Aύξηση καταθέσεων κατά 3,4% και χορηγήσεων κατά 2,1% τον Σεπτέμβριο

Aύξηση καταθέσεων κατά 3,4% και χορηγήσεων κατά 2,1% τον Σεπτέμβριο

Η μηνιαία καθαρή χρηματοδότηση προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά πέρασε σε θετικό έδαφος

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Παράλληλη αύξηση των χορηγήσεων και των καταθέσεων με ετήσιο ρυθμό 2,1% και 3,4% υπήρξε τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο καταγράφεται δυναμική επανεκκίνηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, έπειτα από ένα ασθενικό δίμηνο που προηγήθηκε.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ με βάση τα οποία η μηνιαία καθαρή χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, πέρασε τον Σεπτέμβριο σε θετικό έδαφος με 2,1 δισ. ευρώ καθαρών νέων χορηγήσεων (εκταμιεύσεις μετά τις αποπληρωμές δανείων), ανεβάζοντας το ύψος του δανεισμού προς τις τράπεζες στα 113,6 δισ. Αντίστοιχα το ίδιο διάστημα οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ., ανεβάζοντας τα υπόλοιπα των καταθέσεων στα 191,7 δισ.

Τα αναλυτικά στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν επιτάχυνση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα (χωρίς δηλαδή τις ασφαλιστικές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) με αύξηση της καθαρής μηνιαίας χρηματοδότησης κατά 2,2 δισ. έναντι αρνητικής ροής 297 εκατ. τον Αύγουστο και 1,1 δισ. τον Ιούλιο. Η αύξηση των χορηγήσεων είναι μεταξύ άλλων και αποτέλεσμα των δανειοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς τα επιχειρηματικά σχέδια που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα ωριμάζουν σταδιακά και αρχίζουν να «γεννούν» νέες εκταμιεύσεις. Συνολικά από την αρχή του χρόνου η καθαρή ροή χρηματοδότησης διαμορφώθηκε λίγο πάνω από το 1 δισ., λόγω του αρνητικού α΄ τριμήνου όπου οι αποπληρωμές δανείων ήταν πολύ μεγαλύτερες των εκταμιεύσεων.

Εξαίρεση στην ανάκαμψη των χορηγήσεων παραμένει η λιανική τραπεζική και ο τομέας των στεγαστικών δανείων, οι αποπληρωμές των οποίων ξεπερνούν τις νέες εκταμιεύσεις με αποτέλεσμα ο τομέας να συνεχίζει να εμφανίζει συρρίκνωση κατά -3,7% σε ετήσια βάση, διαμορφώνοντας τα υπόλοιπα των δανείων στα 28,6 δισ. ευρώ.

Στο σκέλος των καταθέσεων τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων κατά 1,5 δισ., στα 47,7 δισ. συνολικά τον Σεπτέμβριο, αντιστρέφοντας την αρνητική πορεία των δύο προηγούμενων μηνών. Η ενίσχυση των καταθέσεων από τις επιχειρήσεις συνδέεται και με τις εκταμιεύσεις δανείων που έχουν εγκρίνει οι τράπεζες, μέρος των οποίων δεν έχει αναλωθεί ακόμη και καταγράφεται ως αύξηση στα υπόλοιπα των καταθέσεων, με έμφαση τις επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, που αύξησαν τα υπόλοιπα των καταθέσεών τους κατά 1,7 δισ.

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά οι καταθέσεις αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 696 εκατ., ανεβάζοντας το σύνολο των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών στις τράπεζες στα 144 δισ. Από αυτά τα 106,6 δισ. είναι τοποθετημένα σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, τα υπόλοιπα στους οποίους αυξήθηκαν κατά 399 εκατ. και άλλα 35,7 δισ. είναι τοποθετημένα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, τα υπόλοιπα των οποίων αυξήθηκαν μόλις κατά 303 εκατ. ευρώ. Αλλα 11,3 δισ. είναι τοποθετημένα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς από τις επιχειρήσεις που αύξησαν τα υπόλοιπά τους κατά 1,2 δισ. τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT