Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι χαλυβουργίες της Κίνας

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι χαλυβουργίες της Κίνας

Θα ξεκινήσει έρευνα για τις επιδοτήσεις στις κινεζικές βιομηχανίες του κλάδου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Συγκροτώντας κοινό μέτωπο με τις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι της Κίνας, η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει να ανακοινώσει τη διεξαγωγή έρευνας για τις επιδοτήσεις των κινεζικών χαλυβουργιών σε διμερή σύνοδο κορυφής εντός του τρέχοντος μηνός – παράλληλα, βέβαια, προστατεύει εαυτήν και από νέους δασμούς στις δικές της χαλυβουργίες από την Αμερική. Από μέρους τους οι Βρυξέλλες συγκατατέθηκαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την Ουάσιγκτον, ώστε να θωρακίσουν τις βιομηχανίες τους από τον ανταγωνισμό των φθηνών εισαγωγών της Κίνας, όπως αξιωματούχοι με γνώση του θέματος ανέφεραν στην εφημερίδα Financial Times. Eιδικότερα, η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει από την Ε.Ε. να στραφεί εναντίον των κινεζικών χαλυβουργιών ως αντάλλαγμα για τη μη επανεφαρμογή δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκού χάλυβα. Υπενθυμίζεται ότι τους προαναφερθέντες τιμωρητικούς δασμούς είχε αρχικά επιβάλλει το 2018 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και αντεπιτιθέμενη η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλε δασμούς σε μια σειρά αγαθών, από το ουίσκι Μπέρμπον έως τις μοτοσικλέτες Harley- Davidson. Το 2021, όμως, οι δύο πλευρές ανέστειλαν τους δασμούς διότι συμφώνησαν να συνεργαστούν σε μια βιώσιμη πρωτοβουλία για τον χάλυβα, ώστε να περικοπούν οι κινεζικές εισαγωγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη ο πρόεδρος Μπάιντεν να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας στον κλάδο στην Πενσιλβάνια και το Οχάιο, ώστε να αποτρέψει την επανεκλογή Τραμπ στη ρεβάνς του 2024. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να επισημανθεί πως η Ε.Ε. έχει ήδη κινηθεί κατά της Κίνας, όταν ανακοίνωσε έρευνα για τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να το κάνει και για τις ανεμογεννήτριες. Αυτές οι έρευνες, οι οποίες εκτιμάται πως θα έχουν ολοκληρωθεί εντός 12μήνου, μάλλον θα έχουν κατάληξη την επιβολή δασμών. Στη σύνοδο της 20ής τρέχοντος οι δύο πλευρές, Ε.Ε. και ΗΠΑ, αναμένεται να ανακοινώσουν έναν παγκόσμιο διακανονισμό στον βιώσιμο χάλυβα και στο αλουμίνιο, με στόχο να ελαττωθούν οι αντίστοιχες κινεζικές εξαγωγές που πλημμυρίζουν τη διεθνή αγορά, πιέζοντας τους εντόπιους παραγωγούς. Το πλαίσιο αυτό θα είναι ανοιχτό στη συμμετοχή τρίτων, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία, εάν συμφωνούν με τους δασμούς. Συν τοις άλλοις, ΗΠΑ και Ε.Ε. θα συνυπογράψουν πολιτική συμφωνία να «παγώσουν» τις μεταξύ τους διαφωνίες, ενόσω θα συνεχίζονται οι συνομιλίες για το δεύτερο μέρος του παγκοσμίου διακανονισμού, την απορρύπανση του χάλυβα και της παραγωγής αλουμινίου. Τέλος, όπως τονίζουν οι Financial Times, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναφέρει ότι η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα χάλυβα έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2022, ενώ χρησιμοποιείται μόνο το 75% της συνολικής παραγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT