Η αναβάθμιση από S&P αλλάζει τα δεδομένα για την Ελλάδα, εκτιμά ο ESM

Η αναβάθμιση από S&P αλλάζει τα δεδομένα για την Ελλάδα, εκτιμά ο ESM

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας χαρακτηρίζει «game changer» για την ελληνική οικονομία την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης

Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα και αποτελεί «game changer» για τη χώρα, αλλά απαιτεί συνεχείς προσπάθειες για να διατηρηθεί και να βελτιωθεί περαιτέρω, επισημαίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σε ανάλυσή του με αφορμή την αναβάθμιση από την S&P την Παρασκευή. Η Ελλάδα, όπως επισημαίνει, πρέπει τώρα να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ότι αποτελεί μια ισχυρή και σταθερή χώρα, καθώς μόνο έτσι μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη.

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, ο ESM αναφέρεται σε αυτά που πέτυχε η Ελλάδα ώστε να είναι σε θέση να κερδίσει και πάλι πίσω την επενδυτική βαθμίδα, 13 χρόνια αφότου την έχασε, δηλαδή τις συνετές δημοσιονομικές πολιτικές που ακολούθησε και τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της χώρας που έγιναν, μέσω της εφαρμογής ενός αποφασιστικού και απαιτητικού πακέτου μεταρρυθμίσεων.

Τα τελευταία χρόνια οι δημοσιονομικές και οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αλλά και τις επιδόσεις των περισσοτέρων χωρών της Ευρωζώνης, όπως τονίζει ο ESM. Η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών και η εφαρμογή ενός σημαντικού πακέτου μεταρρυθμίσεων που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματος του Μηχανισμού, καθώς και του Ταμείου Ανάκαμψης, οδήγησαν σε ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη και επιτάχυνση της μείωσης του χρέους.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ESM, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι μόνο το πρώτο βήμα. Για να διατηρήσει και, κυρίως, να ενισχύσει αυτό το καθεστώς, η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό της και να διατηρήσει τη μεταρρυθμιστική της δυναμική. «Η επενδυτική βαθμίδα είναι θέμα εμπιστοσύνης», τονίζει ο ESM. Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα χαιρετίστηκαν από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ομαλοποιούν τη χρήση των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εξασφάλιση στις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ –η οποία πλέον αντιμετωπίζει την Ελλάδα όπως όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης– και, το πιο σημαντικό, μειώνουν το κόστος της πίστωσης προς όφελος των πολιτών της χώρας, κάτι που είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο σε μια περίοδο επίμονου πληθωρισμού με υψηλότερα επιτόκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT