Χρειάστηκε μόλις 19 χρόνια για να γίνει «βασίλισσα» του χαβιαριού

Χρειάστηκε μόλις 19 χρόνια για να γίνει «βασίλισσα» του χαβιαριού

Η Λόρα Κινγκ έφτιαξε την King’s Fine Food το 2004 με δάνειο 200.000 ευρώ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης

Ο κολοσσός King’s Fine Food εδώ και 20 χρόνια «σερβίρει» το πιο εκλεκτό χαβιάρι ηθικής καλλιέργειας, από τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας μέχρι τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο. «Ψυχή» της εταιρείας η Λόρα Κινγκ, η «βασίλισσα του χαβιαριού» όπως την αποκαλούν, που όταν έστηνε τη δική της βιομηχανία τροφίμων παραδέχεται ότι δεν είχε καμία αδυναμία στην εκλεκτή λιχουδιά. «Δεν μου άρεσε καν το χαβιάρι», λέει στο CNBC η γυναίκα που εισάγει πλέον εκατοντάδες κιλά χαβιάρι στο Ηνωμένο Βασίλειο και το πουλάει σε σεφ με αστέρια Michelin, πολυτελή καταστήματα όπως τα Harrods και τα Selfridges και αεροπορικούς κολοσσούς όπως η Cathay Pacific, η Emirates και η British Airways.

Πριν ιδρύσει την εταιρεία της το 2004, η Λόρα Κινγκ προσπάθησε να αγοράσει την προμηθεύτρια χαβιαριού W.G. White, όπου εργαζόταν ως διευθύντρια πωλήσεων, όμως δεν τα κατάφερε. Ετσι αποφάσισε να ξεκινήσει από το μηδέν. Πήρε ένα δάνειο ύψους 200.000 ευρώ και άνοιξε ένα γραφείο, πληρώνοντας μετά βίας τις εγκαταστάσεις και τα απαραίτητα ψυγεία. Το χαβιάρι πρέπει να διατηρείται από τους μείον 2 μέχρι τους μείον 4 βαθμούς Κελσίου και φυσικά το απόθεμα είναι ακριβό, ξεκινώντας από περίπου 340 ευρώ το κιλό.

«Ευτυχώς είχα έναν σύζυγο που εργαζόταν, οπότε είχαμε να ζήσουμε», λέει για τον εκλιπόντα πλέον σύζυγό της Τζον Κινγκ, σεφ που εργαζόταν στις κουζίνες κορυφαίων εστιατορίων του Λονδίνου, όπως το Dorchester και το Caprice. Σήμερα η «βασίλισσα του χαβιαριού» επιβλέπει μια ομάδα 10 ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της κόρης της Χόλι, διευθύντριας πωλήσεων της εταιρείας και κερδίζει έως 3,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Περίπου το 80% των πωλήσεων της εταιρείας είναι χαβιάρι, με τον υπόλοιπο τζίρο να προέρχεται από τις τρούφες, τις ιταλικές σοκολάτες Amedei και άλλα πολυτελή τρόφιμα.

Η King’s Fine Food εφοδιάζει με χαβιάρι το παλάτι του Μπάκιγχαμ, εστιατόρια με αστέρια Michelin και μεγάλες αεροπορικές.

Το χαβιάρι φέρεται να καταναλώθηκε για πρώτη φορά από τους Πέρσες τον 16ο αιώνα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, σύμφωνα με μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ενώ οι Ρώσοι ευγενείς άρχισαν να το απολαμβάνουν από τον 18ο αιώνα. Σήμερα είναι η πιο ακριβή τροφή στον κόσμο (σ.σ.: μια κονσέρβα μπελούγκα 1 κιλού στην ιστοσελίδα της εταιρείας King πωλείται έναντι σχεδόν 5.700 ευρώ), καθώς το αυγοτάραχο μπορεί να προέλθει μόνο από οξύρρυγχο, ο οποίος χρειάζεται 8 έως 18 χρόνια για να κάνει αυγά, αρκετά μεγάλα για συγκομιδή. «Τα καλύτερα και πιο ακριβά χαβιάρια είναι τα παλαιότερα, μεγαλύτερα αυγά που έχουν πιο ανοιχτό χρώμα. Το χαβιάρι χαμηλότερης ποιότητας είναι νεότερο, με λιγότερο έντονη γεύση ψαριού και πιο σκούρο χρώμα», εξηγεί η King. Η εταιρεία εισάγει χαβιάρι από το Βέλγιο και την Κίνα και από το 2006 όταν εισήχθησαν νέοι κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος, προέρχεται από εκτρεφόμενο οξύρρυγχο και όχι από άγριο.

Η Λόρα Κινγκ έχει δύο βασικές συμβουλές για όσους θέλουν να ιδρύσουν startup: να γνωρίσουν το προϊόν καλά και να κάνουν ακριβείς υπολογισμούς. «Από πού θα αγοράσετε, πού θα πουλήσετε και… ποιος θα σας δώσει πίστωση. Πρέπει να πείσετε τους προμηθευτές ότι θα μπορείτε να πληρώνετε». Πλέον η εταιρεία της έχει αποκλειστικές συμφωνίες με προμηθευτές, ενώ είναι η πρώτη που εισήγαγε τα τεστ DNA για να διασφαλιστεί η προέλευση των προϊόντων. Η Λόρα Κινγκ εξακολουθεί να συσκευάζει και να κάνει παραδόσεις, μέσα στην επόμενη διετία όμως σκοπεύει να παραδώσει τα ηνία στην κόρη της. Η ίδια θέλει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στη φιλανθρωπική οργάνωση της οικογένειας, το John King Brain Tumor Foundation, το οποίο ίδρυσε μετά τον θάνατο του συζύγου της από όγκο στον εγκέφαλο. «Το χαβιάρι είναι το πιο ακριβό φαγητό στον κόσμο, επομένως είναι ωραίο αν μπορείς να δώσεις κάτι πίσω στην κοινότητα», τονίζει.

Η King’s Fine Food απέκτησε το λεγόμενο «βασιλικό ένταλμα» το 2021, που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει στα προϊόντα της το ειδικό εθνόσημο που φέρουν οι επίσημοι προμηθευτές του Μπάκιγχαμ. Η Λόρα Κινγκ ελπίζει να διατηρήσει το προνόμιο μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και την ανάληψη καθηκόντων από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄. Η επαναξιολόγηση των ενταλμάτων θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους. «Εχουμε το ένταλμα για τη βασίλισσα. Προμηθεύουμε τον βασιλιά, οπότε ελπίζω ότι θα το κρατήσουμε», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT