Αλμα χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος

Tην ανηφόρα έχει πάρει η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, η οποία έπειτα από ένα άλμα της τάξης του 32% σκαρφάλωσε σήμερα στα 168,43 ευρώ/μεγαβατώρα από τα 127 ευρώ/μεγαβατώρα χθες

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Tην ανηφόρα έχει πάρει η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, η οποία έπειτα από ένα άλμα της τάξης του 32% σκαρφάλωσε σήμερα στα 168,43 ευρώ/μεγαβατώρα από τα 127 ευρώ/μεγαβατώρα χθες. Η χαμηλή συμμετοχή των ΑΠΕ (22%) στο μείγμα καυσίμου και η υψηλή συμμετοχή αντίστοιχα του φυσικού αερίου (48,6%) είναι οι βασικοί παράγοντες που εκτόξευσαν την τιμή στα ύψη, αν και δεν δικαιολογείται επαρκώς αυτή η εντυπωσιακή άνοδος. Στον ευρωπαϊκό χάρτη η ελληνική αγορά είναι σήμερα η τρίτη ακριβότερη μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία με τιμές στα 172,59 ευρώ η μεγαβατώρα, με τις αγορές στις περισσότερες χώρες να κινούνται σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 130 και 147 ευρώ η μεγαβατώρα. Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος άρχισε να σκαρφαλώνει από την περασμένη εβδομάδα, οπότε μέσα σε ένα επταήμερο (9-15 Οκτωβρίου) αυξήθηκε κατά 22,27%, καταγράφοντας υψηλό έξι εβδομάδων στα 119,38 ευρώ/μεγαβατώρα.

Αποκατάσταση γραμμών υψηλής τάσης στη Θεσσαλία   

Σε πλήρη λειτουργία επανέφερε ο ΑΔΜΗΕ τις γραμμές μεταφοράς 400 kV Λάρισα – Λάρυμνα και 150 kV Σχηματάρι – Αγρα που είχαν υποστεί ζημιές στην κακοκαιρία «Daniel» που έπληξε τη Θεσσαλία. Το συνολικό κόστος αποκατάστασης, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, έφτασε στις 500.000 ευρώ. Στο πλαίσιο των εργασιών, τα τεχνικά κλιμάκια του ΑΔΜΗΕ κατασκεύασαν τρεις νέους πυλώνες και πραγματοποίησαν επιδιορθώσεις σε επιπλέον πέντε, αποκαθιστώντας την εύρυθμη λειτουργία σημαντικών γραμμών μεταφοράς υψηλής και υπερυψηλής τάσης που διέρχονται από την Κεντρική Ελλάδα.   

Βραβείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον e-ΕΦΚΑ

Βραβείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης 2022 στην κατηγορία «Καλύτερη Εφαρμοσμένη Ιδέα» στον τομέα της υγείας και των κοινωνικών υποθέσεων απέσπασε ο e-ΕΦΚΑ για την πλήρη αυτοματοποίηση της διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης σε πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους και δημοσίους λειτουργούς. Ο e-ΕΦΚΑ έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των υποψηφιοτήτων, με την ομάδα αυτοματοποίησης να απαρτίζεται από τον νυν διοικητή του, Αλέξανδρο Βαρβέρη, καθώς και στελέχη του φορέα.

Το έργο μετατροπής του SILO σε μουσείο

Ενα σημαντικό κτιριακό έργο πρόκειται να αναλάβει, εκτός απροόπτου, η ΤΕΡΝΑ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς φαίνεται πως εξασφαλίζει τη μετατροπή του κτιρίου SILO στον Πειραιά σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για σύμβαση ύψους 66,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Οι προσφορές έχουν δοθεί από τον προηγούμενο Μάρτιο, ωστόσο υπήρξε δικαστική εμπλοκή, καθώς η ΤΕΡΝΑ προσέφυγε εναντίον της ανάδειξης της κοινοπραξίας Αβαξ – Ακτωρ – ΕΚΤΕΡ ως προσωρινών αναδόχων. Επειτα από εκατέρωθεν προσφυγές, εντέλει και ύστερα από σχετική απόφαση του ΣτΕ, το υπ. Πολιτισμού πρόκειται να αναθέσει τη σύμβαση στην ΤΕΡΝΑ. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το έργο θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2026.

Θετικές οι προοπτικές της οικονομίας  

Ενώ οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν γενικά θετικές για το υπόλοιπο του έτους και μετά, υπάρχουν κάποιες εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις προοπτικές ανάπτυξης, σημειώνει η Alpha Finance. Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα, ιδιαίτερα οι πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας, θα μπορούσαν να αποτελέσουν βραχυπρόθεσμη πρόκληση δεδομένων των ζημιών που προκλήθηκαν και της αβεβαιότητας για την αποκατάστασή τους. Οπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, η περιοχή συνεισφέρει στο περίπου 5% του ελληνικού ΑΕΠ και στο 14% της συνολικής αγροτικής παραγωγής. Οι εξωτερικές αβεβαιότητες περιλαμβάνουν την πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης λόγω της άνευ προηγουμένου νομισματικής σύσφιγξης, καθώς και τους δυνητικά αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους. Προς το παρόν, όπως τονίζει, οι εκτιμήσεις παραμένουν αισιόδοξες, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 2,3%-2,5% φέτος και στο 2%-3% το 2024.     

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT