Πρώτος Κύπριος σε θέση αντιπροέδρου της ΕΤΕπ

Πρώτος Κύπριος σε θέση αντιπροέδρου της ΕΤΕπ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Τον πρώτο Κύπριο αντιπρόεδρο στην ιστορία της διόρισε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως ανακοίνωσε χθες. Πρόκειται για τον Κυριάκο Κακουρή, ο οποίος έχει ήδη μακρά θητεία, 20 ετών, στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ. Ο Κύπριος οικονομολόγος, πριν διοριστεί αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, υπηρέτησε σε διευθυντικές θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου. Διαδέχεται τη Λιλιάνα Πάβλοβα, η οποία είναι αντιπρόεδρος από τον Νοέμβριο του 2019, έπειτα από απόφαση των μετόχων της ΕΤΕπ, δηλαδή των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Ο Κυριάκος ήταν το αρχαιότερο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕπ και θα είναι αταλάντευτος αρωγός της διευθύνουσας επιτροπής μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την Ευρώπη και τον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ.

Η απασχόληση των γυναικών και τα αναξιοποίητα κίνητρα

Στη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ότι θα πρέπει να αυξηθεί η απασχόληση των γυναικών. Πράγματι, στην Ελλάδα η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωζώνη. Προφανώς, κανένας δεν διαφωνεί με αυτό, πολλώ δε μάλλον ο πρωθυπουργός, ο οποίος απάντησε στον κ. Παπαλεξόπουλο: «Δώσαμε κίνητρα για να φτιάξουν οι μεγάλες επιχειρήσεις παιδικούς σταθμούς, αλλά καμία δεν τα αξιοποίησε. Για να μην αναφερθώ στη συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια». 

Νέο Δ.Σ. στην Upstream μετά την παραίτηση Βερέμη

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της ελληνικής θυγατρικής της εταιρείας τεχνολογίας Upstream έχει υποβάλει ο Μάρκος Βερέμης, παραμένοντας μέτοχος και μέλος του Δ.Σ. της μητρικής εταιρείας Upstream Systems S.A. Οπως επισήμανε και ο ίδιος στην «Κ», η παραίτησή του έγινε σε φιλικό και συνεργατικό κλίμα. Το νέο Δ.Σ. αποτελείται από τους Δημήτριο Μανιάτη, CEO της εταιρείας και του ομίλου Upstream, Κωνσταντίνο Καστάνη, Deputy Chief Executive CEO, και Γεώργιο Σερφιώτη, οικονομικό διευθυντή.

Προσφυγή Goldair για το λιμάνι Βόλου

Η προσπάθεια αξιοποίησης των λιμανιών της χώρας με το μοντέλο που έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση συνεχίζεται. Και ενώ στην Αλεξανδρούπολη δρομολογούνται γεωπολιτικής σημασίας εξελίξεις, την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα υπογράψει με τον ιταλικό όμιλο Γκριμάλντι, ευρύτερα γνωστό στην Ελλάδα από την επί δεκαετίες δραστηριοποίησή του μέσω των Μινωικών Γραμμών, τη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Την ίδια ώρα, όμως, κατεβάζει ταχύτητα η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Βόλου, μετά την προσφυγή που κατέθεσε στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών η Goldair για τον πρόσφατο διαγωνισμό πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, στον οποίο επικράτησε ο ΟΛΘ.

Το κλείσιμο δύο ιστορικών κύκλων

Το κλείσιμο δύο ιστορικών κύκλων σηματοδοτεί, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Φωκίωνα Καραβία, η αποδοχή της πρότασης επαναγοράς των μετοχών από το ΤΧΣ. Σε επιστολή προς το προσωπικό της τράπεζας, ευχαριστώντας το για την πολυετή προσπάθεια που οδήγησε στην απεμπλοκή του Δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι ο πρώτος κύκλος έχει να κάνει με την ίδια τη χώρα, που μετά τη δημοσιονομική και τη χρηματοπιστωτική  κρίση εξέρχεται από μια μακρά περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα επιστρέφει στην οικονομική πραγματικότητα της Ευρωζώνης. Ο δεύτερος κύκλος, σύμφωνα με τον κ. Καραβία, έχει να κάνει με την ίδια την τράπεζα, η οποία μετά το ολιστικό πρόγραμμα μείωσης των κόκκινων δανείων και κεφαλαιακής ενίσχυσης, είναι σήμερα ένας ισχυρός ευρωπαϊκός τραπεζικός όμιλος με κεντρικό ρόλο σε τρεις κύριες αγορές, έργο που, όπως είπε, δεν είναι ενός ανθρώπου ή μιας κλειστής ομάδας, αλλά προϊόν διάχυτης ομαδικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT