Ρυθμό ανάπτυξης 2,4% αναμένει το 2024 το ΙΟΒΕ

Ρυθμό ανάπτυξης 2,4% αναμένει το 2024 το ΙΟΒΕ

Τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Ν. Βέττας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης

Σε 2,4% εκτιμά το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2024, εκτίμηση χαμηλότερη από αυτή που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού (3%), καθώς η ελληνική οικονομία μπορεί να «τρέχει» ταχύτερα από τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης, καλείται όμως να διανύσει μεγαλύτερη απόσταση σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες. Μια ημέρα, εξάλλου, μετά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που αναφέρθηκε στον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη, ήταν η σειρά του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ, Νίκου Βέττα, να χτυπήσει ανάλογο «καμπανάκι» κατά την παρουσίαση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία.

Η εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το 2024 (όσο δηλαδή προβλέπει και για το 2023) βασίζεται στην υπόθεση ότι η κατανάλωση θα παραμείνει σε θετικό πρόσημο, αλλά στο 1% έναντι πρόβλεψης για 1,6% το 2023, με μοναδικό μέγεθος τις επενδύσεις να αναμένεται ότι θα υπερβούν την επίδοση του 2023 και θα αυξηθούν κατά 7,8%.

Για το 2023 το ΙΟΒΕ διατηρεί την εκτίμησή του για ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 2,4% σε πραγματικούς όρους, λαμβάνοντας υπόψη την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, σφιχτότερης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής και αβεβαιότητας. Ως προς τις συνιστώσες, η κατανάλωση αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη, με ετήσια αύξηση 1,6%, σε συνδυασμό με την ετήσια ενίσχυση των επενδύσεων κατά 3% (πάγιες επενδύσεις 10%).

Σε ό,τι αφορά τον μεγάλο «πονοκέφαλο» για κυβέρνηση, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που δεν είναι άλλος από τον πληθωρισμό, το ΙΟΒΕ διατηρεί την πρόβλεψή του για το 2023, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί σε 4,3%, ενώ για το 2024 αναμένει πληθωρισμό 2,6%, με την αποκλιμάκωση να οφείλεται και σε εκτιμώμενη κάμψη της ζήτησης. «Ο πληθωρισμός υποχωρεί με δύο τρόπους, έναν κακό κι έναν καλό. Ο κακός είναι ο πόνος που προκαλεί στους αγοραστές και τους αναγκάζει να περιορίζουν τη ζήτηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βέττας, επισημαίνοντας την ίδια ώρα την ανάγκη να ασκηθούν εκείνες οι πολιτικές που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό, θα τονώσουν την προσφορά και θα μειώσουν τις τιμές. Ο ίδιος επίσης έκανε αναφορά και στο πλήθος επιδομάτων που χορηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια, επιδόματα τα οποία στηρίζουν την αγοραστική δύναμη με συνέπεια τη δύσκολη υποχώρηση του πληθωρισμού.

Προβληματισμός, πάντως, υπάρχει και για τις εξαγωγές και δη τις εξαγωγές αγαθών, οι οποίες κατά το β΄ τρίμηνο του έτους υποχώρησαν κατά 1,8%, απόρροια κυρίως της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς στην Ε.Ε. βρίσκονται οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας. Μάλιστα το ΙΟΒΕ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για τον ρυθμό αύξησης των εξαγωγών στο 3,5% από 4,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT