Οι εμπορικοί περιορισμοί και οι επιπτώσεις στην Ασία

Οι εμπορικοί περιορισμοί και οι επιπτώσεις στην Ασία

Η στροφή σε γειτονικές εφοδιαστικές αλυσίδες θα είναι ιδιαιτέρως επώδυνη για όλους

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Η σημασία της Κίνας για την παγκόσμια οικονομία έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες και υπήρξε καθοριστικός παράγοντας που οδήγησε στην ενσωμάτωση του εμπορίου της Ασίας.

Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας, όπως και άλλων χωρών, θα καθοριστούν μερικώς από ισχυρούς παράγοντες όπως η σύγκλισή τους με τις ανεπτυγμένες οικονομίες σε ό,τι αφορά τα επίπεδα εισοδήματος και τις δημογραφικές εξελίξεις. Σε αυτήν την πορεία της, όμως, παίζουν ρόλο και επηρεάζουν και άλλοι καθοριστικοί παράγοντες όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις και διάφοροι άλλοι εξωγενείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του γεωοικονομικού κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας.

Το ερώτημα είναι τώρα ποιες θα είναι οι ενδεχόμενες επιπτώσεις αυτού του κατακερματισμού για τις οικονομίες της Ασίας και πέρα από αυτές. Οι στρατηγικές που υιοθετούν τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ για να μεταφέρουν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες πιο κοντά στην εγχώρια αγορά τους, ή να τις μεταφέρουν σε χώρες που διάκεινται φιλικά προς τις ίδιες μπορούν να αποτελέσουν σημαντική τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη ανά τον κόσμο. Και αυτό ισχύει ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι δεν επιβάλλεται πλέον κανένας πρόσθετος περιορισμός στο εμπόριο με τρίτες χώρες και ιδιαιτέρως με χώρες της Ασίας. Η στροφή σε γειτονικές εφοδιαστικές αλυσίδες θα είναι ιδιαιτέρως επώδυνη για όλους, αλλά είναι σαφές ότι και η στροφή σε εφοδιαστικές αλυσίδες φιλικών χωρών δεν πρόκειται να ωφελήσει μακροπρόθεσμα τρίτες χώρες. Αυτό συμβαίνει επειδή τα οφέλη από τη στροφή σε φιλικές χώρες εξουδετερώνονται από τις επιπτώσεις της συρρίκνωσης που υφίσταται τόσο η οικονομία της Κίνας όσο και οι οικονομίες του ΟΟΣΑ.

Για την ευρύτερη περιοχή της Ασίας, όλα δείχνουν πως οι τρίτες χώρες δεν πρέπει να περιμένουν παθητικά να επωφεληθούν από τη στροφή άλλων χωρών στις εφοδιαστικές αλυσίδες τρίτων χωρών, αλλά να προβούν ενεργά σε μεταρρυθμίσεις που θα τις βοηθήσουν να ενσωματωθούν περαιτέρω στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες. Για τις συστημικής σημασίας οικονομίες ανά τον κόσμο είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι πηγές έντασης και να αποφευχθούν τα δαπανηρά αποτελέσματα κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην Κίνα, οι κίνδυνοι που εγκυμονεί ο κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξή της καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν τη σύγκλισή της με τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Ανάμεσα σε αυτές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να επιχειρήσει η Κίνα είναι και η μείωση της απόστασης ανάμεσα στην παραγωγικότητα των κρατικών εταιρειών και εκείνη των ιδιωτικών εταιρειών και το περαιτέρω άνοιγμα τομέων της οικονομίας της στον ανταγωνισμό. Από τις έρευνές μας προκύπτει πως η επίτευξη αυτού του στόχου θα είχε σημαντικές ευεργετικές συνέπειες και για άλλες οικονομίες στην Ασία.

* Οι κ. Ντιέγκο Σερντέιρο, Σιντάρτ Κοτάρι και Ντερκ Μουίρ είναι συνεργάτες του ΔΝΤ και το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ιστολόγιο του ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT