Εργοστάσιο SodaStream: Δοκιμάζεται μια «νησίδα ειρήνης»

Εργοστάσιο SodaStream: Δοκιμάζεται μια «νησίδα ειρήνης»

Ο πόλεμος έπληξε το εργοστάσιο SodaStream στα σύνορα της Γάζας, όπου Εβραίοι και Αραβες εργάζονταν μαζί

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Συχνά λέγεται ότι η μουσική ειδικότερα αλλά και η τέχνη γενικότερα φέρνει κοντά ανθρώπους και λαούς, διαδραματίζοντας ένα ρόλο ειρηνοποιού.

Ωστόσο, ορισμένες φορές τον ίδιο ρόλο παίζει και η οικονομία, όπως αποδεικνύεται στο εργοστάσιο πλησίον των συνόρων με τη Γάζα με την επωνυμία SodaStream, όπου κατασκευάζονται συσκευές ανθρακούχου νερού.

Σε σχετικό εκτεταμένο άρθρο της, η εφημερίδα The Wall Street Journal επισημαίνει ότι για χρόνια στην εν λόγω μονάδα Εβραίοι και Αραβες εργάζονται δίπλα δίπλα χωρίς προβλήματα, όπως και μαζί εορτάζουν το Ραμαζάνι και τη Χανουκά. Ανταλλάσσουν επισκέψεις και αλληλοπροσκαλούνται στους γάμους και στις κηδείες των μελών των οικογενειών των συναδέλφων τους.

Σε όλες τις προηγούμενες συγκρούσεις στην περιοχή, αποκαλούσαν τον χώρο εργασίας τους «νησίδα ειρήνης». Σήμερα η αρμονία αυτή δοκιμάζεται σκληρά. «Ελπίζω να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο «μαζί». Εάν δεν το κάνουμε, θα πρόκειται για μέγα σφάλμα», λέει ο Ναμπίλ Μπαράτ, διευθυντής ανακύκλωσης στο εργοστάσιο και Παλαιστίνιος, ο οποίος δεν κατόρθωσε να πάει στη δουλειά του από το σπίτι του στη Δυτική Οχθη από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις αρχές του μήνα. Προΐσταται συνήθως 10 υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων Εβραίων της Αιθιοπίας, Περσών Εβραίων, Αράβων Βεδουίνων και Παλαιστινίων από τη Δυτική Οχθη. «Το λυπηρό είναι ότι τώρα όλοι και από τις δύο πλευρές υποφέρουν», είπε ο ίδιος, ο οποίος απασχολείται δεκατρία χρόνια στη SodaStream.

Στο στόχαστρο

Η παρουσία της SodaStream στην περιοχή την τοποθετεί στο επίκεντρο της διαμάχης όλα αυτά τα χρόνια. Ενα προηγούμενο εργοστάσιό της στη Δυτική Οχθη πυροδότησε εκκλήσεις για μποϊκοτάζ. Το σημερινό βρίσκεται στην έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ, από όπου τα σύνορα της Γάζας απέχουν περίπου 20 μίλια. Πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι εγκαταστάσεις της SodaStream είχαν περίπου 1.500 υπαλλήλους, εκ των οποίων το ένα τρίτο Βεδουίνοι και άνω των 100 Παλαιστίνιοι, που μετακινούνταν καθημερινά με λεωφορείο από τη Δυτική Οχθη.

Η μονάδα λειτουργεί με περίπου τα δύο τρίτα του προσωπικού της, τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του κι ένα συνελήφθη ως όμηρος.

Τώρα η μονάδα λειτουργεί με περίπου τα δύο τρίτα του προσωπικού της, τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του κι ένα συνελήφθη ως όμηρος. Αλλοι έχασαν μέλη της οικογένειάς τους, συμπεριλαμβανομένου ενός Βεδουίνου υπαλλήλου, του οποίου ο γιος σκοτώθηκε όταν πύραυλος έπληξε το σπίτι τους στο νότιο Ισραήλ. Τα σχετικά αναφέρει στο ρεπορτάζ της η The Wall Street Journal. Πολλοί εργαζόμενοι της SodaStream απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους ή στρατεύθηκαν στον ισραηλινό στρατό. Η SodaStream ιδρύθηκε πριν από 100 και πλέον χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο και αργότερα μετακόμισε στο Ισραήλ, ενώ το 2018 την εξαγόρασε η PepsiCo. Ολες οι παλαιότερες συρράξεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αντιμετωπίσθηκαν από τη SodaStream, αλλά η τωρινή διαφέρει πολύ.

Η βία στην περιοχή έχει ξεριζώσει οικογένειες και έχει αναστατώσει πολλές επιχειρήσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola, Τζέιμς Κουίνσι, δήλωσε ότι ανάμεσα στους νεκρούς υπαλλήλους, που εργάζονταν στις δραστηριότητες εμφιάλωσης στο Ισραήλ, συμπεριλαμβάνονται και Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι. Η Augury είναι μια εταιρεία λογισμικού με έδρα τη Νέα Υόρκη και το Ισραήλ, όπου διατηρεί 160 άτομα προσωπικό. «Κάθε υπάλληλός μας γνωρίζει κάποιον που σκοτώθηκε, τραυματίστηκε ή κρατείται όμηρος, δήλωσε εν κατακλείδι ο Σαάρ Γιόσκοβιτς, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT