Δημιουργική λογιστική α λα γερμανικά

Δημιουργική λογιστική α λα γερμανικά

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Ευρισκόμενη συχνά στο στόχαστρο της κριτικής των νατοϊκών συμμάχων της για τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες, η γερμανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί δημιουργική λογιστική για να εμφανίζει ότι επιτυγχάνει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Σύμφωνα με έκθεση του υπ. Οικονομικών που αποκάλυψε το «Σπίγκελ», ως συνεισφορά στην άμυνα υπολογίζονται οι δαπάνες από επτά υπουργεία, την καγκελαρία και τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου. Η μεγαλύτερη ενιαία συνεισφορά (11,2 δισ. ευρώ) προέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ αυτών και 4,5 δισ. ευρώ για πληρωμές τόκων, τις οποίες το υπουργείο δικαιολογεί λέγοντας ότι στρατιωτικός εξοπλισμός αγοράστηκε με χρέος. Το κόστος των κυβερνητικών αεροπλάνων και οι πληρωμές συντάξεων σε πρώην μέλη του Εθνικού Λαϊκού Στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που επανενώθηκε με τη Δυτική Γερμανία το 1990, υπολογίζονται επίσης ως εισφορές, αναφέρει η έκθεση.

Οι μνηστήρες για το ΣΔΙΤ των νέων φυλακών

Τέσσερις ήταν τελικά οι όμιλοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το μεγαλύτερο κτιριακό ΣΔΙΤ που προκηρύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, με τις νέες εγκαταστάσεις να έχουν χωροθετηθεί στην περιοχή του Ασπροπύργου. Πρόκειται για ένα έργο της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ, που θα διεκδικήσουν οι Αβαξ, Ακτωρ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο όμιλος Μυτιληναίου. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της προεπιλογής, θα ακολουθήσουν ο ανταγωνιστικός διάλογος και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Ανάπτυξη 2,3% στην Ελλάδα φέτος «βλέπει» η Deutsche Bank

Τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αναμένεται να σημειώσει η Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank. Ειδικότερα, η γερμανική τράπεζα «βλέπει» ανάπτυξη 2,3% φέτος στην Ελλάδα, με την Πορτογαλία να ακολουθεί με 2,2%, ενώ ύφεση 0,5% θεωρεί πως θα καταγράψει η Γερμανία. Για το 2024 εκτιμά πως η Ελλάδα θα κινηθεί με ρυθμούς της τάξης του 1,6%, αρκετά χαμηλότερα από το 3% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, και η Γερμανία θα περάσει σε οριακή ανάπτυξη 0,3%.

Δεσμευτικές προσφορές για Μέγαρο Μποδοσάκη

Τουλάχιστον τρεις ήταν τελικά οι δεσμευτικές προσφορές που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη μίσθωση του Μεγάρου Μποδοσάκη στο Σύνταγμα, στη συμβολή της Λ. Αμαλίας 20 με την οδό Σουρή 5. Μάλιστα, όπως φαίνεται αυτές κινούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο και κοντά στις προσδοκίες που υπήρχαν, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την επιλογή αναδόχου πριν από το τέλος του έτους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των εταιρειών που υπέβαλαν προσφορά, περιλαμβάνονται τόσο ξενοδοχειακοί όμιλοι, που ενδιαφέρονται για τη μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχείο, όσο και επενδυτές που θα διατηρήσουν την υφιστάμενη χρήση γραφείων. 

Δέσμη δράσεων σε πληγείσες περιοχές

Η «Τιτάν» και το Ιδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου συμβάλλουν από κοινού στην προσπάθεια αποκατάστασης περιοχών στα Δερβενοχώρια και στη Θεσσαλία με δέσμη άμεσων και μακροπρόθεσμων δράσεων, συνολικού ύψους 3.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, με δική τους πρωτοβουλία και σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «Τιτάν» και Ιδρυμα αναλαμβάνουν ανάδοχοι αποκατάστασης στην περιοχή των Δερβενοχωρίων, χρηματοδοτώντας σχετικές μελέτες, καθώς και την άμεση εκτέλεση αντιδιαβρωτικών έργων. Κύριος στόχος είναι η αντιμετώπιση της εδαφικής διάβρωσης και η αντιπλημμυρική θωράκιση για τη φυσική αναγέννηση και ανάπλαση της περιοχής. Αντίστοιχη πρωτοβουλία αρωγής προγραμματίζεται προς τη Θεσσαλία, συνεισφέροντας στη δράση του ΣΕΒ για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης υψηλής προτεραιότητας στην περιοχή, όπως η ανακατασκευή 27 σχολείων, σε συνεννόηση με την πολιτεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT