H gig economy κατακτά τώρα και τον κλάδο των logistics

H gig economy κατακτά τώρα και τον κλάδο των logistics

Αυξάνονται οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πλατφόρμες στελέχωσης

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Η gig economy, η ευέλικτη μορφή εργασίας, που περιλαμβάνει εργαζομένους ανασφάλιστους, χωρίς συμβάσεις και με ασταθή ωράρια, «κάνει απόβαση» σε πιο παραδοσιακούς χώρους, όπως είναι οι μεγάλες αποθήκες και οι εταιρείες logistics. Υπό το βάρος του ανταγωνισμού με μεγάλα ονόματα όπως Uber Technologies και Instacart, κολοσσοί του κλάδου προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στους υπαλλήλους τους, από το αντικείμενο μέχρι τις επιλογές βάρδιας και το σύνολο των ωρών απασχόλησης. Το ποσοστό των εργαζομένων στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας που είχαν μια ευέλικτη εργασία (βάρδια 4-6 ωρών) αυξήθηκε στο 21% φέτος από 15,1% το 2021, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας βιομηχανικής στελέχωσης Employ Bridge. Περίπου το 43% των εργαζομένων που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε ότι θα το ενδιέφερε το ευέλικτο πρόγραμμα.

Η ευελιξία σε έναν κλάδο που είναι γνωστός για τα άκαμπτα χρονοδιαγράμματα και τον εξαντλητικό φόρτο εργασίας είναι ένα σημάδι ότι οι επιχειρήσεις που βασίζονται σε εφαρμογές (app driven operators) εισχωρούν σε πιο παραδοσιακούς χώρους εργασίας, μάλιστα σε μια «σφιχτή» αγορά για τους εργαζομένους. Οι διαχειριστές στις μεγάλες αποθήκες, βέβαια, δεν καλούν τους εργαζομένους με τον ίδιο τρόπο που ένας επιβάτης καλεί λόγου χάρη την Uber, εν μέρει επειδή οι βιομηχανικές εργασίες απαιτούν ειδική εκπαίδευση και εξειδίκευση, διευκρινίζουν ειδικοί στον κλάδο των logistics. «Δεν μπορείς να βάζεις κάποιον που είναι καταγεγραμμένος ως εργάτης αποθήκης να πηγαίνει σε μια εγκατάσταση», επισημαίνει ο Χισάμ Χάκι, πρόεδρος και ιδρυτής της υπηρεσίας Hapi Gig με έδρα την Αλφαρέτα της Τζόρτζια. «Για να λυθεί το πρόβλημα, οι εργοδότες που προσλαμβάνουν άτομα στην πλατφόρμα της Hapi Gig επιλέγουν από μια λίστα διαθέσιμων εργαζομένων αντί να απευθύνονται τυχαία στο Διαδίκτυο». Οι εργαζόμενοι ρυθμίζουν τη διαθεσιμότητά τους εκ των προτέρων –για παράδειγμα, Πέμπτη και Παρασκευή– και περνούν από μια διαδικασία ελέγχου ιστορικού από τη Hapi Gig, στους πελάτες της οποίας περιλαμβάνονται η Kenco Group, ο τρίτος πάροχος υπηρεσιών logistics στις ΗΠΑ, ο σουηδικός κατασκευαστής συσκευών Electrolux και ο κατασκευαστής χαλιών Shaw Industries. Οι εργοδότες μπορούν στη συνέχεια να αξιολογήσουν το ποσοστό συμμετοχής κάθε υποψηφίου, καθώς και τις βαθμολογίες από προηγούμενους εργοδότες, προτού τον καλέσουν να επιλέξει συγκεκριμένη βάρδια.

Το ποσοστό των εργαζομένων στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας που είχαν μια ευέλικτη εργασία αυξήθηκε στο 21% φέτος από 15,1% το 2021.

Οι μεγάλες αποθήκες χρησιμοποιούν εδώ και καιρό υπηρεσίες στελέχωσης για την εύρεση εργαζομένων, ιδιαίτερα σε περιόδους αιχμής, όπως οι γιορτές. Ορισμένες, ωστόσο, επιχειρούν να καλύψουν θέσεις εργασίας όταν χρειάζονται άτομα με τρόπο πιο στοχευμένο, όπως τα πρωινά της Δευτέρας λόγου χάρη, για να προλάβουν τις παραγγελίες ηλεκτρονικού εμπορίου του Σαββατοκύριακου. Περίπου 22 εκατ. άνθρωποι απασχολήθηκαν με μερική απασχόληση από επιλογή τον Σεπτέμβριο, από 21 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ.

Ακόμη και oι εταιρείες που επιμένουν «παραδοσιακά» με εργαζομένους logistics πλήρους απασχόλησης, εξετάζουν πώς μπορούν να επωφεληθούν από το μοντέλο της gig economy για να προσελκύσουν και να κρατήσουν υπαλλήλους. Η PepsiCo, λόγου χάρη, δοκιμάζει μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους εργαζομένους στην αποθήκη να αλλάζουν εύκολα βάρδιες από τα smartphone τους, μεταξύ άλλων, λέει ο αντιπρόεδρος Τζον Φίλιπς, υπεύθυνος για την αλυσίδα εφοδιασμού.

Οι εργαζόμενοι της gig economy –που συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε παροχές, όπως ασφάλιση υγείας ή παροχές συνταξιοδότησης– υπερτριπλασιάστηκαν από το 2017 έως το 2021. Σχεδόν 5 εκατ. άνθρωποι είχαν δηλώσει εισόδημα βασισμένο σε πλατφόρμα, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου τον Μάιο του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT