Υψηλή η ρευστότητα των τραπεζών και μετά την πληρωμή των TLTRO

Υψηλή η ρευστότητα των τραπεζών και μετά την πληρωμή των TLTRO

Από τα φθηνά δάνεια της πανδημίας οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αποπληρώσουν στην ΕΚΤ 16,3 δισ. έως τα τέλη 2024

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποπληρώσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρευστότητα ύψους 34,6 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, με 16,3 δισ. ευρώ να απομένουν έως τα τέλη του επόμενου έτους. Αυτό το ποσό αφορά τις αποπληρωμές φθηνής ρευστότητας που είχαν αντλήσει οι τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος στοχευμένων πράξεων μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης, TLTRO III, το οποίο και ενεργοποιήθηκε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία εν μέσω των γενικευμένων lockdowns. Τα δάνεια αυτά, των οποίων η πρόωρη αποπληρωμή ξεκίνησε στο δ΄ τρίμηνο του 2022 έπειτα από σχετική σύσταση της ΕΚΤ, λήγουν το 2024 και σύμφωνα με την ING οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν πολύ ισχυρούς δείκτες ρευστότητας ακόμα και όταν τα ξεπληρώσουν πλήρως. Συνεπώς, τη στιγμή που το 2024 αναμένεται να αποτελέσει ένα μεγάλο τεστ για τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι ελληνικές τράπεζες θα είναι περισσότερο από επαρκώς θωρακισμένες.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η ING σε ανάλυσή της, η θέση ρευστότητας των τραπεζών της Ευρωζώνης αποδυναμώθηκε το δεύτερο τρίμηνο. Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) μειώθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 158%, από 161% το α΄ τρίμηνο, με την ελάχιστη απαίτηση να ορίζεται στο 100%.

Η μείωση των LCR δεν αποτελεί έκπληξη. Η μεγαλύτερη δόση της αποπληρωμής του TLTRO-III, ύψους 503 δισ. ευρώ, έληξε στις 28 Ιουνίου. Ακόμα και έτσι όμως, ο δείκτης παραμένει πολύ πάνω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το γ΄ τρίμηνο του 2019, δηλαδή πριν από την κατανομή του μεγαλύτερου μέρους του προγράμματος TLTRO III, καθώς τότε ο δείκτης ήταν στο 145% για το σύνολο των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών, η Ιταλία παρουσιάζει σημαντική μείωση του LCR κατά 20% και στο 166%, καθώς οι μεγαλύτερες αποπληρωμές το β΄ τρίμηνο έγιναν από ιταλικές τράπεζες (146 δισ. ευρώ). Αλλες χώρες που παρουσίασαν μεγάλη πτώση του LCR περιλαμβάνουν την Ιρλανδία, με πτώση 11%, καθώς και την Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Αυστρία με μείωση 5%-8%.

Ωστόσο υπήρξαν και τράπεζες που αύξησαν τους δείκτες κάλυψης ρευστότητας, όπως τονίζει η ING, και σε αυτές συγκαταλέγονται οι ελληνικές, με αύξηση 6% κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου και στο 211%, οι ισπανικές με αύξηση 4% στο 170% και οι ολλανδικές τράπεζες με αύξηση 8% στο 160%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Σεπτέμβριο το υπόλοιπο των TLTRO των ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκε στα 16,3 δισ. ευρώ από 50,9 δισ. ευρώ που ήταν η συνολική ρευστότητα που είχαν αντλήσει έως και το δ΄ τρίμηνο του 2022, δηλαδή έχουν αποπληρώσει συνολικά 34,6 δισ. ευρώ στην κεντρική τράπεζα.

Κατά την ING εάν οι ελληνικές τράπεζες επιλέξουν να αποπληρώσουν το υπόλοιπο των TLTRO με τα υφιστάμενα αποθέματα ρευστότητας, ο δείκτης LCR θα μειωθεί σημαντικά στο 160% περίπου, θα παραμείνει ωστόσο σε υψηλά επίπεδα, μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωζώνη. Αν επιλέξουν την οδό της αναχρηματοδότησης, οι δείκτες κάλυψης θα συνεχίσουν να είναι υψηλότεροι από τα επίπεδα του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT