Σκληρό παζάρι για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Σκληρό παζάρι για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Διαπραγματεύσεις Γαλλίας – Γερμανίας για να «κλειδώσουν» οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες έως το τέλος του έτους

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο προκειμένου να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου η ριζική αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων για τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδιαίτερα μετά την αύξηση του δημόσιου χρέους στη διάρκεια της πανδημίας αλλά και λόγω των ολοένα αυξανόμενων κινδύνων που προκαλεί η τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Τη βεβαιότητα πως αυτός ο «φιλόδοξος» στόχος της ισπανικής προεδρίας θα επιτευχθεί εξέφρασαν τόσο η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο όσο και ο αρμόδιος επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin), χθες στο Λουξεμβούργο. Η Καλβίνιο ανέφερε μάλιστα ότι στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Ecofin θα παρουσιαστεί προσχέδιο «νομοθετικού κειμένου» ώστε «να ανοίξει η τελική φάση των διαπραγματεύσεων», ενώ ο Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση δημιουργεί έναν επιπλέον λόγο ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης της οικονομικής διακυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, η ισπανική προεδρία εμφανίζεται αποφασισμένη να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση «πάση θυσία» έως το τέλος της θητείας της και αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο διοργάνωσης έκτακτης δεύτερης συνεδρίασης του Ecofin εντός του Νοεμβρίου, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον προκαλούν την ίδια ώρα οι συνομιλίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας προκειμένου να «γεφυρωθούν» οι διαφορές τους ως προς τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε να επιτευχθεί συμφωνία. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ ανέφερε χθες ότι μια επί της αρχής συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού είναι το «κλειδί» ως προς αυτόν τον στόχο. «Η Ε.Ε. χρειάζεται άμεσα νέους δημοσιονομικούς κανόνες, είναι θέμα αξιοπιστίας», δήλωσε ο Λε Μερ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον Κρίστιαν Λίντνερ (υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας) τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να καταλήξουμε σε γαλλο-γερμανική διευθέτηση, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας ευρύτερης συμφωνίας», ανέφερε.

Το πόσο εύκολο θα είναι αυτό παραμένει ωστόσο ερώτημα, καθώς ο Γερμανός ομόλογός του «φρέναρε» την όποια αισιοδοξία, καθώς ναι μεν επιβεβαίωσε ότι Παρίσι και Βερολίνο συνεργάζονται προκειμένου να εξευρεθεί «κοινό έδαφος», όμως επανέλαβε εμφατικά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις του ότι η αναλογία ελλείμματος 3% προς το ΑΕΠ είναι το μέγιστο, όχι ο στόχος. «Δεν είναι αυτός ο στόχος, είναι το ανώτατο όριο», διευκρίνισε, για να προσθέσει ότι «υπό κανονικές συνθήκες το έλλειμμα πρέπει να είναι κάτω από 3% και προτείνουμε ένα περιθώριο ασφαλείας».

Ερωτηθείς σχετικά και ο αρμόδιος επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις σχολίασε πάντως ότι η δήλωση του Γερμανού υπουργού δεν προδίδει κάτι διαφορετικό από τους στόχους της Κομισιόν, καθώς «η πρότασή μας κινείται σε αυτή τη λογική», που θα εξασφαλίσει άλλωστε, όπως ανέφερε, βιώσιμη ανάπτυξη και επιστροφή στον δρόμο μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT