Το ΤΧΣ θα εισπράξει 3-4 δισ. από τις τράπεζες

Το ΤΧΣ θα εισπράξει 3-4 δισ. από τις τράπεζες

Θετική για την ελληνική οικονομία η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, τονίζει ο οίκος Moody’s

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα δίνει ο οίκος Moody’s, με αφορμή την πώληση του ποσοστού που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη Eurobank (1,4%). Οπως επισημαίνει, αυτή η εξέλιξη, όπως και η συνολική αποεπένδυσή του από τις συστημικές τράπεζες, είναι πιστωτικά θετική για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και την οικονομία, έστω κι αν από τις ζημίες του κράτους από τις τράπεζες, συνολικού ύψους περίπου 39 δισ. ευρώ, θα ανακτηθούν μόνο τα 3-4 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Moody’s, η στοχευμένη επαναγορά μετοχών της Eurobank με συνολικό τίμημα τα 93,7 εκατ. ευρώ είναι το πρώτο βήμα στην αποεπένδυση των θέσεων του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που θα έχει σημαντικά οφέλη για τον κλάδο και την ελληνική οικονομία.

Υστερα από αυτό, η Eurobank δεν θα υπόκειται πλέον στον ελληνικό νόμο 3864/2010 και τα ειδικά δικαιώματα που παρέχει στο ΤΧΣ, συμπεριλαμβανομένης της παροχής της συγκατάθεσής του και της παρακολούθησης των επιχειρηματικών σχεδίων της τράπεζας. Κατά συνέπεια, η Eurobank θα γίνει η πρώτη εγχώρια συστημικά σημαντική τράπεζα, χωρίς καμία κρατική συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Επιπλέον, η ρευστότητα της Eurobank θα βελτιωθεί επίσης, καθιστώντας την πιο ελκυστική σε ιδιώτες επενδυτές και επιτρέποντάς της να αντλήσει κεφάλαια ανάλογα με τις ανάγκες. Τα νέα κεφάλαια θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την ικανότητα της τράπεζας να παρέχει νέα δάνεια στην πραγματική οικονομία, ενώ η συμφωνία αντανακλά επίσης τα σημαντικά βελτιωμένα χρηματοοικονομικά μεγέθη της Eurobank τα τελευταία τρία χρόνια, όπως σημειώνει η Moody’s.

Tο ΤΧΣ διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μετά τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση της Ελλάδας το 2012-2015, τονίζει ο οίκος. Την τελευταία δεκαετία επένδυσε νέα κεφάλαια και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες –Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς–, καθώς και στην πολύ μικρότερη Attica Bank.

Αν και έχει δεσμευθεί για την πλήρη αποεπένδυση έως το τέλος του 2025, σε περίπτωση που δεν το πετύχει θα πρέπει να συμφωνήσει με την κυβέρνηση και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για τη δημιουργία μιας διάδοχης οντότητας που θα «κληρονομήσει» αυτές τις επενδύσεις.

Πάντως, η βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τα μειωμένα NPEs και οι αυξημένες προβλέψεις για τα NPEs τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τις πιο πρόσφατες βελτιώσεις της κερδοφορίας, θα βοηθήσουν το ΤΧΣ να εφαρμόσει τη στρατηγική αποεπένδυσης, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο εκτέλεσης, τονίζει η Moody’s.

Αν και το Ταμείο συσσώρευσε ζημίες εύλογης αξίας 38,6 δισ. ευρώ (με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου του 2022), ο οίκος εκτιμά ότι θα μπορούσε να ανακτήσει 3-4 δισ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις μετοχών, μειώνοντας το συνολικό κόστος για την κυβέρνηση από την ανακεφαλαιοποίηση και σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Κατά τη Moody’s, η πώληση των μετοχών του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς θα είναι πιο δύσκολη από ό,τι η συμφωνία με τη Eurobank, διότι έχει σημαντικά υψηλότερες συμμετοχές (40,4% και 27% αντίστοιχα), ενώ το μερίδιό του στην Alpha Bank (9%) θα ήταν ευκολότερο να αποεπενδυθεί.

Ο οίκος πιστεύει ότι το ΤΧΣ προτιμά στρατηγικούς επενδυτές γι’ αυτά τα σημαντικά μετοχικά μερίδια, όπως διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια –συμπεριλαμβανομένων τυχόν αξιόπιστων υφιστάμενων μετόχων– που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ικανότητας των τραπεζών να προσαρμοστούν και να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις της αγοράς. Αυτές περιλαμβάνουν την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού και βελτίωσης της ποιότητας της εξυπηρέτησης πελατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT