«Ελληνικά Γαλακτοκομεία»: Τζίρος μισού δισ., αύξηση EBITDA το 2022

«Ελληνικά Γαλακτοκομεία»: Τζίρος μισού δισ., αύξηση EBITDA το 2022

Αύξηση καθαρών κερδών 196,76% έναντι του 2021, προμέρισμα άνω των 6 εκατ.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης

Μια ανάσα από το μισό δισ. ευρώ έφθασε ο τζίρος της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» το 2022, με τα καθαρά κέρδη την ίδια ώρα, παρά την αύξηση του κόστους παραγωγής, σχεδόν να τριπλασιάζονται σε σύγκριση με το 2021. Τα αυξημένα κέρδη οδήγησαν τη διοίκηση να προτείνει τη διανομή προμερίσματος, όχι μόνο στους προνομιούχους, αλλά και στους κοινούς μετόχους, συνολικού ύψους άνω των 6 εκατ. ευρώ. Αν και η διοίκηση της εταιρείας επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα παραμένει στην οικονομία και επηρεάζει τη ζήτηση, προχωράει την ίδια ώρα στον επενδυτικό της σχεδιασμό, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ενίσχυση της παρουσίας της εκτός Ελλάδος, μέσα και από τις παραγωγικές επενδύσεις σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο, αλλά και την τοποθέτηση στην αγορά των πρώτων προϊόντων με το σήμα ΑΓΝΟ.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε ο τρικαλινός όμιλος στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε το 2022 σε 493,84 εκατ. ευρώ από 426,75 εκατ. ευρώ το 2021, ενισχυμένος κατά 15,72%. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 65,04 εκατ. ευρώ έναντι 45,36 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση 43,36%. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το 55% τόσο του κύκλου εργασιών όσο και του συνολικού EBITDA προέρχεται πλέον από τις αγορές του εξωτερικού με συνεχώς διευρυμένη συμμετοχή έναντι των πωλήσεων στην Ελλάδα. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 33,09 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 223,23% σε σύγκριση με το 2021. Η εταιρεία αποδίδει την αύξηση αυτή στο γεγονός ότι τα κέρδη το 2021 είχαν περιοριστεί σε 10,23 εκατ. ευρώ, καθώς η αύξηση των τιμών σε πρώτες και δευτερεύουσες ύλες, υλικά συσκευασίας και μεταφορικό κόστος είχαν προκαλέσει σημαντική απώλεια κερδών κατά το β΄ εξάμηνο του 2021. Τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 196,76% και διαμορφώθηκαν σε 26,39 εκατ. ευρώ από 8,89 εκατ. ευρώ το 2021. Η καθαρή θέση του ομίλου ανέρχεται σε 231,09 εκατ. ευρώ, βελτιωμένη σε σύγκριση με το 2021 (208,17 εκατ. ευρώ). Οι καλές επιδόσεις του 2022 οδήγησαν την εταιρεία στην απόφαση να προτείνει τη διανομή προμερίσματος 6,01 εκατ. ευρώ στους προνομιούχους και τους κοινούς μετόχους.

Σχεδιάζονται μονάδες σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο και τοπο-θέτηση στην αγορά των πρώτων προϊόντων με το σήμα ΑΓΝΟ.

Οι στόχοι του ομίλου περιλαμβάνουν φυσικά, πέρα από τη διατήρηση ή και αύξηση του μεριδίου αγοράς, την περαιτέρω ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού του, καθώς κάτι τέτοιο θα επιτρέψει να αντισταθμιστούν οι αυξημένοι λόγω οικονομικών συνθηκών επιχειρηματικοί κίνδυνοι, τη μεγιστοποίηση της επένδυσης σε Ρουμανία και Βουλγαρία με περαιτέρω επέκταση στην τοπική και την ευρύτερη βαλκανική αγορά, τη χρηματοδότηση του επιχειρησιακού πλάνου 2023-2024, καθώς και την κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας με προγραμματισμένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της παρουσίας της στη βαλκανική αγορά, η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» εξαγόρασε πέρυσι από τη ΔΕΛΤΑ τη United Milk Co., θυγατρική εταιρεία της δεύτερης στη Βουλγαρία.

Στην οικονομική έκθεση της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» γίνεται, τέλος, αναφορά και στις ζημιές που υπέστη πρόσφατα το εργοστάσιο της εταιρείας στην Πύλη Τρικάλων από την κακοκαιρία «Daniel», με τον όμιλο να επισημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις και φυσικά ο εξοπλισμός και τα αποθέματα είναι πλήρως ασφαλισμένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT