Υπεραπόδοση, αλλά και προκλήσεις

2' 49" χρόνος ανάγνωσης

Στην υπεραπόδοση αλλά και στις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας εστιάζει η Bank of America μετά το πρόσφατο ταξίδι της στην Αθήνα όπου συναντήθηκε με αξιωματούχους της κυβέρνησης, της ΤτΕ, της Κομισιόν, του Χρηματιστηρίου και των συστημικών τραπεζών. Η BofA αναμένει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από την Ευρωζώνη, με την πολιτική σταθερότητα, τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τις ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού να συμβάλλουν σε αυτή την υπεραπόδοση. Ο εφησυχασμός, ωστόσο, όπως τονίζει, αποτελεί πάντα έναν κίνδυνο μετά την καταγραφή ισχυρών επιδόσεων. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και θεωρεί ότι οι εκλογές της έδωσαν μια ισχυρή πολιτική εντολή. Παράλληλα, το ακόμα μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παραμένει σημαντική πρόκληση, ενώ αν και οι τράπεζες έχουν μειώσει τους δείκτες NPEs, τα κόκκινα δάνεια έχουν μεταφερθεί στον μη τραπεζικό τομέα και άρα παραμένουν στην οικονομία, θέτοντας κινδύνους στην ανάπτυξη.

Ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να διασφαλίσει σταθερότητα

H ελληνική οικονομία και ο τραπεζικός κλάδος έχουν διαχειριστεί με επιτυχία τα προβλήματα του παρελθόντος, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος, μιλώντας σε ημερίδα στο πλαίσιο του εορτασμού των 95 ετών από την ίδρυση της Ενωσης. «Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον εύρωστες και μπορούν να σταθούν αρωγοί σε όλες τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, και να διασφαλίσουν σταθερότητα στους επενδυτές, στους καταθέτες και στις επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Ράπανος, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες αξιολογήθηκαν ιδιαίτερα θετικά στα πρόσφατα stress tests.

Πράσινο φως για Μάρμαρα Παυλίδης

Την έγκριση στην απόκτηση του 100% της «Μάρμαρα Παυλίδης» από τον Χριστόφορο Παυλίδη παρέσχε η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού στη Βόρεια Μακεδονία. Η συναλλαγή έγινε μέσω της Dolit Investments που διαθέτει έμμεση συμμετοχή πλειοψηφίας στη Mermeren Kombinat, εταιρεία που υπάγεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Βόρειας Μακεδονίας. H έγκριση σηματοδοτεί  την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της «Μάρμαρα Παυλίδης» από τον Χρ. Παυλίδη.

Ομαλή η αποεπένδυση ΤΧΣ από τις τράπεζες

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS εκτιμά πως η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες θα προχωρήσει χωρίς προβλήματα χάρη στη σημαντική ανάκαμψη που αναμένεται στις επενδύσεις καθώς και στο ότι ο τραπεζικός κλάδος της Ελλάδας είναι πολύ πιο ισχυρός πλέον. Οπως υπολογίζει, το Ταμείο θα μπορούσε να συγκεντρώσει 3,1 δισ. ευρώ (με βάση τις σημερινές τιμές). «Αναμένουμε ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό ομαλά, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές βελτιώσεις στα πιστωτικά μεγέθη των τραπεζών καθώς και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και την ανανεωμένη όρεξη των επενδυτών για την Ελλάδα», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.

Διαψεύδει τα σενάρια περί συγχώνευσης

Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε χθες η διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τα σενάρια που διακινούνται περί δρομολογούμενης συγχώνευσης με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μέσω προσφοράς μετοχών, ή και μετρητών. Κάνει μάλιστα λόγο για «ανυπόστατες φήμες που διακινούνται». Σε πρόσφατες ενημερώσεις και παρουσιάσεις, η διοίκηση του ομίλου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υφίσταται τέτοια πρόθεση, η οποία άλλωστε θα απαιτούσε νέα κεφάλαια, τη στιγμή που ήδη οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ομίλου κινούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο, λόγω του επενδυτικού προγράμματος που έχει θέσει σε εξέλιξη, ιδίως μετά και την προσφορά των 3,27 δισ. ευρώ για την ανάληψη της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού. Επιχειρώντας να εξηγήσουν τη διακίνηση του σεναρίου περί συγχώνευσης με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, πηγές της αγοράς έκαναν λόγο για πιέσεις που ασκούνται, μέσω τέτοιων διαρροών, από μερίδα μετόχων, για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησής της με τη First Sentier, η οποία «σέρνεται» επί μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT