Εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 1,1%

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Ο στόχος που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι απολύτως εφικτός, εκτιμά η HSBC, χάρη και στη βοήθεια της Ε.Ε. στην ελληνική οικονομία ύψους 2,25 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του κόστους των πρόσφατων φυσικών καταστροφών. Σημειώνεται πως πλέον ο στόχος για το πλεόνασμα έχει τεθεί στο 1,1% του ΑΕΠ από 0,7% πριν. Αυτό, όπως τονίζει ο βρετανικός oίκος, θα επιτρέψει στον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας να συνεχίσει να μειώνεται γρήγορα φέτος και στη συνέχεια, ιδιαίτερα εάν η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει μέρος των ταμειακών της διαθεσίμων ύψους 38 δισ. ευρώ για να μειώσει το χρέος. «Εκτιμούμε πως ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 60% το διάστημα 2020-2025», τονίζει η HSBC. Ειδικότερα, εκτιμά πως ο δείκτης του ελληνικού χρέους από 206% που άγγιξε το 2020, θα υποχωρήσει στο 161% φέτος, στο 152% το 2024 και στο 143% το 2025.

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε ο ΟΠΑΠ

Προσφυγή κατέθεσε ο ΟΠΑΠ χθες ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, κατά απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού που οδήγησε στην επιβολή προστίμου 24,5 εκατ. ευρώ και αφορά τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών και πώλησης προπληρωμένων καρτών των πρακτορείων. Κατά τον ΟΠΑΠ, η απόφαση της Αρχής, που δεν ήταν ομόφωνη, δεν σχετίζεται με την κύρια δραστηριότητα της εταιρείας στην αγορά των τυχερών παιγνίων. Επίσης, η κρίση της πλειοψηφίας της για τη συγκεκριμένη υπόθεση «είναι σε ευθεία αντίθεση με προηγούμενη απόφασή της.

Με ενιαία κριτήρια οι συντάξεις αναπηρίας

Ενιαία θα είναι πλέον τα κριτήρια για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας από κοινή νόσο, καθώς ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου υπέγραψε την αναγκαία εγκύκλιο, προκειμένου να «τρέξουν» οι διαδικασίες. Πλέον, όλοι οι ασφαλισμένοι με πιστοποιημένη αναπηρία άνω του 50% μπορούν να λάβουν αναπηρική σύνταξη με ενιαία κριτήρια ανεξάρτητα από τον χρόνο πρώτης υπαγωγής τους στην ασφάλιση και τον ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ φορέα στον οποίο ασφαλίζονται.

Νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων

Σε νέα διάθεση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας σε ιδιώτες επενδυτές προχωράει ο ΟΔΔΗΧ την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της δημοπρασίας ύψους 625 εκατ. ευρώ που θα διενεργηθεί την Τετάρτη. Οπως και τις δύο προηγούμενες φορές, όποιος ιδιώτης επιθυμεί να προμηθευτεί τα νέα έντοκα μπορεί να το κάνει μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό τα 15.000 ευρώ. Η περίοδος εγγραφών ξεκινάει την Τρίτη 24 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου. Στην αντίστοιχη δημοπρασία τον Σεπτέμβριο η απόδοση στα εξάμηνα έντοκα διαμορφώθηκε στο 3,9% έναντι 1,56% που είναι η απόδοση που προσφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις για ένα έτος. 

Κατάστημα ΕΤΕ στον Αρχάγγελο Ρόδου

Τα εγκαίνια νέου καταστήματος στον Αρχάγγελο της Ρόδου πραγματοποίησε η Εθνική Τράπεζα, αποδεικνύοντας εμπράκτως με τη φυσική της παρουσία την εμπιστοσύνη της στην προοπτική και την αναπτυξιακή πορεία του νησιού. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, τόνισε ότι «είναι το πρώτο κατάστημα που ανοίγει στην περιφέρεια η Εθνική εδώ και μιάμιση δεκαετία» και σηματοδοτεί «την εμπιστοσύνη που έχουμε στο αναπτυξιακό μέλλον του νησιού». Ηδη η τράπεζα έχει προχωρήσει και σχεδιάζει στοχευμένα μέτρα στήριξης όπως, μεταξύ άλλων, η αναστολή δόσεων, η παροχή ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους, καθώς και η ενίσχυση με χορηγίες για διάφορες μελέτες που αφορούν αντιπλημμυρικά έργα και αναδασώσεις. Το νέο κατάστημα, το τρίτο στη Ρόδο, εγκαινίασε  ο μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος Β΄, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Κωνσταντίνου Χρυσοχοΐδη, της γενικής διευθύντριας Λιανικής Τραπεζικής Χριστίνας Θεοφιλίδη, στελεχών της τράπεζας και πλήθους επιχειρηματιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT