Σχετικά ψηλά στη λίστα με τους ιδανικούς προορισμούς για την εξ αποστάσεως εργασία βρίσκεται η Ελλάδα, τάση η οποία άρχισε να διαδίδεται κυρίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εξακολουθεί να κυριαρχεί ακόμη και σήμερα.
Ψηφιακοί νομάδες τρίτων χωρών, ή και Ευρωπαίοι εργαζόμενοι, συνήθως δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση εργασίας, αναζητώντας προορισμούς με καλές υποδομές, συνδεσιμότητα στο Ιντερνετ καθώς και καλή ποιότητα υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη εξ αποστάσεως εργασίας (GRWI) που δημιούργησε η εταιρεία κυβερνοασφάλειας NordLayer, από τις 108 χώρες τις οποίες αξιολογεί η εταιρεία, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 32η θέση στη σχετική λίστα, μετά τη Μάλτα (30) και τη Λετονία (31η), ενώ τη χώρα μας ακολουθούν η Σλοβενία, η Νέα Ζηλανδία και η Κύπρος.
Στις πρώτες θέσεις ξεχωρίζουν η Δανία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Σουηδία, ενώ στις χαμηλότερες θέσεις κατατάσσονται η Μοζαμβίκη (106η), η Ζιμπάμπουε (107η) και η Ανγκόλα (108η). Οπως αναφέρει η έρευνα, η σύνθεση του δείκτη έγινε με βάση 4 επιμέρους δείκτες: ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (υποδομές, ανταπόκριση και νομικά μέτρα), οικονομική ασφάλεια (τουριστική ελκυστικότητα, ευχέρεια στην αγγλική γλώσσα, κόστος ζωής και υγειονομική περίθαλψη), ψηφιακές και υλικές υποδομές (ποιότητα Διαδικτύου), ηλεκτρονικές υποδομές, ηλεκτρονική διακυβέρνηση κ.λπ. και κοινωνική ασφάλεια.
Εάν και οι επιδόσεις της χώρας μας την τοποθετούν υψηλότερα στη λίστα σε σύγκριση με γειτονικές χώρες, όπως η Κύπρος (35η), η Βουλγαρία (42η) και η Ρουμανία (38η), ακόμη σε βασικούς δείκτες, που αποτελούν κύριο παράγοντα για την ομαλή εξ αποστάσεως εργασία, η Ελλάδα είναι αρκετά πίσω. Ενδεικτικά, ως προς τις ψηφιακές και υλικές υποδομές, η χώρα μας κατατάσσεται στην 46η θέση μετά το Μπαχρέιν (44η) και την Κροατία (45η θέση) και πριν από τη Βραζιλία (47η θέση). Η συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αλλά και γενικώς οι υποδομές αποτελούν βασικά κριτήρια για την προσέλκυση εργαζομένων και ψηφιακών νομάδων στη χώρα μας. Ως προς την οικονομική ασφάλεια (τουριστική ελκυστικότητα, ευχέρεια στην αγγλική γλώσσα, κόστος ζωής), η χώρα μας καταλαμβάνει την 42η θέση μετά την Ισλανδία, ενώ αρκετά καλές είναι οι επιδόσεις της όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (6η θέση).