Σε έσοδα 56,9 εκατ. ευρώ στοχεύει η Trade Estates από τη δημόσια εγγραφή

Σε έσοδα 56,9 εκατ. ευρώ στοχεύει η Trade Estates από τη δημόσια εγγραφή

Η διαδικασία ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα (1-3 Νοεμβρίου)

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Συνολικά έσοδα της τάξεως των 56,9 εκατ. ευρώ αναμένεται να αντλήσει η Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή, στο πλαίσιο της διαδικασίας της δημόσιας εγγραφής των μετοχών της εταιρείας, η οποία ξεκινάει και επίσημα την επόμενη εβδομάδα (1-3 Νοεμβρίου). Ειδικότερα, εφόσον επιτευχθεί η υψηλότερη τιμή διάθεσης που έχει οριστεί για τη μετοχή της εταιρείας, δηλαδή τα 2,13 ευρώ, προκύπτει ότι το μέγιστο ποσό θα ανέλθει σε 56,9 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 938.968 μετοχές θα αποκτηθούν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης από την Autohellas, νυν μέτοχο της εταιρείας. Ηδη έχει εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates και η Latsco, το family office της κ. Μαριάννας Λάτση. Το ύψος της επένδυσης της Latsco αφορά το 4,15% του μετοχικού κεφαλαίου και ανήλθε σε 8 εκατ. ευρώ.

Με βάση το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας, τα έσοδα της δημόσιας εγγραφής θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν μέρος της εξαγοράς του εμπορικού πάρκου Smart Park από τη REDS. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Παπούλης, διευθύνων σύμβουλος της Trade Estates, «αυτήν την περίοδο ολοκληρώνουμε τις τελικές λεπτομέρειες για την απόκτηση του ακινήτου, με την αξία της συναλλαγής να υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 110 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία αποτίμησης του Smart Park αγγίζει τα 127 εκατ. ευρώ». Με την προσθήκη του εν λόγω ακινήτου, η μεικτή αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 455 εκατ. ευρώ, ενώ όπως τονίζει ο κ. Παπούλης, «με βάση το υφιστάμενο επενδυτικό πρόγραμμα που έχουν εκπονήσει και τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει, η μεικτή αξία του χαρτοφυλακίου θα ανέλθει σε 700 εκατ. ευρώ το 2027».

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Trade Estates Βασ. Φουρλής ανέφερε ότι «από την αρχή της λειτουργίας μας αυξήσαμε σημαντικά το χαρτοφυλάκιό μας και ενισχύσαμε τη θέση μας ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων εμπορικών ακινήτων στην Ελλάδα». Το επενδυτικό πλάνο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ για την επόμενη τετραετία προβλέπει επενδύσεις ύψους έως 292 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την απόκτηση και δημιουργία νέων εμπορικών πάρκων, με σημαντικότερο όλων το νέο πάρκο που δρομολογείται στο Ελληνικό, στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Οπως ανέφερε χθες ο κ. Παπούλης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο συνέδριο Prodexpo 2023, «τα τέσσερα από τα έξι επενδυτικά έργα της εταιρείας θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση με συνολικό επιτόκιο χαμηλότερο του 3%».

Εκτός από το εμπορικό πάρκο στο Ελληνικό, η Trade Estates σχεδιάζει δύο ακόμα εμπορικά πάρκα στην Πάτρα και στο Ηράκλειο της Κρήτης, σε συνεργασία με την Ten Brinke Hellas. Παράλληλα, μετά την εξαγορά του Smart Park θα αξιολογηθεί και η βέλτιστη χρήση για το ακίνητο που θα αναπτύξουν από κοινού οι δύο εταιρείες, σε πολύ κοντινή απόσταση. Παρότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα η τελική απόφαση, το πιθανότερο είναι ότι θα διατηρηθεί το υφιστάμενο πλάνο για τη δημιουργία ενός ακόμα εμπορικού πάρκου, με χρήστες που θα συμπληρώνουν εκείνους που έχουν ήδη τοποθετηθεί στο Smart Park.

Οπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας, οι βασικοί μέτοχοι Fourlis Α.Ε. Συμμετοχών και Autohellas έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους για διανομή ποσοστού μερίσματος τουλάχιστον 80% (αλλά όχι μεγαλύτερο του 90%) των κεφαλαίων από λειτουργικές δραστηριότητες της Trade Estates. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας έχει προγραμματιστεί για την 8η Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT