Ισραήλ: To έθνος των startups στέλνει στη μάχη τα παιδιά της τεχνολογίας

Ισραήλ: To έθνος των startups στέλνει στη μάχη τα παιδιά της τεχνολογίας

Η διεθνής εταιρεία Deel ανακοίνωσε ότι περίπου 1.300 υπάλληλοι και συνεργάτες της στο Ισραήλ έχουν ήδη επιστρατευθεί

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται για έναν πόλεμο ανάλογο του οποίου δεν έχει ζήσει εδώ και δεκαετίες, η κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του. Αυτή η επιστράτευση έχει βαρύ αντίκτυπο στις επιδόσεις μικρών εταιρειών που εδώ και χρόνια έχουν δώσει στη χώρα το παρατσούκλι «το έθνος των νεοφυών εταιρειών».

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν καλέσει στα όπλα περίπου 360.000 πολίτες που έχουν περάσει από στρατιωτική εκπαίδευση. Η κλίμακα της επιστράτευσης, όμως, θα δοκιμάσει τις αντοχές του κλάδου της τεχνολογίας, που αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της οικονομίας της χώρας και μια σημαντική μερίδα της παγκόσμιας δραστηριότητας σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και στρατηγικής σημασίας, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η τεχνητή νοημοσύνη και οι μικροεπεξεργαστές.

Εχει επιστρατευθεί περίπου το 4% του πληθυσμού του Ισραήλ που φτάνει περίπου τα εννέα εκατομμύρια άτομα. Σύμφωνα, όμως, με επενδυτές και ιδρυτές νεοφυών εταιρειών, οι εταιρείες τεχνολογίας και ιδιαιτέρως οι νεοφυείς αναγκάζονται να προσφέρουν ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό των επιστρατευμένων δεδομένου ότι το προσωπικό τους αποτελείται από νεαρά άτομα. Και βέβαια δεν είναι μόνον οι υπάλληλοι των νεοφυών εταιρειών που ρίχνονται στον πόλεμο στη Γάζα: οι κολοσσοί διεθνούς βεληνεκούς και ιδιαιτέρως στον κλάδο της τεχνολογίας απασχολούν σημαντικό αριθμό υπαλλήλων στο Ισραήλ. Η Microsoft, για παράδειγμα, δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι το προσωπικό της στο Ισραήλ ανέρχεται σε σχεδόν 3.000 άτομα.

Ο κολοσσός των μικροεπεξεργαστών Nvidia επιβεβαίωσε ότι ένας άνδρας εκ των απαχθέντων από τη Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ ήταν υπάλληλός της και το όνομά του ήταν Αβινατάν Ορ. Eκτοτε η εταιρεία ματαίωσε συνέδριο που επρόκειτο να γίνει στο Τελ Αβίβ την επόμενη εβδομάδα. Την περασμένη εβδομάδα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s επισήμανε πως η οικονομία του Ισραήλ έχει επιδείξει μεγάλες αντοχές σε ένοπλες συρράξεις στο παρελθόν. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «μια παρατεταμένη σύγκρουση που πλήττει επιθετικά την οικονομική δραστηριότητα και τη λήψη πολιτικών αποφάσεων θα δοκιμάσει τις αντοχές της». Ορισμένες νεοφυείς εταιρείες που έχουν περιορισμένους πόρους αισθάνονται ήδη το πλήγμα από τον πόλεμο και τον αισθάνονται έντονα. Κάποιες έχουν ήδη χάσει υπαλλήλους τους ή συγγενείς τους στον πόλεμο. Αλλες προσπαθούν να προσαρμοσθούν λειτουργώντας με λιγότερο προσωπικό εξαιτίας της επιστράτευσης.

Η εταιρεία HiBob παράγει λογισμικό για τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων και έχει έδρα το Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τον Ρονί Ζεχαβί, ιδρυτή της και διευθύνοντα σύμβουλο, έχει ήδη επιστρατευθεί περίπου το 6% του προσωπικού της, δηλαδή 25 άτομα. Ο ίδιος δήλωσε πως πριν από λίγες ημέρες κλήθηκαν σε επιστράτευση τόσο ο γιος του όσο και η κόρη του και βρίσκονται στις πρώτες γραμμές. Οπως τόνισε ο ίδιος, πριν από μία εβδομάδα η εταιρεία του άντλησε από επενδυτές 150 εκατ. δολ., με τα οποία η χρηματιστηριακή αξία της φτάνει στα 2,7 δισ. δολ. Από τη στιγμή, όμως, που η κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο στη Χαμάς, τονίζει ο κ. Ζεχαβί, η HiBob εξετάζει τις διανοητικές δυνατότητες και την υγεία των υπαλλήλων της και αναδιατάσσει το προσωπικό σε νέες ομάδες που θα αναλάβουν τα σχέδια των επιστρατευθέντων. Η διεθνής εταιρεία Deel ανακοίνωσε ότι περίπου 1.300 υπάλληλοι και συνεργάτες της στο Ισραήλ έχουν ήδη επιστρατευθεί. Ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Ντέελ, που έχει περισσότερους από 80 υπαλλήλους στο Ισραήλ, όπως αναφέρει ο Αλεξ Μπουαζίζ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Οπως υπογραμμίζει ο Αβί Χασόν, διευθύνων σύμβουλος της Start-Up-Nation Central, μη κυβερνητικής οργάνωσης του Ισραήλ που φέρνει τους επενδυτές σε επαφή με τις εταιρείες, «είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε ποιες συνέπειες θα επιφέρει όλο αυτό στην οικονομία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT