Χρυσή συμφωνία 900 εκατ. δολαρίων στην αγορά κρασιού

Χρυσή συμφωνία 900 εκατ. δολαρίων στην αγορά κρασιού

Η αυστραλιανή Treasury Wine Estates εξαγοράζει την αμερικανική DAOU Vineyards

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Η Treasury Wine Estates, κορυφαία οινοπαραγωγός της Αυστραλίας, προχωρεί στην εξαγορά της αμερικανικής ανταγωνίστριας DAOU Vineyards αντί 900 εκατ. δολαρίων, αυξάνοντας έτσι την έκθεσή της σε μια αγορά στην οποία αγωνίζεται εδώ και καιρό να κυριαρχήσει, εν μέσω της αβεβαιότητας σχετικά με τις εξαγωγές της στην Κίνα.

Ο αυστραλιανός κολοσσός είναι μεταξύ των μεγάλων παραγωγών που επιδιώκουν περισσότερα έσοδα από κρασιά υψηλής ποιότητας, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερο χύμα κρασί. Μία από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρασιού στον κόσμο, ιδιοκτήτρια ακριβών brands, όπως οι Penfolds, WolfBlass και Beringer, η Treasury αγοράζει, όπως είπε, το καλιφορνέζικο brand για να καλύψει ένα κενό στην προσφορά των ετικετών πολυτελείας της, δηλαδή των φιαλών που διατίθενται στη λιανική από 20 έως 40 δολάρια.

Η οινοποιία DAOU ιδρύθηκε από τα αδέλφια Τζορτζ και Ντάνιελ Ντάου, δύο Λιβανέζους μετανάστες που έφυγαν από τη χώρα τους στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, τη δεκαετία του 1970. Σύμφωνα με το ιστορικό της εταιρείας, μια ρουκέτα εξερράγη στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι τους το 1973, με αποτέλεσμα να το ισοπεδώσει, επιταχύνοντας την απόφασή τους να μεταναστεύσουν. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε αρχικά στη Γαλλία, όπου τα δύο αδέλφια παθιάστηκαν με το κρασί, με το οποίο ασχολήθηκαν σοβαρά περίπου μία δεκαετία αφότου μετακόμισαν στην Καλιφόρνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο Ντάνιελ πειραματιζόταν για χρόνια με την οινοποίηση στο γκαράζ του στο Σαν Ντιέγκο, φροντίζοντας έναν αμπελώνα ενός στρέμματος με Cabernet Sauvignon. Σήμερα η εταιρεία πουλάει κρασιά με την επωνυμία DAOU από τον αμπελώνα της στο Πάσο Ρόμπλες της Καλιφόρνιας, σε τιμές που φθάνουν τα 274 δολάρια το μπουκάλι.

Η Treasury Wine, η οποία αποτιμάται στα 5,56 δισ. δολάρια, ευελπιστεί ότι η εξαγορά της DAOU θα επιταχύνει τη λεγόμενη «στρατηγική premiumization» εν μέσω μιας κορεσμένης αγοράς χύμα κρασιού. «Συνεχίζουμε να βλέπουμε ισχυρές μακροπρόθεσμες τάσεις ανάπτυξης για το κρασί πολυτελείας στις βασικές παγκόσμιες αγορές μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Τιμ Φορντ. Η εταιρεία συμφώνησε να καταβάλει 900 εκατ. δολάρια προκαταβολικά για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μάρκα κρασιού πολυτελείας στο εμπόριο των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ θα μπορούσε να πληρώσει άλλα 100 εκατ. δολάρια για στόχους ανάπτυξης έως το 2027. Πριν από μία δεκαετία, σημειωτέον, η Treasury Wine κατέστρεψε χιλιάδες μπουκάλια κρασιού χαμηλής ποιότητας που δεν μπορούσε να πουλήσει στις ΗΠΑ, έπειτα από μια επιθετική επέκταση. «Δεν είμαι υπόλογος για τα τελευταία 20 χρόνια, παρά μόνο για τα τελευταία τρία», διεμήνυσε ο Τιμ Φορντ, τονίζοντας ότι δεν θα περιμένει την Κίνα –και το εάν και πότε θα καταργήσει τους δασμούς– για να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Το Πεκίνο επέβαλε υψηλούς δασμούς σε βασικά προϊόντα που εξάγει η Αυστραλία, όπως το κρασί, το βοδινό κρέας και το κριθάρι, το 2020, στο απόγειο της διμερούς έντασης. Η τότε κυβέρνηση της Αυστραλίας είχε εξοργίσει την Κίνα επικρίνοντας την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και ζητώντας επίμονα τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με την προέλευση της πανδημίας COVID-19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT