Η Eurobank αποκτά πλήρη ανεξαρτησία από το Δημόσιο

Η Eurobank αποκτά πλήρη ανεξαρτησία από το Δημόσιο

Επαναγόρασε το ποσοστό των μετοχών που κατείχε το ΤΧΣ στην τράπεζα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Την απεμπλοκή της Eurobank από το Δημόσιο και τα ειδικά δικαιώματα που απορρέουν από τη συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιό της (όπως το δικαίωμα αρνησικυρίας σε θέματα διανομής μερισμάτων και στην πολιτική αποδοχών) σηματοδοτεί η απόκτηση των μετοχών που κατείχε μέχρι τώρα το Ταμείο από την τράπεζα. Οπως σημειώνει η Eurobank σε ανακοίνωσή της, μετά την πλήρη διάθεση των μετοχών, η Eurobank και η τράπεζα ως 100% θυγατρική του ομίλου δεν θα υπόκεινται πλέον στον νόμο του ΤΧΣ και στα ειδικά δικαιώματα που προβλέπονται στον νόμο 3864/2010. Με βάση τις ανακοινώσεις της διοίκησης, η τράπεζα προτίθεται να ακυρώσει τις μετοχές που αποκτά, ενισχύοντας τα κέρδη ανά μετοχή υπέρ των υφιστάμενων μετόχων.

Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε «ορόσημο» και από τα δύο μέρη, καθώς έπειτα από αυτή την εξέλιξη η Eurobank, όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φωκίων Καραβίας, «είναι σε θέση να επιτελέσει αποτελεσματικά τον απώτερο σκοπό της, δηλαδή να δημιουργεί αξία για όλους και να προωθεί την κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη ευημερία παντού όπου δραστηριοποιούμαστε και προπάντων στην Ελλάδα, στηρίζοντας τη σταθερή πορεία της χώρας στον δρόμο της ανάπτυξης».

Αντίστοιχα από την πλευρά του ΤΧΣ ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Ηλίας Ξηρουχάκης σημειώνει ότι μετά την πώληση «η συμμετοχή μας στη Eurobank ολοκληρώνεται κλείνοντας έναν πολυετή κύκλο στενής και παραγωγικής συνεργασίας με τη διοίκηση της τράπεζας, που οδήγησε στην αποκατάσταση της κεφαλαιακής της ανθεκτικότητας, της ανταγωνιστικότητάς της και της αναπτυξιακής της προοπτικής».

Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε «ορόσημο» και από τις δύο πλευρές.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει την πώληση 52.080.673 κοινών ονομαστικών μετοχών, που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 1,401% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Eurobank. Η εξαγορά έγινε στην τιμή του 1,80 ευρώ ανά μετοχή, η οποία αντιπροσωπεύει προσαύξηση (premium) 18,4% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής στις 22 Σεπτεμβρίου –ημερομηνία υποβολής της πρότασης– και 27,3% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος στις 6 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που ολοκληρώθηκε η ανταγωνιστική διαδικασία χωρίς να υπάρξει άλλος ενδιαφερόμενος επενδυτής. Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του ΤΧΣ από τη συναλλαγή ανέρχονται σε 93,7 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή του Ταμείου ξεκίνησε στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2013 και το ύψος της επένδυσης στη Eurobank ανέρχεται σε 6,3 δισ. ευρώ.

Οπως σημειώνει ο κ. Ξηρουχάκης, η πώληση «σηματοδοτεί την επιτυχημένη έναρξη της στρατηγικής αποεπένδυσης του Ταμείου από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα». Στρατηγικός στόχος του Ταμείου είναι «έως το τέλος του 2025 να έχουμε μεταβιβάσει το σύνολο των συμμετοχών μας, υλοποιώντας μακράν τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή επενδυτική δραστηριότητα των τελευταίων ετών στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο», επισημαίνει ο κ. Ξηρουχάκης, καταλήγοντας ότι «με την ολοκλήρωσή της στρατηγικής αποεπένδυσης θα έχει εκπληρωθεί ο σκοπός ύπαρξης του Ταμείου και το κρίσιμο εγχείρημα της στήριξης των ελληνικών τραπεζών, των Ελλήνων καταθετών και της εθνικής οικονομίας για την επίτευξη υγιούς και βιώσιμης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με όρους μακροπρόθεσμης ευημερίας όχι μόνο για τον κλάδο αλλά για την ελληνική κοινωνία και τις μελλοντικές γενιές».

Για ουσιαστική συνεργασία κάνει λόγο και από την πλευρά του ο κ. Καραβίας, υπογραμμίζοντας ότι «σε όλο τον πολυετή κύκλο της εγχώριας δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης το Ταμείο δεν λειτούργησε μόνο ως μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Στη διοίκηση και στους εργαζομένους του βρήκαμε έναν στρατηγικό εταίρο που επένδυσε στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της και συνεισέφερε με εμπειρία και τεχνογνωσία στο όραμα του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης της τράπεζας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT