Η παγίδα στη διεύρυνση της Ε.Ε.

Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη θα υποστούν δραστικότατες περικοπές κονδυλίων εάν προστεθούν νέα μέλη στην Ενωση

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Η ανεπίσημη εκστρατεία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να διατηρήσει τις αρμοδιότητές της στο Σώμα ξεκίνησε με έρευνα κατά των κινεζικών επιδοτήσεων και με σωρεία προσκλήσεων προς την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην Ε.Ε. Πάντως, απέφυγε να αναφερθεί στο πώς θα εξοικονομήσει περισσότερα κονδύλια. Κι ενώ οδεύουμε στα μέσα του δεύτερου χρόνου πολέμου στην Ουκρανία, η τελευταία χρειάζεται περί τα 411 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμησή της, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, όταν η Κομισιόν διαπιστώνει κενό 110 δισ. ευρώ από σήμερα έως το 2027. Ο επταετής προϋπολογισμός της Ε.Ε. ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, βασιζόμενος ως επί το πλείστον στις εισφορές των κρατών και στους φόρους τελωνείων, έχει φθάσει στα όριά του. Κι ενώ τα κράτη-μέλη έλαβαν την ιστορική απόφαση κοινού δανεισμού 900 δισ. ευρώ μέσα στην πανδημία, οι Βρυξέλλες έως τώρα αδυνατούν να καταστήσουν μόνιμο τον δημόσιο δανεισμό τους. Κατά παράδοξο τρόπο, η 64χρονη Φον ντερ Λάιεν οφείλει την πρώτη θητεία της όχι τόσο στην πατρίδα της, τη Γερμανία, ή στο κόμμα της, όσο στη στήριξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν θα τη στηρίξει και πάλι ή θα προτείνει κάτι απρόβλεπτο, όπως τον επίτροπο βιομηχανικής πολιτικής Τιερί Μπρετόν, του οποίου η τραχιά προσέγγιση υπέρ της οικονομικής βοήθειας των εταιρειών αποδείχθηκε και χαρισματική και διχαστική.

Η νυν πρόεδρος της Κομισιόν ή ο/η διάδοχός της πρέπει να σκεφθούν τη χρηματοδότηση της διεύρυνσης με την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως τελευταίες επίσημες υποψήφιες. Εάν η Ε.Ε. καταστεί μεγαλύτερη, χώρες συνηθισμένες να λαμβάνουν ευρωπαϊκά κονδύλια, ίσως υποφέρουν. Εκθεση του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς προβλέπει ότι ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη θα υποστούν δραστικότατες περικοπές, εάν προστεθούν νέα μέλη, χωρίς διόγκωση του υφιστάμενου συνολικού προϋπολογισμού. Η Ισπανία από το 10% των κονδυλίων θα φθάσει στο μηδέν. Επιπλέον, η Ε.Ε. οφείλει να χρηματοδοτήσει την πράσινη μετάβαση και να στοιχηθεί στην κούρσα των παγκόσμιων επιδοτήσεων με την Αμερική και την Κίνα. Η απόφαση της Φον ντερ Λάιεν να διερευνήσει τις κινεζικές επιδοτήσεις στα αυτοκίνητα και ίσως να επιβάλει δασμούς δεν θα καλύψει το επενδυτικό κενό. Στην πρώτη θητεία της διασύνδεσε την Ε.Ε. με επενδυτές σε ομόλογα μέσω του ταμείου της επόμενης γενιάς των 800 δισ. ευρώ. Σε μία πιθανή δεύτερη θητεία χρειάζεται μεγάλη επιδεξιότητα να πεισθούν τα κράτη-μέλη να εξεύρουν κεφάλαια και από τις αγορές αλλά και από τον εαυτό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT