Πρωτιά διεθνώς για τα ελληνικά ομόλογα

Πρωτιά διεθνώς για τα ελληνικά ομόλογα

Τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς σημείωσαν τον μήνα Οκτώβριο τα ελληνικά ομόλογα, ενώ και σε επίπεδο 12μήνου καταγράφουν την καλύτερη πορεία τόσο στην Ευρωζώνη όσο και παγκοσμίως

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς σημείωσαν τον μήνα Οκτώβριο τα ελληνικά ομόλογα, ενώ και σε επίπεδο 12μήνου καταγράφουν την καλύτερη πορεία τόσο στην Ευρωζώνη όσο και παγκοσμίως. Ειδικότερα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε κατά 24 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα (στο 4,1% χθες), με την Πορτογαλία να ακολουθεί με πτώση 11 μ.β. Σε επίπεδο 12 μηνών, και παρά τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, η πτώση στην απόδοση του ελληνικού κρατικού τίτλου αγγίζει τις 50 μονάδες βάσης και είναι από τους ελάχιστους που καταγράφουν πτώση αποδόσεων διεθνώς. Συγκεκριμένα, εκτός από τα ελληνικά, μόνο τα 10ετή της Ινδίας (-10 μ.β.), της Ελβετίας (-4 μ.β.) και της Σιγκαπούρης (-4 μ.β.) έχουν δει πτώση των αποδόσεων σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022. Κατά τ’ άλλα, το κόστος δανεισμού όλων των υπολοίπων χωρών έχει κινηθεί ανοδικά το τελευταίο 12μηνο.

Εντείνεται η διαμάχη με την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Επίθεση για πολλοστή φορά εξαπέλυσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης εναντίον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι «εάν η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπορεί να κάνει ελέγχους, τότε να μην κάνει ρεπορτάζ και να λέει ότι είμαστε οι πιο ακριβοί». Και πρόσθεσε: «Ή υπάρχει πρόβλημα ή δεν υπάρχει και δεν χρειάζεται να λέει τίποτε». Αν και αυτή τη φορά ο πρόεδρος της ΕΠΑΝΤ απέφυγε να «σηκώσει το γάντι» και να απαντήσει μέσω του Twitter, όπως συνηθίζει, κύκλοι της Αρχής σχολίαζαν δηκτικά ότι μάλλον θα πρέπει να μάθει πρώτα ο κ. Σκρέκας ποιες είναι οι αρμοδιότητες της ΕΠΑΝΤ.

8 φωτοβολταϊκά της «Μέτων» θα κατασκευάσει η Mytilineos

Την κατασκευή 8 φωτοβολταϊκών έργων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 490 MW της «Μέτων Ενέργεια» (κοινοπραξία των RWE Renewables και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες) ανέλαβε η Mytilineos, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Η κατασκευή των έργων που βρίσκονται στην περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024. Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα εγκατασταθούν στην ευρύτερη περιοχή του πρώην λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου.

Η δημόσια προσφορά της Trade Estates 

Με εύρος τιμής από 1,92 έως 2,13 ευρώ, που ήταν και το ανώτατο που είχε οριστεί, θα ξεκινήσει από σήμερα η δημόσια προσφορά των μετοχών της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου που γίνεται για την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο. Η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς θα ολοκληρωθεί στις 3 Νοεμβρίου, ενώ η διαπραγμάτευση των μετοχών στο «ταμπλό» του Χ.Α. αναμένεται να ξεκινήσει στις 8 Νοεμβρίου. Η διοίκηση της εταιρείας του ομίλου Φουρλή προσδοκά στην άντληση καθαρών εσόδων έως 56,9 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν εξ ολοκλήρου για τη χρηματοδότηση μέρους της εξαγοράς του εμπορικού πάρκου Smart Park από τη REDS.

Η πράσινη δέσμευση της ΕΤΕ

Τη δέσμευσή της για μείωση της έντασης εκπομπών από -27% μέχρι -65% έως το 2030, συγκριτικά με τις αντίστοιχες μετρήσεις του 2022, για έξι χαρτοφυλάκια με σημαντικό αποτύπωμα άνθρακα, περιλαμβάνει η έκθεση ESG της Εθνικής Τράπεζας. Η δέσμευση αφορά τους κλάδους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, τσιμέντου, αλουμινίου, εμπορικών ακινήτων και οικιστικών ακινήτων. Οπως σημειώνεται στην έκθεση, το 2022 η ΕΤΕ διατήρησε την ηγετική της θέση στη χρηματοδότηση ΑΠΕ με υπόλοιπα ύψους 1,6 δισ. και ολοκλήρωσε με επιτυχία την αξιοποίηση του πράσινου ομολόγου υψηλής εξασφάλισης, ύψους 500 εκατ. ευρώ, έκδοσης 2020. Η ΕΤΕ στηρίζει την πράσινη μετάβαση των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με σημαντικές εγκρίσεις χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, με την προσφορά μιας διευρυμένης σειράς πράσινων προϊόντων τραπεζικής και με την ενσωμάτωση ESG αξιολογήσεων στις διαδικασίες εταιρικών πιστοδοτήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT