Βασίλης Φουρλής στην «Κ»: Eίσοδος στο Χ.Α. και επενδυτικά σχέδια 292 εκατ.

Βασίλης Φουρλής στην «Κ»: Eίσοδος στο Χ.Α. και επενδυτικά σχέδια 292 εκατ.

Εστιάζουμε σε εμπορικά πάρκα και logistics, στοχεύοντας σε ισχυρούς παίκτες της λιανικής και σε μακροχρόνιες συνεργασίες

8' 47" χρόνος ανάγνωσης

«Πιστεύω ότι η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί περαιτέρω τα επόμενα έτη, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της χώρας και η αύξηση της ζήτησης για ακίνητα από επενδυτές είναι θετικοί παράγοντες και ενισχύουν σημαντικά τις προοπτικές του κλάδου», εξηγεί μιλώντας στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, Βασίλης Φουρλής. Ωστόσο, προσθέτει, είναι σημαντικό ο κλάδος να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει μπροστά του.

Βασίλης Φουρλής στην «Κ»: Eίσοδος στο Χ.Α. και επενδυτικά σχέδια 292 εκατ.-1Η Trade Estates ετοιμάζεται για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω δημόσιας προσφοράς νέων μετοχών, που θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα από την 1η έως και την 3η Νοεμβρίου. Με 9 εμπορικά πάρκα, 1 υπό ανάπτυξη πάρκο στην Πάτρα αλλά και 3 κέντρα logistics, η εταιρεία επεκτείνεται δυναμικά, ενώ έχει ανακοινώσει επενδυτικό πλάνο 292 εκατ. ευρώ για την επόμενη τετραετία. Το σύνολο των καθαρών εσόδων από την αύξηση κεφαλαίου θα διατεθεί για την αποπληρωμή μέρους του τιμήματος για την απόκτηση του Smart Park στα Σπάτα Αττικής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

«Η είσοδος της Trade Estates στο Χρηματιστήριο αντιπροσωπεύει μια φάση σημαντικής ανάπτυξης και αναγνώρισης για την εταιρεία μας αλλά, ταυτόχρονα, αντικατοπτρίζει και την εμπιστοσύνη μας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», μας εκμυστηρεύεται ο πρόεδρος της Trade Estates. Πρόκειται για τη μοναδική εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) στην Ελλάδα που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και διαχείριση εμπορικών πάρκων και logistics centers, κατέχοντας ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων υψηλής ποιότητας και απόδοσης. «Τα υψηλά επίπεδα πληρότητας και οι μακροχρόνιες μισθώσεις των συνεργατών μας, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, εξασφαλίζουν προβλέψιμες και σταθερές ταμειακές ροές», σημειώνει ο Β. Φουρλής, επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση της συναλλαγής απόκτησης του Smart Park, η αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας θα ανέλθει περίπου σε 457 εκατ.

«Η ανοδική πορεία της αγοράς μάς δίνει αισιοδοξία για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μας, με επενδύσεις που συμβαδίζουν με τις τρέχουσες τάσεις. Εχουμε ήδη δρομολογήσει επιπλέον επενδύσεις περίπου 180 εκατ. σε έργα που έχουν συμφωνηθεί, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού project στο Ελληνικό, εστιάζοντας σε asset classes με δυνατότητα αύξησης ενοικίου», εξηγεί. Είναι ίσως χαρακτηριστικό πως το 60% των μισθώσεων στα υπό ανάπτυξη έργα της εταιρείας έχει ήδη συμφωνηθεί για τα επόμενα χρόνια, ενώ «έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με μείγμα ιδίων κεφαλαίων και δανείων, συμπεριλαμβανομένων των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Καθιστά δε σαφές ότι «η εμπορική πολιτική της Trade Estates εστιάζεται στις μεγάλες αναπτύξεις, με στόχευση σε ισχυρούς παίκτες του χώρου της λιανικής από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δημιουργία μακροχρόνιων μισθωτικών σχέσεων και στρατηγικές συνεργασίες».

– Πώς αξιολογείτε τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς ακινήτων; Θεωρείτε πως υπάρχουν προκλήσεις τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κλάδος τα επόμενα έτη;

– Πιστεύω ότι η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί περαιτέρω τα επόμενα έτη. Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας και η αύξηση της ζήτησης για ακίνητα από επενδυτές είναι θετικοί παράγοντες και ενισχύουν σημαντικά τις προοπτικές του κλάδου. Ωστόσο, είναι σημαντικό ο κλάδος να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις, όπως την αύξηση των επιτοκίων και τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η προσαρμογή σ’ αυτές τις συνθήκες απαιτεί ευελιξία και καινοτομία στις στρατηγικές προσεγγίσεις. Ο κλάδος πρέπει να είναι έτοιμος να αντιδράσει στις διακυμάνσεις της αγοράς και να αξιοποιήσει τις αναδυόμενες ευκαιρίες για αειφόρο και επικερδή ανάπτυξη.

Το 60% των μισθώσεων στα υπό ανάπτυξη έργα έχει ήδη συμφωνηθεί για τα επόμενα χρόνια, ενώ έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

– Ποια είναι κατά την άποψή σας τα βασικότερα ρίσκα και πώς μπορείτε να τα διαχειριστείτε;

– Οι βασικοί κίνδυνοι για την αγορά ακινήτων περιλαμβάνουν τις μακροοικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων, στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν το κόστος χρήματος και να προκαλέσουν αβεβαιότητα. Ακολουθούμε στρατηγική προσεκτικού σχεδιασμού και διαχείρισης ρίσκου, με διασπορά του χαρτοφυλακίου μας, επιλογή asset classes τα οποία είναι λιγότερο ευάλωτα στις διακυμάνσεις της αγοράς, ως εκ τούτου περισσότερο ανθεκτικά, και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα, τα λειτουργικά αποτελέσματα και την οικονομική μας κατάσταση.

– H Trade Estates βρίσκεται μια ανάσα πριν από την είσοδο στο Χ.Α. Γιατί αποφασίσατε να γίνει η εισαγωγή αυτή την περίοδο;

– Η είσοδος της Trade Estates στο Χρηματιστήριο αντιπροσωπεύει μια φάση σημαντικής ανάπτυξης και αναγνώρισης για την εταιρεία μας. Ταυτόχρονα, αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη μας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η σταθερή οικονομική ανάπτυξη της χώρας δημιούργησε ένα ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα τα τελευταία χρόνια, το οποίο συνεχίζεται. Πιστεύουμε πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας και θα οδηγήσει σε σημαντική ροή επενδυτικών κεφαλαίων, περιορίζοντας το επενδυτικό ρίσκο. Αναμένουμε τόνωση της κυκλοφορίας των μετοχών στο Χρηματιστήριο και, με δεδομένη τη δυναμική του κλάδου, πιστεύουμε πως οι αποτιμήσεις των εταιρειών ακίνητης περιουσίας θα επηρεαστούν θετικά. Επίσης, όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, έπειτα από την ολοκλήρωση της εισαγωγής, η Trade Estates σταδιακά θα αυτονομηθεί σε σχέση με τον όμιλο και τώρα είναι μια πολύ καλή στιγμή να γίνει αυτό. Η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή του συνόλου των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2023 έως την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023.

– Αποφασίσατε να δραστηριοποιηθείτε στον κλάδο των εμπορικών πάρκων και logistics centers. Μπορείτε να μας εξηγήσετε λίγο περισσότερο γιατί και ποιες είναι οι προοπτικές τους;

– Τα Big Box Retail Parks είναι η τελευταία και ισχυρότερη τάση στις εξελίξεις του λιανικού εμπορίου διεθνώς, καθώς οι σύγχρονοι καταναλωτές έχουν περιορισμένο ελεύθερο χρόνο και αναζητούν εύκολες και γρήγορες αγορές, με άμεση πρόσβαση σε καταστήματα και υπηρεσίες. Η εξειδίκευσή μας σε εμπορικά πάρκα στη λογική των big boxes –με καταστήματα μεγάλης επιφανείας– έρχεται να καλύψει αυτή ακριβώς την ανάγκη. Πιστεύουμε ότι η επένδυση σε τέτοιους χώρους, οι οποίοι ελκύουν ισχυρούς παίκτες στον τομέα του λιανεμπορίου, επιτυγχάνει μια ισορροπημένη αναλογία απόδοσης και ρίσκου για την Trade Estates. Αντίστοιχα, τα κέντρα logistics νέας γενιάς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της προσέγγισης omni-channel που εξελίσσεται σήμερα στο παγκόσμιο εμπόριο, με τη ραγδαία ανάπτυξη του e-commerce και των αλλαγών στην αλυσίδα εφοδιασμού. Θεωρούμε, λοιπόν, πως η δραστηριοποίησή μας στον συγκεκριμένο κλάδο θα έχει ακόμη υψηλότερη ζήτηση στο μέλλον και θα μας αποφέρει σταθερές και θετικές αποδόσεις.

Από το εξωτερικό το 27% των εσόδων

– Τι ποσοστό των εσόδων σας προέρχεται από τη δραστηριότητα της εταιρείας σε ξένες χώρες;

– Με βάση τα ετησιοποιημένα μισθώματα με ημερομηνία 30.06.2023, το ποσοστό των εσόδων του ομίλου από τη δραστηριότητά της στο εξωτερικό ανέρχεται σε 27%.

– Ποια είναι η γενικότερη εμπορική σας πολιτική; Ποιοι είναι οι στόχοι έως το τέλος του έτους; Αλλά και μεσοπρόθεσμα, όπως για την επόμενη τετραετία;

– Η εμπορική πολιτική της Trade Estates εστιάζεται στις μεγάλες αναπτύξεις, με στόχευση σε ισχυρούς παίκτες του χώρου της λιανικής, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δημιουργία μακροχρόνιων μισθωτικών σχέσεων και στρατηγικές συνεργασίες. Το επενδυτικό μας πλάνο, ύψους έως 292 εκατ. ευρώ, για την επόμενη 4ετία εστιάζει σε εμπορικά πάρκα και κέντρα logistics.

Διερευνούμε νέες ευκαιρίες και συνεργασίες εντός και εκτός Ελλάδας

– Πώς διαφοροποιείται η Trade Estates από αντίστοιχες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά;

– Είμαστε η μόνη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και διαχείριση εμπορικών πάρκων και logistics centers, κατέχοντας ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων υψηλής ποιότητας και απόδοσης. Τα εμπορικά πάρκα της εταιρείας βρίσκονται σε στρατηγικά επιλεγμένες γεωγραφικές τοποθεσίες πανελλαδικά και διακρίνονται από τρία βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία ανταποκρίνονται πλήρως στις διεθνείς τάσεις: είναι εύκολα προσβάσιμα –και μάλιστα με δωρεάν στάθμευση–, επικεντρώνονται στην κάλυψη των βασικών καθημερινών αναγκών των καταναλωτών και αφορούν το value retailing, δηλαδή την προσφορά προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές. Στον τομέα των logistics δια-κρίναμε εγκαίρως την ανάγκη για ολοκληρωμένη σύνδεση της τροφοδοτικής αλυσίδας των επιχειρήσεων λιανικής. Αναπτύξαμε σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους μεγάλου μεγέθους, που εξυπηρετούν τα φυσικά σημεία πώλησης και τα ψηφιακά κανάλια διάθεσης των προϊόντων των μισθωτών μας στον ελλαδικό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον που εξυπηρετεί τις ανάγκες τους, εξασφαλίζοντας αποτελεσματική διαχείριση και διανομή των προϊόντων των συνεργατών μας σε κάθε σημείο πώλησης, είτε αυτό είναι φυσικό κατάστημα είτε ψηφιακή πλατφόρμα.

– Διαθέτετε ήδη ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Ποια θεωρείτε τα ισχυρά του σημεία και πώς σκοπεύετε να το αναπτύξετε περαιτέρω;

– Εχουμε αναπτύξει μια εταιρική στρατηγική που μας καθοδηγεί στην επιλογή των επενδύσεων. Η Trade Estates έχει παρουσία με εμπορικά πάρκα σε στρατηγικά επιλεγμένες τοποθεσίες στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και την Κύπρο, αλλά και logistics centers σε κομβικά σημεία με υψηλής τεχνολογίας αυτόματο εξοπλισμό, ώστε να εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες για τις οποίες έχουν δημιουργηθεί. Τα υψηλά επίπεδα πληρότητας και οι μακροχρόνιες μισθώσεις των συνεργατών μας, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, εξασφαλίζουν προβλέψιμες και σταθερές ταμειακές ροές. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής απόκτησης του Smart Park, η αξία του χαρτοφυλακίου μας θα ανέλθει περίπου σε 457 εκατ. ευρώ. Η ανοδική πορεία της αγοράς μάς δίνει αισιοδοξία για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μας, με επενδύσεις που συμβαδίζουν με τις τρέχουσες τάσεις. Εχουμε ήδη δρομολογήσει επιπλέον επενδύσεις περίπου 180 εκατ., σε έργα που έχουν συμφωνηθεί (συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού project στο Ελληνικό), εστιάζοντας σε asset classes με δυνατότητα αύξησης ενοικίου και συμπίεσης απόδοσης ενοικίου. Το 60% των μισθώσεων στα υπό ανάπτυξη έργα μας έχει ήδη συμφωνηθεί για τα επόμενα χρόνια, ενώ έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με μείγμα ιδίων κεφαλαίων και δανείων, συμπεριλαμβανομένων των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

– Πώς σκοπεύει η εταιρεία να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει μέσω της δημόσιας εγγραφής; Ποιες είναι οι επενδυτικές σας προτεραιότητες;

Τα εμπορικά πάρκα βρίσκονται σε στρατηγικά επιλεγμένες γεωγραφικές τοποθεσίες σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία.

– Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα διατεθούν για την ενδυνάμωση του χαρτοφυλακίου ακινήτων μας. Είτε για την απόκτηση ακινήτων που παράγουν ήδη εισόδημα είτε για τη χρηματοδότηση ανάπτυξης νέων εμπορικών πάρκων.

Προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία αξίας για τους μετόχους και τους συνεργάτες μας. Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανταμοιβή των επενδύσεών μας, ενώ παράλληλα στοχεύουμε στη σταθερή ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μας και στη διατήρηση σταθερών, υψηλών επιπέδων αποδοτικότητας.

– Τι είδους επενδύσεις εξετάζετε; Αξιολογείτε άλλες εξαγορές, συνεργασίες ή έργα πέρα από όσα έχετε ήδη ανακοινώσει;

– Διερευνούμε συνεχώς νέες επενδυτικές προοπτικές και συνεργασίες εντός και εκτός Ελλάδας. Πρόσφατα, όπως γνωρίζετε, ολοκληρώσαμε την πολύ σημαντική συμφωνία για την αγορά του Smart Park, ενώ από το καλοκαίρι είμαστε οι μοναδικοί μέτοχοι στην εταιρεία που αναπτύσσει το εμπορικό πάρκο στην Πάτρα.

Εχουμε ισχυρή παρουσία πανελλαδικά, με εξασφαλισμένες επιπλέον αναπτύξεις στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ η παρουσία μας στη Βουλγαρία και την Κύπρο μας δίνει σαφές πλεονέκτημα για περισσότερες επενδύσεις και μεγαλύτερη ανάπτυξη στις συγκεκριμένες περιοχές. Επίσης, η προσέλκυση νέων brands και ισχυρών παικτών του παγκόσμιου λιανεμπορίου στην ελληνική αγορά, πάντοτε στη λογική του value retailing, είναι μια προοπτική που εξετάζουμε συνεχώς και προσεκτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT