Περισσότερα και ακριβότερα εξοχικά αγοράζουν οι ξένοι

Περισσότερα και ακριβότερα εξοχικά αγοράζουν οι ξένοι

Ετήσια αύξηση 25% του αριθμού αυτών που θα πωληθούν «βλέπουν» οι ειδικοί

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Στροφή στα φθηνότερα εξοχικά ακίνητα που μπορούν να βρουν στην Ελλάδα, σε σχέση με τις χώρες προέλευσής τους, πραγματοποιούν φέτος όλο και περισσότεροι ξένοι αγοραστές. Σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Elxis, η οποία ειδικεύεται σε πωλήσεις και διαχείριση εξοχικών κατοικιών, κατά το διάστημα από τις αρχές του 2023 και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου έχουν πωληθεί 18% περισσότερα εξοχικά συγκριτικά με το σύνολο του 2022. Παράλληλα, η μέση τιμή πώλησης είναι 12,5% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

Ετσι, η συνολική αξία των συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω της εταιρείας είναι 33% υψηλότερη κι ενώ απομένουν ακόμη πάνω από δύο μήνες για την ολοκλήρωση του 2023. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Elxis, το 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί με συνολική ετήσια αύξηση κατά 25% με βάση τον αριθμό των εξοχικών που θα πωληθούν και κατά 45% με βάση την αξία τους. Αυτό σημαίνει ότι θα πωληθούν περισσότερα και ακριβότερα ακίνητα σε σχέση με το 2022.

Ενα εξοχικό στην Ολλανδία έχει φτάσει πλέον να κοστίζει 600.000 ευρώ, όταν στην Ελλάδα στοιχίζει τα μισά χρήματα.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis, «ένα εξοχικό στην Ολλανδία, που είναι μια αγορά την οποία παρακολουθούμε στενά, λόγω του ότι η εταιρεία μας εδρεύει στην Ουτρέχτη, έχει φτάσει πλέον να κοστίζει 600.000 ευρώ. Ενα ακίνητο αντίστοιχων ποιοτικών προδιαγραφών στην Ελλάδα στοιχίζει περίπου τα μισά χρήματα, με αποτέλεσμα να αποτελεί σημαντικό δέλεαρ για τους ξένους αγοραστές. Το γεγονός μάλιστα ότι οι τιμές στην ελληνική αγορά συνεχίζουν να αυξάνονται, λειτουργεί ως ένα ακόμη πλεονέκτημα».

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με την Elxis, από τη φετινή άνοιξη και μετά παρατηρείται σημαντική αύξηση των αγορών εξοχικών από ξένους (συγκριτικά με πέρυσι), αλλά και αύξηση της προτίμησής τους για όλο και πιο ακριβά και ποιοτικά ακίνητα. Οι αγοραστές αξιολογούν τα ακίνητα αυτά, τα οποία είναι νεόδμητες κατασκευές, με ιδιωτική πισίνα και σύγχρονη αισθητική και ασφαλώς υψηλής ενεργειακής απόδοσης, ως σημαντική επενδυτική ευκαιρία, ιδίως όταν συγκρίνουν τις τιμές με τη χώρα από την οποία προέρχονται. Σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, «παρότι σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία οι τιμές πώλησης καταγράφουν πτώση, εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές στην Ελλάδα, όπου μια σύγχρονη εξοχική κατοικία μπορεί να πωληθεί αντί 250.000-300.000 ευρώ. Πλέον μάλιστα βλέπουμε και αρκετές αγορές σε υψηλότερες τιμές, έως και 500.000 ευρώ», αναφέρει ο κ. Γαβριηλίδης. «Τη στιγμή που μια θέση στάθμευσης στο κέντρο του Αμστερνταμ μπορεί να κοστίσει έως 250.000 ευρώ κι ένα εξοχικό κατασκευασμένο από παλιό κοντέινερ, έως 300.000 ευρώ, πολλοί πελάτες μας προτιμούν να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα και να αγοράσουν κάτι πολύ καλύτερο, παραμένοντας στο ενοίκιο στη χώρα που μένουν μόνιμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT