Αύξηση κατά 8%, όχι μόνο του ποσού που αντιστοιχεί στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά και στα εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων κάποιος μπορεί να καταστεί δικαιούχος από 1η Δεκεμβρίου και μετά θα προβλέπει η υπουργική απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί το αμέσως επόμενο διάστημα, αυξάνοντας έτσι, όχι μόνο το καταβαλλόμενο ποσό αλλά και τον αριθμό των δικαιούχων.
Σήμερα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ξεκινάει από 200 ευρώ και φθάνει έως και τα 400 ευρώ –ανάλογα με τη σύνθεση του ωφελούμενου νοικοκυριού– και από τον Δεκέμβριο θα κυμαίνεται μεταξύ 216 και 432 ευρώ. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), διατίθεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά, ως ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού. Η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέχεια της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης αλλά και της εξαγγελίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, αναμένεται εντός του επόμενου διαστήματος να υπογράψει την υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζεται το ύψος των ποσών σε 216, 324 και 432 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των μελών κάθε ωφελούμενης οικογένειας. Παράλληλα βέβαια θα αναπροσαρμοστούν και τα εισοδηματικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να αυξηθούν εκτός από το καταβαλλόμενο ποσό και οι νέοι δικαιούχοι, των οποίων οι αιτήσεις θα εγκριθούν από τον Δεκέμβριο του 2023 και μετά.
Να σημειωθεί ότι βάσει νόμου το εγγυημένο ποσό ανέρχεται σε:
• 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.
• 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό).
• 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).
Τα ποσά αυτά, από την 1η Δεκεμβρίου και εφεξής, ήτοι από το επίδομα που θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, αυξάνονται κατά 8% και διαμορφώνονται σε 216, 108 και 54 ευρώ ανά περίπτωση.
Οσο για τα εισοδηματικά κριτήρια, σήμερα, προβλέπεται πως το εισόδημα του ωφελούμενου νοικοκυριού κατά τους τελευταίους έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού. Κατά συνέπεια, για έναν ενήλικο το εισόδημά του κατά το εξάμηνο πριν από την αίτηση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 1.200 ευρώ. Με την αύξηση κατά επίσης 8%, από 1η Δεκεμβρίου θα ανέλθει σε 1.296 ευρώ. Για έναν ενήλικο με ανήλικο τέκνο (μονογονεϊκή οικογένεια), σήμερα ισχύει όριο εισοδήματος τα 1.800 ευρώ, που θα αυξηθούν στα 1.944 ευρώ. Για ζευγάρι χωρίς παιδιά, από τα 1.800 ευρώ το όριο θα ανέλθει επίσης στα 1.944 ευρώ, ενώ για ζευγάρι με δύο ανήλικα τέκνα, από 2.400 ευρώ, το όριο θα αυξηθεί στα 2.592 ευρώ. Επίσης, για ζευγάρι με ένα επιπλέον ενήλικο μέλος και ένα ανήλικο τέκνο, σήμερα, το εισοδηματικό κριτήριο ανέρχεται σε 2.700 ευρώ και με την υπογραφή της νέας υπουργικής απόφασης θα ανέβει στα 2.916 ευρώ στο εξάμηνο. Το εξαμηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί επίσης κατά 8% και θα ανέλθει στα 5.832 ευρώ.
Παράλληλα ισχύουν και περιουσιακά κριτήρια, όπως είναι το ύψος της ακίνητης περιουσίας, αντικειμενική αξία ιδιόκτητου αυτοκινήτου ή καταθέσεις.
Μέσω κάρτας
Να σημειωθεί ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι το πρώτο επίδομα το οποίο καταβάλλεται μέσω προπληρωμένης κάρτας. Και όπως έχει ξεκαθαρίσει η κ. Ζαχαράκη, αυτή θα επεκταθεί και σε άλλα επιδόματα που καταβάλλει ο ΟΠΕΚΑ, με εξαίρεση κατά κύριο λόγο των αναπηρικών επιδομάτων.
Η κάρτα θα είναι ονομαστική, που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κανέναν άλλον παρά μόνον από τον κάτοχό της. Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπούν φαινόμενα χρήσης της κάρτας από άλλα πρόσωπα (π.χ. συγγενείς δικαιούχων), ενώ θα αποκαλυφθούν και πολλές περιπτώσεις «κατ’ επάγγελμα» επιδοματούχων, που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα με στόχο να εισπράττουν ταυτόχρονα περισσότερα επιδόματα.