Νέα δεδομένα για τη Fed

Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι ο τρέχων κύκλος ανόδου των επιτοκίων έχει ολοκληρωθεί

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed ίσως να έχει τελικώς ολοκληρώσει τον τρέχοντα κύκλο ανόδου των επιτοκίων. Ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι οι προσπάθειες της Fed να αποθερμάνει την οικονομία μέσω του υψηλότερου κόστους δανεισμού έχουν διευκολυνθεί, διότι οι κινήσεις της αγοράς λειτουργούν υπέρ αυτών. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου έφθασε την προηγούμενη εβδομάδα στο υψηλό εικοσαετίας. Αυτή η απόδοση είναι απίστευτα σημαντική, επειδή λειτουργεί ως θεμέλιο της αγοράς, στηρίζοντας τα επιτόκια σε πολλές άλλες κατηγορίες δανεισμού, που ποικίλλουν από τα στεγαστικά δάνεια έως τις εταιρικές πιστώσεις, αλλά και επηρεάζοντας τη χρηματιστηριακή αξία των αμερικανικών ομίλων. Ο αντιπρόεδρος της Fed, Φίλιπ Ν. Τζέφερσον, δήλωσε προ ημερών ότι αν και «ίσως είναι πολύ νωρίς να πούμε με σιγουριά πως η νομισματική σύσφιγξη είναι μεγάλη, τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να μειώσουν τις δαπάνες επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενώ πιέζουν τις μετοχές». Συν τοις άλλοις τόνισε πως η Fed θέλει να αποφύγει να κάνει πάρα πολλά, βλάπτοντας άσκοπα την οικονομία.

Οι επενδυτές αναθεώρησαν δραστικά προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για νέα αύξηση των επιτοκίων πριν από τη λήξη του 2023, εκτιμώντας ότι υπάρχει 25% πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο. «Εάν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες γίνονται πιο ανελαστικές ανεξαρτήτως των προσδοκιών για τη νομισματική πολιτική, τότε θα συμπιεστεί η οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε ο Μάικλ Φερόλι, προϊστάμενος οικονομολόγος ΗΠΑ στην JPMorgan. «Τα πράγματα αλλάζουν, αλλάζεις κι εσύ την πρόβλεψή σου». Στο παρελθόν οι επενδυτές περίμεναν ότι η Fed θα παύσει να διογκώνει το κόστος δανεισμού και διαψεύστηκαν. Υπάρχει ακόμη μία πιθανότητα τώρα να αντιστραφεί η δυναμική της αγοράς, που συμβάλλει στην αύξηση του κόστους δανεισμού, και αυτή την εβδομάδα έχει κάπως χαλαρώσει η ανοδική πορεία στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων. Ωστόσο, εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά, τότε αυτό θα διογκώσει περαιτέρω την αύξηση στο κόστος δανεισμού, που έχει ήδη διαμορφώσει η Fed για καταναλωτές και εταιρείες.

Το ζήτημα είναι πως η ομοσπονδιακή τράπεζα ελέγχει άμεσα μόνο τα πολύ βραχυπρόθεσμα επιτόκια. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος έως ότου οι κινήσεις της διαχυθούν στον οικονομικό μηχανισμό και επηρεάσουν πλέον το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού, αυτό το είδος που επηρεάζει τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια και άλλους τομείς πίστωσης. Υπάρχουν πιθανόν αρκετοί λόγοι για τους οποίους αυτά τα πιο μακροπρόθεσμα επιτόκια στις αγορές έχουν αυξηθεί απότομα τους τελευταίους δύο μήνες. Οι αξιωματούχοι είχαν προβλέψει τον Σεπτέμβριο ότι ίσως χρειαζόταν ακόμη μία κίνηση στα επιτόκια φέτος, αν και πλέον εκτιμάται ότι η Fed ενδεχομένως να είναι πιο προσεκτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT