Δημόσια προσφορά από την Invel για το 13% της Prodea

Δημόσια προσφορά από την Invel για το 13% της Prodea

Ξεκίνησε χθες η διαδικασία της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Prodea Investments

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Ξεκίνησε χθες η διαδικασία της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Prodea Investments. Η κίνηση αυτή προκύπτει λόγω της πρόσφατης μεταβίβασης των δικαιωμάτων ψήφου, που αντιστοιχούν στο 87% του μετοχικού κεφαλαίου από την Castlelake σε εταιρεία συμφερόντων της Invel του κ. Χρ. Παπαχριστοφόρου. Σημειωτέον ότι η μεταβίβαση αυτή αφορά μόνο τα δικαιώματα ψήφου, καθώς δεν ενέχει οικονομικό αντάλλαγμα. Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρηθεί πως αποτελεί «προάγγελο» της σταδιακής αποχώρησης του επενδυτικού ομίλου από το μετοχικό κεφάλαιο της Prodea, μέσω της πώλησης των μετοχών του.

Μετά την αλλαγή αυτή, η Invel κατέθεσε, όπως υποχρεούται από τον νόμο, δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο 13% του μετοχικού κεφαλαίου της Prodea Investments. Με βάση την έκθεση αποτίμησης, το προσφερόμενο τίμημα ορίστηκε στα 7,5 ευρώ/μετοχή. Πάντως, με δεδομένο ότι από το ποσοστό αυτό, σχεδόν το σύνολο ελέγχεται από θεσμικά χαρτοφυλάκια, τα οποία μάλιστα τοποθετήθηκαν πρόσφατα στην εταιρεία, δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια ιδιαίτερη προσφορά μετοχών.

Με βάση την έκθεση αποτίμησης, το προσφερόμενο τίμημα ορίστηκε στα 7,5 ευρώ/μετοχή.

Ως εκ τούτου, η διαδικασία της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης είναι καθαρά τυπική. Ασφαλώς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει έξοδος της Prodea από το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε και τη διάλυση της εταιρείας και τη λειτουργία της με άλλο νομικό καθεστώς, με δεδομένο ότι οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) υποχρεούνται να είναι εισηγμένες.

Από την άλλη πλευρά, αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της διασποράς των μετοχών (free float) της Prodea εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς η εταιρεία δεν πληροί επί σειράν ετών το ελάχιστο όριο του 25%. Ενδεχομένως αυτός να είναι και ο λόγος για τον οποίο η Invel αναφέρει στο κείμενο της δημόσιας πρότασης ότι το επόμενο διάστημα στοχεύει στην ενδυνάμωση και τη διεύρυνση της μετοχικής βάσης της Prodea και της διασποράς των μετοχών της, με την προσέλκυση μεταξύ άλλων Ελλήνων ή και ξένων θεσμικών επενδυτών. Ηδη πάντως, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει προσπάθειες, προκειμένου να μειωθεί η απόσταση, καθώς πριν από μερικούς μήνες πραγματοποιήθηκε η είσοδος του Ιδρύματος Ωνάση στο μετοχικό κεφάλαιο της Prodea, ενώ πιο πρόσφατα και συγκεκριμένα τον Αύγουστο, η Castlelake προχώρησε στη μεταβίβαση ποσοστού, οριακά χαμηλότερο του 5%, στην Alpha Bank. Η αξία της συναλλαγής αυτής υπολογίζεται ότι ανήλθε σε 65 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT