Πολ Κρούγκμαν: Μπορεί ο Eλον Μασκ να καταστρέψει το Χ;

Πολ Κρούγκμαν: Μπορεί ο Eλον Μασκ να καταστρέψει το Χ;

Η κρίση στη Μέση Ανατολή είναι το πρώτο μεγάλο τεστ της πλατφόρμας υπό τον Μασκ και η αντίληψή μου είναι ότι αποτυγχάνει

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Τι χρειάζεται για να καταστραφεί ένας δεσμός, ένα μέρος, πραγματικό ή εικονικό, όπου καταφεύγουν οι άνθρωποι για να αλληλεπιδράσουν με άλλους; Πόσο χρειάζεται για να υποβαθμιστεί η εμπειρία τους προτού σταματήσουν να συνδέονται, προκαλώντας ένα σπιράλ θανάτου; Ο Ελον Μασκ μπορεί να το διαπιστώσει.

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει μειώσει δραστικά τη σημασία της απόστασης. Ποτέ δεν ήταν τόσο εύκολο να αλληλεπιδράσει κανείς με ανθρώπους σε διαφορετικές χώρες και από διαφορετικά επαγγέλματα και κοινωνικά στρώματα, όπως τώρα. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτόν τον συρρικνωμένο κόσμο υπάρχουν δεσμοί που υποστηρίζονται από αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν εξωτερικότητες δικτύου. Τα σπουδαία χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου είναι δεσμοί: Οι άνθρωποι δραστηριοποιούνται στη Νέα Υόρκη ή στο Λονδίνο επειδή πολλοί άλλοι κάνουν το ίδιο. Υπό μία πιο αφηρημένη έννοια, το δολάριο είναι επίσης ένας σύνδεσμος: Οι άνθρωποι πραγματοποιούν πληρωμές σε δολάρια και κατέχουν τίτλους των ΗΠΑ επειδή μεγάλο μέρος του κόσμου βασίζεται σε αυτά τα ίδια περιουσιακά στοιχεία.

Η οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ είναι πλέον λιγότερο εντυπωσιακή, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν δολάρια για διασυνοριακές συναλλαγές, κυρίως επειδή πολλοί κάνουν το ίδιο. Και παρά τις συνεχείς αναφορές για την επικείμενη κατάρρευση του διεθνούς ρόλου του δολαρίου, αυτός ο ρόλος μοιάζει ισχυρός όσο ποτέ. Ενώ οι δεσμοί είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί, η αντοχή τους δεν είναι απεριόριστη. Εάν η Αμερική αθετήσει τα χρέη της, το δολάριο θα μπορούσε να εκθρονιστεί. Μέχρι στιγμής, τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει. Αλλά το X μπορεί σύντομα να προσφέρει ένα μάθημα για το πώς μπορεί να καταρρεύσει ένας δεσμός.

Από την ίδρυσή του το 2006 και την εξαγορά του πέρυσι από τον Mασκ είχε εξελιχθεί σε μια σημαντική δημόσια πλατεία, ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να μοιραστούν τις γνώσεις τους. Οπως πολλοί από τους δημοσιογράφους και τους ακαδημαϊκούς συναδέλφους μου, χρησιμοποίησα το Twitter για να ενημερώνομαι από μία σημαντική πηγή συνδέσμων, τόσο για σοβαρές αναφορές όσο και για νέες έρευνες. Δεν θέλω να δώσω μια εικόνα ρομαντισμού για το Twitter προ Μασκ. Υπήρχε πάντα παραπληροφόρηση και αντικοινωνική συμπεριφορά. Ωστόσο το Twitter, υπό όρους, ήταν πολύ χρήσιμο, ειδικά όταν ξεσπούσαν μεγάλα γεγονότα. Ο Mασκ πάντως έχει κάνει την πλατφόρμα έναν ασφαλή χώρο για αρνητές εμβολίων, αντισημίτες κ.ο.κ. και πρόσφατα άρχισε να αφαιρεί τίτλους από συνδέσμους σε άρθρα ειδήσεων, έτσι ώστε να μην μπορείς εύκολα να δεις τι αφορούν τα άρθρα, κάτι που ακούγεται ασήμαντο, αλλά είναι εξαιρετικά επιβλαβές.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή έδωσε αφορμή για το πρώτο μεγάλο τεστ της πλατφόρμας υπό τον Μασκ και η αντίληψή μου, την οποία συμμερίζονται πολλοί, είναι ότι αποτυγχάνει παταγωδώς. Είναι λοιπόν αυτό το σημείο καμπής; Δεν έχω αδιάσειστα δεδομένα, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να είναι. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι που παρακολουθώ δημοσιεύουν χρήσιμο υλικό σε άλλες πλατφόρμες, κυρίως στο Threads και στο Bluesky.

Ο όγκος των χρήσιμων πληροφοριών στο X φαίνεται να μειώνεται, εν μέρει επειδή ορισμένοι από εμάς διστάζουν να λειτουργήσουν ως πάροχοι δωρεάν περιεχομένου για έναν άνθρωπο που προωθεί τους οπαδούς της θεωρίας της ανωτερότητας της λευκής φυλής. Και ο όγκος των χρήσιμων στοιχείων σε άλλες πλατφόρμες αυξάνεται ραγδαία.

Αυτό ακριβώς θα περίμενε να δει κανείς αν το Χ έμπαινε σε ένα σπιράλ θανάτου. Χρειάζονται πολλά για να καταστραφεί ένας καλά εδραιωμένος δεσμός, αλλά φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι ο Ελον Μασκ το καταφέρνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT