Διπλωμάτες στρατολογούν οι πολυεθνικές

Διπλωμάτες στρατολογούν οι πολυεθνικές

Προσλαμβάνουν πρώην πρεσβευτές και στρατιωτικούς για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες γεωστρατηγικές απειλές

2' 37" χρόνος ανάγνωσης

Mυστικούς πράκτορες και διπλωμάτες αντί για χρηματοοικονομικούς συμβούλους στρατολογούν πλέον οι εταιρείες για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες γεωστρατηγικές απειλές και τις επακόλουθες κρίσεις σε αγορές-στόχους και αλυσίδες εφοδιασμού. Ενώ ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν εξειδικευμένους συμβούλους, άλλες όπως οι Hitachi και Lazard έχουν προσλάβει πρώην διπλωμάτες, ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους και πολιτικούς για να προσφέρουν συμβουλές απευθείας σε στελέχη. Στο παρελθόν «υπήρχε πάντα κάποιος συνταξιούχος διπλωμάτης στο γωνιακό γραφείο μιας πολυεθνικής, έτοιμος να συμβουλέψει τον διευθύνοντα σύμβουλο για κάποιες τοπικές πολιτικές δυσκολίες», λέει ο λόρδος Mάλοχ-Μπράουν, πρώην διπλωμάτης και πρόεδρος του Open Society Foundations. Αυτή η τάση πλέον διευρύνεται.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έπιασε μια σειρά από επιχειρήσεις απροετοίμαστες για τις συνέπειες. Πλέον εξετάζουν πολύ πιο προσεκτικά τα πολιτικά σημεία ανάφλεξης, όπως οι σχέσεις της Κίνας με την Ταϊβάν, τις επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και μια πιθανή δεύτερη προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ. Στην Ιαπωνία λόγου χάρη, η οποία έχει τεταμένες σχέσεις με γείτονες, όπως η Κίνα και η Ρωσία, πολυεθνικές εταιρείες όπως η Hitachi, η Suntory και οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας έχουν προσλάβει την τελευταία τριετία πρώην διπλωμάτες, εμπειρογνώμονες διεθνών σχέσεων και ξένους ανταποκριτές σε μια προσπάθεια να επεκτείνουν την εμπειρία τους στην εκτίμηση γεωπολιτικών κινδύνων. Ενδεικτικό είναι ότι σε τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας (Mitsubishi, Mitsui και Itochu) διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες κυριάρχησαν στους πιο πρόσφατους γύρους προσλήψεων. «Δύο συνάδελφοί μου πήγαν πρόσφατα να δουλέψουν σε εμπορικούς οίκους και ένας σε μια ενεργειακή εταιρεία», επιβεβαίωσε Ιάπωνας διπλωμάτης που βρίσκεται επί του παρόντος εκτός συνόρων, αλλά έχει ήδη δεχθεί τουλάχιστον μία προσφορά. Η εισβολή στην Ουκρανία, τονίζει ένας άλλος σύμβουλος που έχει εργαστεί σε πολλές ιαπωνικές εταιρείες, ενίσχυσε την ιδέα ότι οι κίνδυνοι γίνονται λιγότερο προβλέψιμοι και οι επιχειρήσεις χρειάζονται εξωτερική βοήθεια. Βιομηχανίες όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, με σημαντικές δραστηριότητες σε ασταθείς περιοχές του κόσμου, είναι παραδοσιακά οι κύριοι πελάτες γεωπολιτικών συμβούλων.

Ενας άλλος κλάδος που έχει δημιουργήσει σημαντική εσωτερική γεωπολιτική τεχνογνωσία είναι ο τεχνολογικός τομέας των ΗΠΑ, ο οποίος βασίζεται σε ένα συνδυασμό εξάρτησης από εξειδικευμένα τσιπ που κατασκευάζονται στην Ταϊβάν και την παρουσία του στην κινεζική αγορά. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι οι μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις έχουν συγκεντρώσει σημαντικό πολιτικό βάρος μετατρέποντας κορυφαία στελέχη σε πρεσβευτές της βιομηχανίας. Η Microsoft είναι μία από τις μοναδικές εταιρείες που έχει επιχειρηματικό γραφείο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Καθώς οι εταιρείες αναζητούν περισσότερη καθοδήγηση, αρκετοί πρώην αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών και διπλωμάτες έχουν μετακινηθεί πρόσφατα στον ιδιωτικό τομέα. Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου, σερ Στίβεν Λάβγκροουβ, έγινε ανώτερος σύμβουλος στην επενδυτική τράπεζα Lazard φέτος, ενώ ο πρώην επικεφαλής της MI6, σερ Αλεξ Γιάνγκερ, εντάχθηκε στην Goldman Sachs το 2021. Αμφότεροι προστίθενται σε έναν μακρύ κατάλογο υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων και διπλωματών που συμβουλεύουν εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων του πρώην προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Μπομπ Ζέλικ και του Πασκάλ Λαμί, πρώην επιτρόπου Εμπορίου της Ε.Ε. και γενικού διευθυντή του ΠΟΕ, οι οποίοι εργάζονται για την εταιρεία δημοσίων σχέσεων Brunswick. Οι εταιρείες που προσλαμβάνουν πρώην πρεσβευτές, στρατιωτικούς και αξιωματούχους πληροφοριών για συμβουλευτική εργασία θα μπορούσαν να πληρώνουν αμοιβές από 2.300 έως 5.700 ευρώ την ώρα, λέει ο Μαρκ Φρίμπερν, συνεργάτης του headhunter Odgers Berndtson.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT