Υπεραπόδοση φορολογικών εσόδων στο εννεάμηνο

Υπεραπόδοση φορολογικών εσόδων στο εννεάμηνο

1' 14" χρόνος ανάγνωσης

Οι φόροι εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και ο ΦΠΑ είναι οι βασικοί συντελεστές της υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων έναντι του στόχου του κρατικού προϋπολογισμού, όπως έδειξαν τα χθεσινά οριστικά στοιχεία εκτέλεσής του για το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.Συγκεκριμένα:

• Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 17,201 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 779 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 14,918 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 614 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι αυξημένος κατά 830 εκατ. ευρώ και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων αυξημένος κατά 569 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Συνολικά, τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 3,089 δισ ευρώ ή 7,4% και ανήλθαν σε 44,916 δισ ευρώ. Τμήμα της αύξησης αυτής, περίπου 470 εκατ. ευρώ, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν τον Δεκέμβριο 2022.

Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, καθώς και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων τρέχοντος έτους, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Ο προϋπολογισμός είχε πρωτογενές πλεόνασμα 5,987 δισ ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,436 δισ ευρώ.

Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024, προβλέπεται ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT