Aνέλαβε νέο έργο στην Ολλανδία

Με σωλήνες χάλυβα που θα παράγει η «Σωληνουργεία Κορίνθου» θα κατασκευαστεί το υποθαλάσσιο έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα Porthos, στην Ολλανδία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Με σωλήνες χάλυβα που θα παράγει η «Σωληνουργεία Κορίνθου» θα κατασκευαστεί το υποθαλάσσιο έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα Porthos, στην Ολλανδία. Οπως ανακοίνωσε η Cenergy Holdings, στη θυγατρική της ανατέθηκε σύμβαση αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και προμήθεια σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής υψίσυχνης συγκόλλησης (HFW) για το έργο Porthos, μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Μόλις τεθεί σε λειτουργία, το έργο Porthos σκοπεύει να αποθηκεύσει CO2 από τη βιομηχανία στο λιμάνι του Ρότερνταμ σε άδεια, υποθαλάσσια εξαντλημένα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση κήρυξε το έργο Porthos ως «κοινού ενδιαφέροντος» και διέθεσε επιχορήγηση 102 εκατ. ευρώ για την υλοποίησή του. Τα τελευταία 15 χρόνια η «Σωληνουργεία Κορίνθου» έχει κατασκευάσει αγωγούς μεταφοράς CO2 συνολικού μήκους άνω των 1.150 χλμ.

Αντλήθηκαν 400 εκατ. ευρώ από επανεκδόσεις ομολόγων

Το ποσό των 400 εκατ. ευρώ άντλησε το ελληνικό Δημόσιο από τη διπλή επανέκδοση των ελληνικών ομολόγων, με «τσιμπημένες» αποδόσεις. Αντλήθηκαν 250 εκατ. ευρώ από την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, με απόδοση 4,34%, και 150 εκατ. ευρώ από την επανέκδοση του 5ετούς, με απόδοση 3,875%. Οι αποδόσεις και στους δύο τίτλους κινήθηκαν ανοδικά σε σχέση με αντίστοιχες επανεκδόσεις, καθώς κατά τη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου η απόδοση στο reopening του 10ετούς είχε διαμορφωθεί στο 4,01%, ενώ του 5ετούς τον Ιούλιο είχε κινηθεί στο 3,3%.

«Λουκέτο» στην εφαρμογή quick commerce Pop Market

Αδοξο τέλος είχε η επιχειρηματική προσπάθεια του Τάκη Μαλαβέτα και του Νικ Τελέκι στο quick commerce ειδών παντοπωλείου με την Pop Market, για την οποία υπήρχαν σχέδια ακόμη και για είσοδο σε ευρωπαϊκές αγορές. Οπως έγινε γνωστό χθες, η Pop Market, που δημιουργήθηκε μόλις το 2021, σταματά να λειτουργεί. Σε μια προσπάθεια ομαλής μετάβασης έγινε εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Pop Market και στη Wolt Market, προκειμένου οι πελάτες της πρώτης να εξυπηρετηθούν από τη δεύτερη.

Τελεσίγραφο από Ε.Ε. για τα διόδια

Προθεσμία δύο μηνών για συμμόρφωση… ειδάλλως Ευρωδικαστήριο. Αυτό διεμήνυσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστέλλοντας στην Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη για το θέμα της διαλειτουργικότητας των διοδίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η Ελλάδα δεν έχει ακόμα δημιουργήσει «εθνικό σημείο επαφής» για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών, γεγονός που εμποδίζει τη διασυνοριακή επιβολή της υποχρέωσης καταβολής οδικών τελών. Η συγκεκριμένη υποχρέωση βασίζεται σε κοινοτική οδηγία (Ε.Ε. 2019/520) την οποία η χώρα μας έχει εφαρμόσει μερικώς.

Βέλη κατά πάντων από Απόστολο Βακάκη

Λάβρος κατά πάντων ήταν (και) χθες ο επικεφαλής της Jumbo, Απόστολος Βακάκης, κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων. «Η χώρα εκπέμπει επενδυτική αισιοδοξία, αλλά στην πραγματικότητα κινείται με ρυθμούς… παραπληγικού σαλιγκαριού», ανάφερε χαρακτηριστικά στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, με τα σχόλια για τις ακολουθούμενες πολιτικές να μη σταματούν εκεί. «Το να μοιράζεις τα λεφτά των άλλων είναι εύκολο, αλλά αυτό κάποτε τελειώνει. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η οικονομία πρέπει να μείνει έξω από το πολιτικό παιχνίδι», πρόσθεσε, στηλιτεύοντας την επιδοματική πολιτική. Από την κριτική του δεν έμειναν έξω ούτε οι συνάδελφοί του λιανέμποροι. «Ενώ παγκοσμίως υπάρχει τάση αποπληθωρισμού, στην Ελλάδα παραμένει μια έντονη κερδοσκοπική τάση. Οσο δεν αποτελεί εθνικό σκοπό το να μην κερδίσουμε εις βάρος του καταναλωτή, θα μπούμε σε μεγάλα προβλήματα, τα οποία τα βλέπουμε αλλά δεν μπορούμε να τα αντιληφθούμε», υποστήριξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT