Σε περικοπές προχωρούν γερμανικές βιομηχανίες

Σε περικοπές προχωρούν γερμανικές βιομηχανίες

Το υψηλό κόστος της ενέργειας και η επιβράδυνση της ανάπτυξης απαιτούν διαρθρωτικές αλλαγές

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Γερμανίας προχωρούν ήδη σε βαθύτατες περικοπές κόστους, που θα έχουν διάρκεια. Οι κινήσεις τους προδίδουν πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, όπως το υψηλό κόστος της ενέργειας και η επιβράδυνση της ανάπτυξης, απαιτούν διαρθρωτικές αλλαγές.

«Δεν αναβάλλουμε απλώς τις επενδύσεις», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της BASF, Μάρτιν Μπριθντερμίλερ, ο οποίος χθες ανακοίνωσε το σχέδιο της βιομηχανίας να μειώσει τις επενδύσεις κατά σχεδόν 15% μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Και προσθέτει: «Μειώνουμε τον αριθμό των σχεδίων και θα λάβουμε μέτρα για τον περιορισμό των κεφαλαιουχικών δαπανών». Οι βιομηχανικοί όμιλοι της Γερμανίας, από την BASF μέχρι τη Vokswagen, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα ύστερα από δεκαετίες που τους στήριζαν το φθηνό ρωσικό αέριο, η ακόρεστη ζήτηση της Κίνας για τα προϊόντα τους και τα χαμηλά επιτόκια. Τα προβλήματα συσσωρεύονταν επί χρόνια και δεν θεωρούνται πλέον παροδικά. Και οι εργαζόμενοι αρχίζουν ήδη να αισθάνονται τις επιπτώσεις. «Η έλλειψη νέων παραγγελιών εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά», επισημαίνει ο Κλάους Βοχράμπε, επικεφαλής του τομέα ερευνών του οικονομικού ινστιτούτου Ifo. Ο ίδιος σημειώνει ότι «ειδικότερα οι βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας εκπονούν σχέδια για λιγότερο προσωπικό».

Τη Δευτέρα, η γερμανική χαλυβουργία Kloeckner & Co. ανακοίνωσε ότι μειώνει το προσωπικό της, καθώς είναι απαισιόδοξες οι εκτιμήσεις της για το 2023. Η χημική βιομηχανία Lanxess AG απολύει το 7% των υπαλλήλων της, αφού οι υψηλές τιμές της ενέργειας και η κατάρρευση της παγκόσμιας ζήτηση αποτελούν τροχοπέδη στη δραστηριότητά της. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ifo, οι επιχειρήσεις της Γερμανίας σχεδιάζουν να λειτουργήσουν με τα χαμηλότερα επίπεδα προσωπικού που είχαν έως τώρα μετά την πανδημία. Οι επιχειρήσεις της Γερμανίας αντιμετωπίζουν την πτώση της παγκόσμιας ζήτησης και ιδιαιτέρως της ζήτησης από την Κίνα, που τροφοδοτούσε με κέρδη όλους τους τομείς της βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια. Η τάση πλήττει τις μεγαλύτερες εξαγωγικές βιομηχανίες της χώρας όπως ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών. Οι μετοχές της Mercedes-Benz σημείωσαν ραγδαία πτώση την περασμένη εβδομάδα, όταν η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε πως μειώνονται τα περιθώρια κέρδους της, ενώ εξαιτίας του πληθωρισμού έχει αυξηθεί το κόστος των πάντων, από τα ανταλλακτικά μέχρι τα εργατικά. Η Volkswagen ανακοίνωσε πως διπλασιάζει τις περικοπές κόστους στην κύρια μονάδα της, από την οποία προέρχεται και η επωνυμία της.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε, άλλωστε, γενικότερα το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος να διολισθήσει σε ύφεση η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η Γερμανία είναι, άλλωστε, η μοναδική από όλες τις μεγάλες οικονομίες που σύμφωνα με το ΔΝΤ πρόκειται να συρρικνωθεί φέτος. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την BASF, που χθες ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου, τόνισε ότι μειώθηκαν οι πωλήσεις της σε όλες τις γεωγραφικές ζώνες, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφουν στην ίδια τη Γερμανία. Η εταιρεία εκτιμά τώρα πως οι πωλήσεις της θα κινηθούν φέτος στα επίπεδα της πιο απαισιόδοξης από τις προβλέψεις της, που μιλούσε για πωλήσεις από 73 δισ. ευρώ έως 76 δισ. ευρώ. Ετσι, ο γερμανικός κολοσσός σχεδιάζει να περιορίσει συνολικά τις επενδύσεις του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στα 24,8 δισ. ευρώ, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός της ήταν για 28,8 δισ. ευρώ. Σχεδιάζει, εξάλλου, να έχει περικόψει το κόστος της κατά 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 στους τομείς της παραγωγής και της διοίκησης. Εν ολίγοις, θα προχωρήσει σε περικοπές μεγαλύτερες κατά 500 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με εκείνες που είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT