Κύμα απολύσεων στις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ

Κύμα απολύσεων στις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ

Εχουν «ψαλιδίσει» συνολικά 20.000 θέσεις μέχρι στιγμής φέτος, εξαίρεση η JPMorgan Chase, η οποία αύξησε το προσωπικό της κατά 5,1%

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες απολύουν αθόρυβα εργαζομένους, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, παρά το γεγονός ότι η οικονομία των ΗΠΑ διατήρησε έναν αρκετά σταθερό ρυθμό ανάπτυξης. Με εξαίρεση την JPMorgan Chase, τη μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρο τράπεζα των ΗΠΑ, τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν μειώσει σημαντικά τον αριθμό των εργαζομένων τους. Πιεσμένες από τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, τις συναλλαγές στη Wall Street και το κόστος χρηματοδότησης, οι επόμενες πέντε μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν «ψαλιδίσει» συνολικά 20.000 θέσεις μέχρι στιγμής φέτος. Το «τσουνάμι» απολύσεων έρχεται μετά μια διετή έκρηξη προσλήψεων στη διάρκεια της πανδημίας, που τροφοδοτήθηκε από την αύξηση της δραστηριότητας στη Wall Street. Αυτό υποχώρησε όταν η Oμοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει πέρυσι τα επιτόκια και οι τράπεζες βρέθηκαν ξαφνικά με πολλούς εργαζομένους σε ένα λιγότερο ανταγωνιστικό περιβάλλον, στο οποίο λιγότεροι καταναλωτές αναζητούσαν στεγαστικά δάνεια ή γίνονταν εξαγορές. «Οι τράπεζες μειώνουν το κόστος όπου μπορούν, επειδή η κατάσταση είναι αβέβαιη», εξηγεί ο Κρις Μάρινακ, διευθυντής ερευνών στην Janney Montgomery Scott.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο θα μπορούσαν να πιέσουν την ευρύτερη αγορά εργασίας των ΗΠΑ το 2024. Αντιμέτωποι με τις αυξανόμενες αθετήσεις δανείων σε εταιρικά και καταναλωτικά δάνεια, οι δανειστές είναι έτοιμοι να προβούν σε μεγαλύτερες περικοπές μέσα στο επόμενο έτος. «Πρέπει να βρουν μοχλούς για να αποτρέψουν περαιτέρω πτώση των κερδών και να εξοικονομήσουν χρήματα καθώς περισσότερα δάνεια “κοκκινίζουν”. Μέχρι τον Ιανουάριο, θα ακούσετε πολλές εταιρείες να μιλούν γι’ αυτό», προσθέτει ο Μάρινακ. Οι μεγαλύτερες περικοπές σημειώθηκαν στη Wells Fargo και στην Goldman Sachs, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που παλεύουν με μειώσεις εσόδων σε βασικές επιχειρήσεις. Το κάθε ένα έχει περικόψει περίπου το 5% του εργατικού δυναμικού του, μέχρι στιγμής φέτος.

Στη Wells Fargo, οι περικοπές θέσεων εργασίας σημειώθηκαν αφού η τράπεζα ανακοίνωσε μια στρατηγική μετατόπιση από τον κλάδο των στεγαστικών δανείων τον Ιανουάριο. Και παρόλο που απέλυσε 50.000 υπαλλήλους τα τελευταία τρία χρόνια, δεν έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο συρρίκνωσης προσωπικού. Ενας βασικός παράγοντας πίσω από τις περικοπές είναι ότι η αλλαγή θέσεων εργασίας στα χρηματοοικονομικά (job hopping) επιβραδύνθηκε δραστικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφήνοντας τις τράπεζες με περισσότερους ανθρώπους από ό,τι είχαν ανάγκη. Περικοπές σχεδιάζει και η Citigroup. Το προσωπικό της παρέμεινε σταθερό στις 240.000 φέτος, υπάρχουν όμως σημαντικές αλλαγές σε εξέλιξη, με την τράπεζα να προσανατολίζεται σε περικοπές 7.000 θέσεων εργασίας.

Αντίθετη πορεία ακολουθεί η JPMorgan, η οποία αύξησε το προσωπικό της κατά 5,1% φέτος καθώς επέκτεινε το δίκτυο καταστημάτων της, επένδυσε επιθετικά στην τεχνολογία και εξαγόρασε το αποτυχημένο περιφερειακό δανειστικό ίδρυμα First Republic, που πρόσθεσε στον κολοσσό περίπου 5.000 θέσεις. Ακόμη και μετά το «πάρτι» προσλήψεων, η JPMorgan έχει περισσότερες από 10.000 ανοιχτές θέσεις. Αλλά η τράπεζα φαίνεται να είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Τζέιμι Ντάιμον από το 2006, η JPMorgan μπόρεσε να περιηγηθεί καλύτερα στο περιβάλλον των αυξανόμενων επιτοκίων του περασμένου έτους, καταφέρνοντας να προσελκύσει καταθέσεις και να αυξήσει έσοδα ενώ οι μικρότεροι ανταγωνιστές δυσκολεύονταν. Είναι η μόνη από τους λεγόμενους «Big Six» δανειστές που οι μετοχές της κατέγραψαν σημαντική άνοδο φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT