Μέτρα 33 δισ. δολ. στην Ιαπωνία για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

Μέτρα 33 δισ. δολ. στην Ιαπωνία για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

Το πακέτο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μείωση του φόρου εισοδήματος και του φόρου κατοικίας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Δέσμη μέτρων ύψους 33 δισ. δολ. εξετάζει η Ιαπωνία για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την ενίσχυση των πλέον ευάλωτων πολιτών. Το «πακέτο ανακούφισης» που προωθεί το Τόκιο περιλαμβάνει σταδιακά βήματα αντιμετώπισης του άμεσου πλήγματος από το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, όπως επιδοτήσεις σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και μείωση του φόρου εισοδήματος, ανέφεραν στο Reuters κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Οι δαπάνες, που επί του παρόντος υπολογίζονται σε περίπου 5 τρισ. γιεν (33,37 δισ. δολάρια), θα περιλαμβάνουν μια γενική εφάπαξ μείωση φόρου εισοδήματος ύψους 200 δολαρίων ανά άτομο και μείωση του φόρου κατοικίας 60 δολαρίων αντίστοιχα, μέτρα που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2024. Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ο οποίος δίνει προτεραιότητα στην αναδιανομή του πλούτου, κάλεσε τα στελέχη του κυβερνώντος συνασπισμού να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες του οικονομικού πακέτου που ελπίζει να επισημοποιήσει μέχρι τις 2 Νοεμβρίου.

Θα απαιτηθεί, μεταξύ άλλων, νομοθεσία για να αλλάξει το τρέχον φορολογικό σύστημα, με τα ιαπωνικά νοικοκυριά –που ήδη ταλαιπωρούνται από το αυξανόμενο κόστος ζωής– να αρχίζουν να αισθάνονται τα οφέλη το νωρίτερο το επόμενο καλοκαίρι, γράφουν οι Japan Times. Σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός Κισίντα είπε ότι θέλει να πετύχει αυξήσεις στους μισθούς που θα αντισταθμίσουν τις αυξήσεις των τιμών το επόμενο έτος, όπως επανέλαβε με τη σειρά του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Χιντέκι Μουράι. Τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν φέτος και ο πρωθυπουργός θέλει να βρει έναν τρόπο να επιστρέψει μέρος τους για να στηρίξει τα νοικοκυριά, είπε. Ο πληθωρισμός, που τροφοδοτείται από την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, διατηρείται πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας –2%– για περισσότερο από έναν χρόνο, επιβαρύνοντας την κατανάλωση και θολώνοντας τις προοπτικές μιας οικονομίας που ανακάμπτει με καθυστέρηση από την πανδημία.

Με τις αυξήσεις των μισθών να αποδεικνύονται πολύ αργές για να αντισταθμίσουν την αύξηση των τιμών, ο Κισίντα ανακοίνωσε σχέδιο ανακούφισης των πολιτών, επιστρέφοντας στα νοικοκυριά μέρος της αναμενόμενης αύξησης των φορολογικών εσόδων που θα προκύψουν από τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη.

Το υψηλότερο κόστος εισαγωγής καυσίμων και πρώτων υλών εκτόξευσε τον πληθωρισμό της Ιαπωνίας, με τον αντίκτυπο να ενισχύεται από το ασθενέστερο γιεν. Ο Kισίντα έχει υποσχεθεί να καταστήσει την οικονομία προτεραιότητά του, ενώ προσπαθεί να ανακόψει την πτώση στη δημοτικότητά του, που φάνηκε εν μέρει στα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών. Το νέο πακέτο θα αμβλύνει τον αρνητικό αντίκτυπο της αύξησης των τιμών στα νοικοκυριά και θα θέσει την οικονομία του «Ανατέλλοντος Ηλίου» σε μια πιο μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πορεία, εκτιμούν οι ιθύνοντες. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των υφιστάμενων επιδοτήσεων στις τιμές της βενζίνης και τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας για τα νοικοκυριά μετά το τέλος του έτους, έως τον ερχόμενο Απρίλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT