Λιγότερη ρευστότητα για επενδυτικές ακινήτων

Λιγότερη ρευστότητα για επενδυτικές ακινήτων

Παγκόσμιες διαστάσεις έχει προσλάβει η κρίση στις αγορές ακινήτων και σημαντικότερη αιτία της είναι τα υψηλά επιτόκια

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Παγκόσμιες διαστάσεις έχει προσλάβει η κρίση στις αγορές ακινήτων και σημαντικότερη αιτία της είναι τα υψηλά επιτόκια. Η κρίση αντανακλάται στη ραγδαία μείωση των κεφαλαίων που άντλησαν το γ΄ τρίμηνο του έτους οι ιδιωτικές επενδυτικές του τομέα των ακινήτων.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας ερευνών Preqin μεταξύ 61 funds που επενδύουν σε ακίνητα προέκυψε πως στο σύνολό τους άντλησαν μόλις 18,2 δισ. δολ. στο διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για πτώση 71% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο όταν 117 funds άντλησαν 63,4 δισ. δολ. Οπως επισημαίνει η εν λόγω εταιρεία ερευνών για την αγορά ακινήτων, πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο κεφαλαίων που αντλήθηκαν σε όλο το διάστημα από όταν άρχισαν οι κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν διαρκώς το κόστος του δανεισμού.

Σε όλες τις αγορές ακινήτων επικρατεί αναταραχή και κρίση καθώς τα πάντα δυσκολεύουν όταν αυξάνεται το κόστος του δανεισμού. Στο μεταξύ, η συγκυρία είναι εξαιρετικά αρνητική δεδομένου ότι έχουν υποχωρήσει οι αξίες ορισμένων κατηγοριών ακινήτων με αποτέλεσμα να μειώνονται οι αποδόσεις στις οποίες μπορούν να προσβλέπουν οι επενδυτές. Το πρόβλημα είναι οξύτερο στην κατηγορία των κτιρίων γραφείων που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα και γνωρίζει θεαματική πτώση της ζήτησης εξαιτίας της στροφής των επιχειρήσεων στην τηλεργασία. Οπως τονίζει ο Χένρι Λαμ, αντιπρόεδρος του τομέα ερευνών στην Preqin, «οι επενδυτικές ευκαιρίες που μπορούν να προσφέρουν μια σταθερή ροή εισοδήματος και μια σαφή επενδυτική διέξοδο είναι πλέον πολύ σπάνιες». Ο ίδιος επισημαίνει ότι «οι παράγοντες της αγοράς τείνουν να υιοθετούν μια στάση αναμονής μέχρις ότου γίνει πιο σαφής η εικόνα περί του πού οδεύουν τα επιτόκια στο εγγύς μέλλον».

Ειδικότερα, οι επενδυτικές που τοποθετούνται στη Βόρεια Αμερική πήραν τη μερίδα του λέοντος από τα κεφάλαια που άντλησε ο κλάδος το γ΄ τρίμηνο. Το ποσοστό τους περιορίστηκε, πάντως, στο 70% από το 81% στο οποίο ανερχόταν το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Preqin.

Το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου άντλησαν μόλις 18,2 δισ. δολ., έναντι 63,4 δισ. δολ. το προηγούμενο τρίμηνο.

Σημείωσε, αντιθέτως, αύξηση το μερίδιο της ευρύτερης περιοχής ΑσίαςΕιρηνικού που έφτασε στο 24% του συνόλου, ενώ όπως επισημαίνει η Preqin, ιδιαιτέρως ελκυστική για τους επενδυτές είναι πλέον η Ιαπωνία καθώς εξακολουθεί να διατηρεί το κόστος του δανεισμού σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων αλλά και τις αγορές στον υπόλοιπο κόσμο, άντλησαν μόλις το 6% του συνόλου των κεφαλαίων το γ΄ τρίμηνο του 2023.

Η εν λόγω εταιρεία ερευνών εκτιμά πως η αβεβαιότητα για το πώς θα διαμορφωθούν τα επιτόκια θα εξακολουθήσει να αποτελεί μείζονα αρνητικό παράγοντα σε ό,τι αφορά την άντληση κεφαλαίων για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων και για συναλλαγές ακινήτων. Στο μεταξύ, οι επενδυτές θα εξακολουθήσουν να αναζητούν κατηγορίες ακινήτων ή αγορές ακινήτων που υπόσχονται πιο ασφαλείς αποδόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT