Ε.Ε: Σε «τροχιά» απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα

Ε.Ε: Σε «τροχιά» απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα

H Ε.Ε αναμένει ότι οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου θα μειωθούν κατά 40-45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος.

1' 3" χρόνος ανάγνωσης

Σε τροχιά «απεξάρτησης» από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα εντός της τρέχουσας δεκαετίας βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τόνισε σήμερα μέσω ειδικής έκθεσης η Κομισιόν, λίγο πριν την έναρξη του χειμώνα.

Σε αυτή σημειώνεται ότι η Ε.Ε αναμένει ότι οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου θα μειωθούν κατά 40-45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος, σε σύγκριση με 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2021, ένα χρόνο πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ε.Ε έχει επιβάλει κυρώσεις στις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου μέσω θαλάσσης.

«Οι χειρότερες επιπτώσεις της κρίσης μπορεί τώρα να είναι πίσω μας, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού», σχολίασε η Κομισιόν, καθώς πέρυσι η Μόσχα μειώνοντας τις παραδόσεις προκάλεσε ενεργειακή κρίση, λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Οι αγορές ενέργειας παραμένουν ευάλωτες, οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων έχουν αυξηθεί στη διάρκεια της κρίσης, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός, οι κρίσιμες υποδομές μας πρέπει να προστατευθούν, μεταξύ άλλων και από σαμποτάζ», υπογράμμισε η Κομισιόν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT