«Καταλύτης» το Ταμείο Ανάκαμψης

Τον κρίσιμο ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης για τις αξιολογήσεις των χωρών της περιφέρειας υπογραμμίζει η Citigroup, με αφορμή την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη S&P

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Τον κρίσιμο ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης για τις αξιολογήσεις των χωρών της περιφέρειας υπογραμμίζει η Citigroup, με αφορμή την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη S&P. Η κίνηση αυτή ήταν ευρέως αναμενόμενη, δεδομένης της συνεχιζόμενης οικονομικής και δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, επισημαίνει. Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα NGEU που ξεκίνησε το 2020 ως απάντηση στην πανδημία, είχε στην πραγματικότητα στόχο να κλείσει περαιτέρω τις εισοδηματικές διαφορές μεταξύ των χωρών και να καταστήσει τις δημοσιονομικά ευάλωτες χώρες της Ε.Ε. πιο ανθεκτικές, όπως σημειώνει η Citi. Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μέχρι στιγμής κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 5,4% του ΑΕΠ του 2022. Με την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης του χρέους και την επιβράδυνση της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ, η αξιοποίηση των πόρων θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους, ιδίως σε χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος όπως η Ελλάδα, καταλήγει η Citi.

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Νοεμβρίου

Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, δηλαδή την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, θα πληρωθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου, κύριες και επικουρικές, σε όσους δικαιούχους προέρχονται από τα πρώην Ταμεία μη μισθωτών, δηλαδή ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Την προτελευταία εργάσιμη του μήνα, ήτοι τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν οι συντάξεις όλων των υπολοίπων. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ υπενθυμίζει τις ημερομηνίες, καθώς οι πληρωμές έχουν αλλάξει εδώ και μερικούς μήνες, και ακόμη επικρατεί σύγχυση στους συνταξιούχους.

«Οχι» σε οικονομικό έλεγχο στην Air Mediterranean

Δεν εγκρίθηκε το αίτημα προς τη γενική συνέλευση μετόχων της εταιρείας GMT Aviation για ορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου και διενέργεια έκτακτου οικονομικού ελέγχου στην Air Mediterranean. H GMT Aviation, που ελέγχει με 18,872% την αεροπορική εταιρεία, είχε ζητήσει μέσω εξώδικης δήλωσης τη σύγκληση Γ.Σ. για τον ορισμό νέου Δ.Σ. και τη διενέργεια έκτακτου οικονομικού ελέγχου. Ωστόσο, το αίτημά της απερρίφθη από τη γενική συνέλευση των μετόχων, που έλαβε χώρα πριν από μερικές εβδομάδες.

Φωτοβολταϊκό πάρκο από την Amazon

Στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα προχωράει ο τεχνολογικός όμιλος Amazon, που μέσω του ενεργειακού βραχίονά του έχει υλοποιήσει 160 αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα σε 13 ευρωπαϊκές χώρες. Η Amazon πρόκειται να κατασκευάσει το πρώτο της φωτοβολταϊκό πάρκο στα Μακρυχώρια Αιτωλοακαρνανίας, έχοντας πέρυσι αναπτύξει το πρώτο αιολικό έργο μεγάλης ισχύος στην Πολωνία. Οι επενδύσεις της Amazon συμβάλλουν στην επιτάχυνση της απανθρακοποίησης και στον περιορισμό χρήσης ορυκτών καυσίμων. Από το 2014 έως το 2022 τα ευρωπαϊκά φωτοβολταϊκά και ηλιακά πάρκα της Amazon αντιπροσωπεύουν επενδύσεις αξίας 2,4 δισ. ευρώ στην Ευρώπη.

Οι προσδοκίες για την εισφορά

Προσδοκίες για δραστικές παρεμβάσεις στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) δημιούργησε η παραδοχή της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ότι επανεξετάζεται το μέτρο, παρότι ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι όποιες αλλαγές θα έχουν «ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα». Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα μέτρο που τέθηκε εν ισχύ το 2010, με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων να εκτιμούν πως τα έσοδα στον «κουμπαρά» έχουν φθάσει τα επίπεδα των 9 δισ. Να σημειωθεί ότι η ΕΑΣ αφορά  περισσότερους από 750.000 συνταξιούχους, οι οποίοι αναμένεται να γίνουν 900.000 από 1.1.2024 και μετά, καθώς θα αλλάξουν κλιμάκιο λόγω των αυξήσεων (3,1%) που έχει προγραμματιστεί να δοθούν στις συντάξεις. Και με ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζητεί την πλήρη κατάργησή της αλλά και την επιστροφή των ποσών στους δικαιούχους, μια και υποστηρίζει ότι το αποθεματικό που έχει δημιουργηθεί από την ΕΑΣ βρίσκεται στην ΤτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT