Το ΤΧΣ ξεκινάει τον διαγωνισμό για το 8,9% της Alpha Bank

Το ΤΧΣ ξεκινάει τον διαγωνισμό για το 8,9% της Alpha Bank

Τιμή εκκίνησης η προσφορά της UniCredit στο 1,33 ευρώ ανά μετοχή

3' 8" χρόνος ανάγνωσης

Με τιμή εκκίνησης 1,33 ευρώ ανά μετοχή, που αποτελεί την τιμή που προσφέρει η UniCredit για την εξαγορά του 8,9781% (αφορά 211.138.299 μετοχές) της Alpha Bank, το ΤΧΣ άνοιξε χθες την ανταγωνιστική διαδικασία για την προσέλκυση επενδυτών που θα θελήσουν να αγοράσουν το ποσοστό του Ταμείου στην τράπεζα. Το ΤΧΣ, όπως ανακοίνωσε, έκρινε ότι η προσφορά της UniCredit είναι «καλόπιστη» (bona fide offer) σύμφωνα με τη στρατηγική αποεπένδυσης, συμπληρώνοντας ότι «καλωσορίζει αυτή την προσφορά, η οποία ανακοινώθηκε, σε συνάρτηση με μια ευρύτερη στρατηγική συμφωνία ανάμεσα στην Alpha και τη UniCredit».

Στην απόφαση επίσπευσης της ανταγωνιστικής διαδικασίας κατέληξε το Ταμείο έπειτα από πυρετώδεις διεργασίες που πραγματοποιήθηκαν εντός του Σαββατοκύριακου, προκρίνοντας το σενάριο για άμεση εκκίνηση της διαδικασίας, η οποία θα διαρκέσει για δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα έως τις 10 Νοεμβρίου. Η επίσπευση της διαδικασίας υπαγορεύθηκε γιατί η UniCredit δεν έδειξε διατεθειμένη στην παρούσα φάση να βελτιώσει την προσφορά της, κάτι που όμως μπορεί να το πράξει στη συνέχεια στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής διαδικασίας. Βασικός λόγος για την επίσπευση είναι και το γεγονός ότι κρίθηκε ότι η συναλλαγή θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη αποεπένδυσης του Ταμείου από την Εθνική Τράπεζα, που τοποθετείται το δεύτερο 10ήμερο του Νοεμβρίου, προκειμένου οι δύο συναλλαγές να «τρέξουν» ανεξάρτητα. Χθες η Εθνική ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου θα ανακοινωθούν στις 7 Νοεμβρίου, ημερομηνία μετά την οποία ανοίγει ο δρόμος για την εκκίνηση της διαδικασίας αποεπένδυσης, που θα πραγματοποιηθεί μέσω βιβλίου προσφορών, στοχεύοντας στη διάθεση ποσοστού από 15% έως 25%.

Η τιμή εκκίνησης για την πώληση των μετοχών της Alpha Bank ενσωματώνει premium της τάξης του 5% σε σχέση με το κλείσιμο της τιμής μετοχής της Alpha Bank την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, σε 1,27 ευρώ, όταν δηλαδή κατατέθηκε η προσφορά της UniCredit, διαμορφώνοντας το τίμημα για το σύνολο των μετοχών στα 281,8 εκατ. ευρώ. Η προσφερόμενη τιμή υπολείπεται περίπου κατά 50% της λογιστικής αξίας της τράπεζας, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις το επίπεδο αυτό δεν αποκλίνει από τον μέσο όρο αποτιμήσεων και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Να σημειωθεί ότι έκτοτε η τιμή της Alpha Bank έχει ενισχυθεί και χθες έκλεισε στο 1,415 ευρώ.

Οπως ανακοίνωσε το ΤΧΣ, προκειμένου να θεωρηθεί ως επιλέξιμη μια προσφορά, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Ταμείο θα αξιολογήσει προσφορές μόνο επί τη βάσει ότι:

(i) Η προσφορά είναι για όλες τις μετοχές.

Η προθεσμία που έχουν επίδοξοι επενδυτές για την υποβολή προσφοράς εκπνέει στις 10 Νοεμβρίου.

(ii) Δεν θα προσφερθεί η δυνατότητα διεξαγωγής ελέγχων (due diligence) από το ΤΧΣ και την Alpha.

(iii) Σχέδιο σύμβασης αγοραπωλησίας θα καταστεί διαθέσιμο από το ΤΧΣ και οποιαδήποτε τροποποίηση αυτού από τον ενδιαφερόμενο (εκτός αν επιτρέπεται βάσει των όρων αυτού) θα καθιστά τον επενδυτή μη επιλέξιμο.

(iv) Με την προσφορά του επενδυτή θα προσκομιστεί απόδειξη για την ύπαρξη άμεσα διαθεσίμων κεφαλαίων.

Οπως σημειώνει το ΤΧΣ στην ανακοίνωσή του, το διοικητικό συμβούλιο θα αξιολογήσει την προσφορά του προτιμητέου πλειοδότη σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις για το δίκαιο και εύλογο της προσφοράς (fairness opinion) τις οποίες θα λάβει από τους ανεξάρτητους χρηματοοικονομικούς του συμβούλους. Το Ταμείο θα επιδιώξει την επίτευξη υψηλότερου τιμήματος για το σύνολο των μετοχών που διαθέτει στην Alpha Bank, με στόχο αφενός τη μεγιστοποίηση του οφέλους για την πλευρά του Δημοσίου και αξιολογώντας αφετέρου το προφίλ των πιθανών νέων ενδιαφερομένων που θα θελήσουν να επενδύσουν στην Alpha Bank.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της τραπεζικής αγοράς, η συμμετοχή μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη στη βάση των συνεργειών που δημιουργεί η σχετική συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο μέρη έχουν υπογράψει ευρύτερη εμπορική συμφωνία, που περιλαμβάνει τη συνεργασία των δύο ομίλων στον τομέα διαχείρισης περιουσίας και τραπεζοασφαλιστικών προγραμμάτων, τη συγχώνευση των θυγατρικών στη Ρουμανία (η Alpha Bank θα διατηρήσει το 9,9% της ενοποιημένης τράπεζας και το 51% της ασφαλιστικής εταιρείας Alpha Life).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT