Στα 6,7 δισ. οι ζημίες από τη διάσωση της ABN Amro

Στα 6,7 δισ. οι ζημίες από τη διάσωση της ABN Amro

Η ολλανδική κυβέρνηση πλέον έχει περιορίσει το ποσοστό της κάτω από το 50% για πρώτη φορά από τη διάσωση, πριν από 15 χρόνια

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Ζημίες 6,7 δισ. ευρώ υπέστη το ολλανδικό κράτος από τη διάσωση της ABN Amro κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας μια εικόνα του κόστους που είχαν οι διασώσεις των τραπεζών για τους φορολογουμένους.

Η σημερινή αξία του ποσοστού 49,5% που διαθέτει το ολλανδικό κράτος στην ABN Amro δεν είναι αρκετή για να καλυφθεί το σύνολο της επένδυσης που έχει γίνει μέχρι στιγμής στην τράπεζα, έγραψε η υπουργός Οικονομικών Σίγκριντ Κάαγκ σε επιστολή της προς το κοινοβούλιο. Η τιμή της μετοχής της ABN Amro θα έπρεπε να υπερδιπλασιαστεί, από τα σημερινά επίπεδα των 13,5 ευρώ στα 28,74 ευρώ, για να συμβεί αυτό.

Η Ολλανδία διέσωσε την ABN Amro στο αποκορύφωμα της κρίσης του 2008, με κόστος τότε 21,7 δισ. ευρώ για τους φορολογουμένους. Η τράπεζα μπήκε ξανά στο χρηματιστήριο τον Νοέμβριο του 2015 και το κράτος πούλησε ποσοστό 23% κατά τη δημόσια προσφορά. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση άρχισε να ρευστοποιεί σταδιακά τις μετοχές της και πλέον έχει περιορίσει το ποσοστό της κάτω από το 50% για πρώτη φορά από τη διάσωση, πριν από 15 χρόνια.

Από την πρόσφατη πώληση μετοχών της ABN Amro, η ολλανδική κυβέρνηση έβαλε στα κρατικά ταμεία περίπου 842,3 εκατ. ευρώ. Επίσης, το κράτος έλαβε 281,3 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της ABN Amro φέτος.

Οπως τόνισε η Kάαγκ, η ABN Amro περιήλθε στα χέρια του κράτους ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος και «όχι σαν μια επένδυση με στόχο την επίτευξη αποδόσεων». Το NLFI, ο οργανισμός που ελέγχει το ποσοστό του κράτους στην τράπεζα, διαπίστωσε ότι η τιμή μετοχής της ABN Amro ευθυγραμμίζεται με τις ανταγωνιστικές τράπεζες και άρα δεν είναι αποτρεπτική για το πρόγραμμα ρευστοποίησης της συμμετοχής.

Πάντως, δεν αναμένεται ότι η Ολλανδία θα ανακοινώσει κάποια πώληση μετοχών σύντομα, έπειτα και από την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του Μαρκ Ρούτε τον Ιούλιο. Η εξέλιξη αυτή έχει «παγώσει» όλες τις σημαντικές αποφάσεις, εν αναμονή των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT