Αρχές 2027 θα ολοκληρωθεί η ανάπλαση του Φιξ στη Θεσσαλονίκη

Αρχές 2027 θα ολοκληρωθεί η ανάπλαση του Φιξ στη Θεσσαλονίκη

«Τροχιοδρομεί» η επένδυση, ύψους 180 εκατ. ευρώ, για την ανάπλαση του πρώην εργοστασίου της ζυθοποιίας Φιξ στη Θεσσαλονίκη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

«Τροχιοδρομεί» η επένδυση, ύψους 180 εκατ. ευρώ, για την ανάπλαση του πρώην εργοστασίου της ζυθοποιίας Φιξ στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα έργο που προωθεί η Dimand, σε συνεργασία με την εταιρεία αλουμινίου Elvial. Οπως έγινε γνωστό νωρίτερα εντός της εβδομάδας, στο πλαίσιο σχετικής παρουσίασης, το έργο βρίσκεται στο στάδιο των πρόδρομων εργασιών, με τη διοίκηση της Dimand να εκτιμά ότι σε περίπου 12 μήνες θα έχει τεθεί σε πλήρη ανάπτυξη. Στόχος είναι η λειτουργία σε φάσεις, με την ολοκλήρωση της ανάπλασης να δρομολογείται για το δεύτερο τρίμηνο του 2027.

Η αγορά του ακινήτου από την Dimand έχει πλέον ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες αδειοδοτικής ωρίμανσης είναι ήδη σε εξέλιξη. Στον χώρο του ιστορικού ακινήτου της πόλης, έκτασης 23 στρεμμάτων, πρόκειται να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος φιλοξενίας και διαμονής, συνολικής επιφανείας 46.500 τ.μ. Εξ αυτών, 15.500 τ.μ. θα αφορούν την αξιοποίηση των υφιστάμενων διατηρητέων κτισμάτων του ακινήτου, όπου προβλέπονται χρήσεις κατοικίας, εστίασης, μερικών εμπορικών καταστημάτων, κυρίως για είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και ένα ξενοδοχείο. Στο ακίνητο του Φιξ θα δημιουργηθεί κι ένας χώρος μουσείου, ενώ εξετάζεται και η ανάπτυξη μιας μικρής ζυθοποιίας, ώστε να υπάρξει και η σχετική σύνδεση με την ιστορία του ακινήτου.

Παράλληλα δρομολογούνται και περίπου 30.000 τ.μ. μέσω δύο νέων «πράσινων» κτισμάτων (πιστοποιημένων κατά LEED Gold), στα οποία σχεδιάζεται η ανάπτυξη κατοικιών, οι οποίες θα στεγάζουν κυρίως διαμερίσματα (υπολογίζονται τουλάχιστον 200 μονάδες) αλλά και ακόμη ένα ξενοδοχείο.

Στα 180 εκατ. ευρώ το ύψος της επένδυσης – Στον χώρο του ιστορικού ακινήτου πρόκειται να δημιουργηθεί πολυχώρος φιλοξενίας και διαμονής 46.500 τ.μ.

Το ακίνητο Φιξ ξεκίνησε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1880 και ολοκληρώθηκε σταδιακά και σε διάφορες φάσεις στο τέλος του 1980. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του αλλά και ο τεχνολογικός εξοπλισμός του έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό ρόλο για την αποκατάσταση του μνημείου παίζει η αυστηρή διατήρηση της μορφής του, της αρχιτεκτονικής του αλλά και της πολύπλοκης ογκοπλασίας του.

Ακριβώς απέναντι από το ακίνητο Φιξ, η Dimand σε κοινοπραξία με την Prodea Investments κατασκευάζουν αυτή την περίοδο το πρώτο, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται για το HUB 26, το οποίο αφορά ένα συγκρότημα τεσσάρων κτιρίων γραφείων, συνολικής επιφάνειας ανωδομής 20.200 τ.μ. Μάλιστα, στην ίδια περιοχή, σε έκταση εννέα στρεμμάτων, η Dimand θα αναπτύξει και το κτίριο γραφείων Citrus, επιφάνειας 4.600 τ.μ., για το οποίο υφίσταται συμφωνία για τη στέγαση της Παρευξείνιας Τράπεζας. Στα κτίρια αυτά αναμένεται να εργάζονται 2.000 άνθρωποι.

Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της Dimand στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, καθώς εκτός από τα παραπάνω έργα προωθεί και την ανάπτυξη της έκτασης της πρώην «Βαλκάν Εξπόρτ», όπου σχεδιάζεται η δημιουργία εμπορευματικού κέντρου logistics μεγάλης κλίμακας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την ανάπλαση του Φιξ, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «το έργο αυτό θα απορροφήσει εκατοντάδες εκατομμύρια συνολικά σε επενδύσεις, μαζί με το εξαιρετικά οραματικό έργο του HUB 26, το πρώτο βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο. Θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας, θα μπορέσει να δώσει μια διέξοδο επαγγελματική αλλά και έναν νέο πνεύμονα πολιτισμού, ψυχαγωγίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης». Με τη σειρά του ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand, ανέφερε ότι «η μεταμόρφωση του Φιξ φιλοδοξούμε να συμβάλει στην αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής και στη συνολική ανάπλαση της Δυτικής Εισόδου της Θεσσαλονίκης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT