Καθαρά κέρδη 462 εκατ. ευρώ για τη Mytilineos στο εννεάμηνο

Καθαρά κέρδη 462 εκατ. ευρώ για τη Mytilineos στο εννεάμηνο

Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 723 εκατ., αυξημένα 36% σε σύγκριση με πέρυσι

2' 58" χρόνος ανάγνωσης

Σε συνέχεια των ιστορικά υψηλών επιδόσεων του 2022, η Mytilineos κατορθώνει να παραμένει σταθερά σε ανοδική πορεία, κατακτώντας όλο και υψηλότερα επίπεδα μεγεθών, παρά τη σημαντική μείωση των τιμών ενέργειας και μετάλλων που χαρακτήρισε το εννεάμηνο του 2023. Με οδηγό τη σταθερή κερδοφορία του κλάδου ενέργειας και ιδιαίτερα της δραστηριότητας των ΑΠΕ, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της εταιρείας σημείωσαν το εννεάμηνο σημαντική αύξηση, κατά 36%, στα 723 εκατ. ευρώ έναντι 533 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Μάλιστα, η εταιρεία στο γ΄ τρίμηνο του έτους κατέγραψε την ιστορικά υψηλότερη επίδοση τριμήνου σε επίπεδο κερδοφορίας, αποτέλεσμα της ανάκαμψης της δραστηριότητας παραγωγής ενέργειας, στην οποία συνεισέφερε σημαντικά η νέα μονάδα H-CLASS 826 MW στη θερινή περίοδο που χαρακτηρίζεται από αυξημένη ζήτηση.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν στο εννεάμηνο και η αύξηση καθαρών κερδών, τα οποία ανήλθαν σε 462 εκατ. αυξημένα κατά 48% σε σύγκριση με τα 312 εκατ. το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2022. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 3,336 ευρώ, αυξημένα κατά 46% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. O κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 4,088 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 4,573 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022, μείωση που ήρθε ως συνέπεια της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας. Ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στο 1,372 δισ. ευρώ, μέγεθος από το οποίο έχει εξαιρεθεί ποσό ύψους 231 εκατ. ευρώ, που αφορά δανεισμό χωρίς αναγωγή (non-recourse debt). Το προσαρμοσμένο Net Debt/EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,37x, επίπεδο εφάμιλλο ή και καλύτερο από τις επιδόσεις εταιρειών εντός της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που αντανακλάται σε ορισμένο βαθμό στις αποδόσεις που διαπραγματεύονται τα ομόλογα που έχει εκδώσει η Mytilineos, με πιο πρόσφατη την επιτυχημένη έκδοση 7ετούς κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4%. Σημειώνεται ότι μετά τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της Mytilineos από τις Fitch και S&P, η εταιρεία βρίσκεται πλέον στο κατώφλι της επίτευξης του στόχου κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο κλάδος ενέργειας κατέγραψε κύκλο εργασιών 3,304 δισ. που αντιστοιχεί σε 81% του συνολικού κύκλου εργασιών, σημειώνοντας μείωση κατά 13% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2022. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 532 εκατ., αυξημένα κατά 56% έναντι 341 εκατ. το εννεάμηνο του 2022. Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από τη σημαντική υποχώρηση των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη αλλά και τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 4% στην εγχώρια αγορά σε σχέση με το εννεάμηνο του 2022.

O κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 4,088 δισ. ευρώ, με το 81% να προέρχεται από τον κλάδο της ενέργειας.

Στον τομέα της μεταλλουργίας, η Mytilineos παρά το αδύναμο περιβάλλον στην αγορά αλουμινίου καταφέρνει να διατηρεί την κερδοφορία της κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα που σημειώθηκαν στο εννεάμηνο του 2022.

Κατά τη διάρκεια του 2023, πέραν των ισχυρών οικονομικών επιδόσεων, η Mytilineos συνέχισε να προωθεί σταθερά τους στρατηγικούς της στόχους μέσω μιας σειράς εξαγορών όπως των εταιρειών Watt+Volt, Unison, EfAEnergy και Volterra που ενδυναμώνουν περαιτέρω τον ενεργειακό πυλώνα της εταιρείας, ενώ παράλληλα επιταχύνεται η διείσδυση στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Β. Αμερικής στον τομέα των ΑΠΕ.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Mytilineos ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά του 100% των μετοχών της Imerys Βωξίτες, μέσω της οποίας διασφαλίζεται ο μακροχρόνιος εφοδιασμός του εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, της μεγαλύτερης καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ε.Ε., καθώς πλέον η Mytilineos αποκτά δυνατότητα παραγωγής βωξίτη άνω του 1,2 εκατ. τόνων ετησίως. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη επένδυση δίνει τη δυνατότητα στη Mytilineos να διερευνήσει και να αξιοποιήσει ευκαιρίες, όπως η υποστήριξη του εφοδιασμού της Ευρώπης με κρίσιμες πρώτες ύλες (π.χ. γάλλιο) και σπάνιες γαίες (π.χ. σκάνδιο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT