Αυξημένες τιμές για τον Νοέμβριο έδωσαν οι πάροχοι ρεύματος

Αυξημένες τιμές για τον Νοέμβριο έδωσαν οι πάροχοι ρεύματος

Στα περισσότερα προϊόντα των μεγάλων ιδιωτών παρόχων οι αυξήσεις κυμαίνονται από 10% έως και 24%

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Την εμφάνισή τους στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος έκαναν ήδη οι αναταράξεις που έχει προκαλέσει στη διεθνή αγορά η εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ. Η συντριπτική πλειονότητα των παρόχων ανακοίνωσε για τον Νοέμβριο αυξήσεις τιμολογίων που κυμαίνονται από 10% έως 20%, ενώ σε κάποια τιμολόγια οι αυξήσεις ξεπερνάνε το 30% και φτάνουν έως το 41%. Η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς, έπειτα από πέντε συνεχόμενους μήνες σταθεροποίησης των τιμολογίων τους προχώρησε σε αυξήσεις της τάξης του 10%, αναπροσαρμόζοντας την τιμή για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες στα 16,5 λεπτά/KWh από τα 15 λεπτά του Οκτωβρίου και στα 22,1 λεπτά/KWh από τα 20,6 λεπτά του Οκτωβρίου για τις καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών. Στα περισσότερα προϊόντα των μεγάλων ιδιωτών παρόχων οι αυξήσεις κυμαίνονται από 10% έως και 24%, ενώ τις μεγαλύτερες αυξήσεις εμφανίζουν τα τιμολόγια της Watt & Volt τα οποία κινούνται τον Νοέμβριο κατά 31% και 41% αντίστοιχα πάνω από τα επίπεδα του Οκτωβρίου.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη επαναφέρει τις ανησυχίες για την πορεία των τιμών ρεύματος ενόψει της χειμερινής περιόδου τόσο για τα νοικοκυριά –καθώς από το τέλος του έτους καταργούνται οι οριζόντιες επιδοτήσεις– όσο και για την κυβέρνηση, που βλέπει έναν ισχυρό παράγοντα τροφοδότησης του πληθωρισμού να ενεργοποιείται και πάλι. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις στοχευμένες επιδοτήσεις που θα ισχύσουν από τις αρχές του νέου έτους, προσαρμοσμένες στο μοντέλο της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται και η νομοθετική ρύθμιση για το ενιαίο υποχρεωτικό για όλους τους παρόχους τιμολόγιο, στο οποίο θα μεταπίπτουν καταναλωτές που δεν συναινούν ρητά σε αυτό που θα τους προτείνουν οι πάροχοί τους, παρέμβαση που βρίσκει κάθετα αντίθετη την πλευρά των παρόχων.

Το ενδιαφέρον πανευρωπαϊκά πάντως επικεντρώνεται στο πολεμικό μέτωπο του Ισραήλ, που έβαλε απρόσμενα τέλος στο κλίμα εφησυχασμού που επικράτησε τους τελευταίους μήνες. Οι Βρυξέλλες μάλιστα εξετάζουν πιθανή παράταση του ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου (180 ευρώ/MWh) που είχε επιβληθεί πέρυσι στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, όταν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο ΤΤF ξεπέρασαν τα 300 ευρώ/MWh. Κινητικότητα αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες και σε σχέση με την επιβολή φόρου 10 ευρώ/MWh που επέβαλε αιφνιδιαστικά η Βουλγαρία στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που διακινείται μέσω των εδαφών της. Επειτα από πλήθος αντιδράσεων από τις κυβερνήσεις, αλλά και τους αρμόδιους φορείς χωρών της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης, η Ε.Ε. ανέλαβε να εξετάσει τη νομιμότητα του μέτρου.

Το ζήτημα απασχολεί και την ελληνική κυβέρνηση, η οποία φέρεται να έχει μεταφέρει ατύπως την ενόχλησή της στη βουλγαρική πλευρά. Η Ελλάδα εισάγει το σύνολο του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας και τα 10 ευρώ φόρος στην τιμή του φυσικού αερίου μεταφράζονται σε 20 ευρώ για κάθε ηλεκτρική μεγαβατώρα που παράγεται από φυσικό αέριο. Την επιβάρυνση αυτή μάλιστα φέρεται να έλαβαν υπόψη τους οι πάροχοι στη διαμόρφωση των τιμολογίων του Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT