Τα σχέδια της Trade Estates μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

Τα σχέδια της Trade Estates μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

Ανάπτυξη εμπορικών πάρκων στην περιφέρεια, έμφαση στην αγορά της Βουλγαρίας

2' 50" χρόνος ανάγνωσης

Επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ –χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνεται κάποια νέα εξαγορά ακινήτου– προβλέπει ο σχεδιασμός της Trade Estates ΑΕΕAΠ μέχρι το 2027, με την εταιρεία από το 2028 να φιλοδοξεί να επεκταθεί σε πολλές μικρότερες ελληνικές πόλεις αναπτύσσοντας εμπορικά πάρκα, αλλά και να δώσει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην αγορά της Βουλγαρίας. Πολλά, βεβαίως, θα εξαρτηθούν από την πορεία της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, το καμπανάκι του οποίου θα χτυπήσει στις 8 Νοεμβρίου, οπότε θα ξεκινήσει και η πολυαναμενόμενη διαπραγμάτευση των μετοχών της.

«Η προσπάθεια γίνεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Οταν όμως έχεις κάτι καλό να κάνεις, πρέπει να το κάνεις σήμερα και να μην περιμένεις αύριο», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Trade Estates ΑΕΕΑΠ Βασίλης Φουρλής. Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε την εταιρεία επενδυτικό εργαλείο για τον μέσο Ελληνα, που θα αποδώσει πολλά στο μέλλον. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η εταιρεία θα δίνει μέρισμα στους μετόχους της (προμέρισμα και μέρισμα) δύο φορές ετησίως, ενώ έχει λάβει τη στρατηγική απόφαση να διανέμει το 80%-90% των κερδών στους μετόχους, αντί για τουλάχιστον 50% που προβλέπεται. Κρίσιμη λεπτομέρεια λόγω και του συνεχιζόμενου πληθωρισμού αποτελεί το γεγονός ότι, όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Trade Estates Δημήτρης Παπούλης, στο 70% των μισθωμάτων εμπεριέχεται ρήτρα πληρωμής ποσοστού επί των καθαρών πωλήσεων των μισθωτών του ακινήτου.

Οι επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ αφορούν έξι έργα για τα οποία έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμφωνίες και κάποια είναι ήδη σε ανάπτυξη, καθώς και βελτιστοποίηση υφιστάμενων ακινήτων σε δύο άλλες περιπτώσεις. Τα υπό ανάπτυξη έργα είναι τα ακόλουθα:

– Εμπορικό πάρκο στην Πάτρα με μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια (ΜΕΕ) 17.100 τ.μ., το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Πρόκειται για επένδυση ύψους 26,9 εκατ. ευρώ και το 42% της επιφάνειας θα καταλαμβάνει το ΙΚΕΑ και το 58% λοιποί λιανέμποροι.

– Εμπορικό πάρκο στο Ηράκλειο Κρήτης με ΜΕΕ 13.200 τ.μ., το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2025. Πρόκειται για επένδυση ύψους 20.600 τ.μ. Το 65% της έκτασης θα καταλαμβάνει το ΙΚΕΑ και το υπόλοιπο 35% λοιπές επιχειρήσεις.

Η εταιρεία σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ που αφορούν έξι έργα σε Αττική και περιφέρεια.

– Εμπορικό πάρκο στο Ελληνικό 30.000 τ.μ., το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2027. Το εν λόγω έργο βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού. Το 40% της έκτασης θα καταλαμβάνει το ΙΚΕΑ και το υπόλοιπο 60% άλλες 7-9 λιανεμπορικές επιχειρήσεις με καταστήματα 1.000-1.500 τ.μ. Πρόκειται για επένδυση 68 εκατ. ευρώ.

– Κέντρο logistics στην Ελευσίνα με μισθωτή την «Κωτσόβολος», συμφωνία πάντως που δεν αποκλείεται να αλλάξει σε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος της αλυσίδας. Η επιφάνεια είναι 56.000 τ.μ. και πρόκειται για επένδυση 45,1 εκατ. ευρώ.

– Εργο βελτιστοποίησης στο υφιστάμενο εμπορικό πάρκο στα Ιωάννινα, επένδυση ύψους 4,8 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2026.

– Εργο βελτιστοποίησης σε υφιστάμενο κέντρο logistics στην Ελευσίνα, 21.000 τ.μ., με αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης το τρίτο τρίμηνο του 2026 και ύψος επένδυσης 15,1 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επενδύσεις αυτές δεν περιλαμβάνεται το ακίνητο που διαθέτει η εταιρεία έναντι του Smart Park, καθώς μετά την εξαγορά του τελευταίου η Trade Estates έχει αναθεωρήσει τον αρχικό σχεδιασμό της. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως επεσήμαναν πηγές της διοίκησης στην «Κ», εάν η εταιρεία κρατήσει το ακίνητο αυτό στο χαρτοφυλάκιό της, δεν πρόκειται να αναπτύξει κάτι διαφορετικό, π.χ. γραφεία, παρά μόνο μία από τις κατηγορίες στις οποίες ειδικεύεται, ήτοι εμπορικό πάρκο ή logistics.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT