Ενα βήμα πιο κοντά στην έκδοση του ψηφιακού ευρώ βρίσκεται πλέον η ΕΚΤ, καθώς έδωσε χθες το πράσινο φως για την έναρξη της «προπαρασκευαστικής φάσης», η οποία θα διαρκέσει δύο χρόνια. Παρότι εκκρεμεί η τελική απόφαση για την υιοθέτηση του ψηφιακού νομίσματος, στο διάστημα αυτό η ΕΚΤ σκοπεύει να διαμορφώσει το πλαίσιο των σχετικών κανόνων και να επιλέξει τους φορείς, οι οποίοι θα αναλάβουν την ανάπτυξη της πλατφόρμας και των κατάλληλων υποδομών.
«Πρέπει να ετοιμάσουμε το νόμισμά μας για το μέλλον», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Οραματιζόμαστε ένα ψηφιακό ευρώ σαν μία ψηφιακή μορφή μετρητών, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις ψηφιακές πληρωμές, δωρεάν, και πληροί τις υψηλότερες προδιαγραφές ιδιωτικότητας. Θα συνυπάρχει με τα μετρητά, τα οποία θα είναι πάντοτε διαθέσιμα, χωρίς να μένει κανείς πίσω», προσέθεσε.
Η ΕΚΤ δεν είναι βέβαια η μοναδική κεντρική τράπεζα που εξετάζει την ιδέα των ψηφιακών νομισμάτων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, η πλειονότητα πραγματοποιεί σχετικά πειράματα ή υλοποιεί πιλοτικά προγράμματα.
Η ΕΚΤ πάντως ξεκίνησε το πρόγραμμα το 2021 και έκτοτε έχει ερευνήσει διάφορες λειτουργίες σχεδιασμού. Παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβληματισμοί, αναμφίβολα οι αρμόδιοι αξιωματούχοι θα προχωρήσουν το εγχείρημα. Επικαλούνται διάφορα οφέλη, όπως την ευρεία αποδοχή πληρωμών κατά μήκος του μπλοκ και την απουσία των διακυμάνσεων που εμφάνιζε, για παράδειγμα, η αγορά κρυπτονομισμάτων.
Η ΕΚΤ επεσήμανε, όμως, ότι η έναρξη της προπαρασκευαστικής φάσης «δεν αποτελεί απόφαση σχετικά με το εάν θα εκδώσουμε ψηφιακό ευρώ».
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα αποτελέσει τη νομική βάση και θα ορίζει τα βασικά στοιχεία των ψηφιακών χρημάτων, αφήνοντας όμως την τελική απόφαση περί έκδοσης και υιοθέτησης του νομίσματος στην ΕΚΤ.