Τεχνητή νοημοσύνη και ασφάλεια

Η διάσκεψη κορυφής στο Λονδίνο δεν έθεσε συγκεκριμένους στόχους πολιτικής για το ζήτημα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Το 1950 ο Αλαν Τούρινγκ, ο ταλαντούχος Βρετανός μαθηματικός με ιδιαίτερο ταλέντο στην παραβίαση κωδίκων, έδωσε στη δημοσιότητα μια ακαδημαϊκή εργασία. Ο στόχος του ήταν να εξετάσει το ερώτημα «μπορούν οι μηχανές να σκεφθούν;» Δόθηκε απάντησε σε 12.000 λέξεις, αλλά η κατακλείδα ήταν λακωνική: «Μπορούμε να δούμε μόνο μια μικρή απόσταση μπροστά, αλλά μπορούμε να δούμε πολλά εκεί που πρέπει να γίνουν». Με τον ίδιο τρόπο συνοψίζεται και σήμερα το αίσθημα πολλών πολιτικών, ερευνητών και επιχειρηματικών ηγετών σε ομίλους υψηλής τεχνολογίας, που συγκεντρώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη διάσκεψη κορυφής με θέμα την ασφάλεια και την τεχνητή νοημοσύνη. Ο πρωθυπουργός του Η.Β. ελπίζει ότι με αυτή την ευκαιρία η χώρα του θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια προσπάθεια για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που ενέχει η ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία από την περυσινή κυκλοφορία του ChatGPT, ενός ανθρωποειδούς chatbot που έδειξε πως τα τελευταία μοντέλα προχωρούν κατά τρόπο ισχυρό και απρόβλεπτο. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να επισπεύσουν τη διάγνωση ασθενειών, να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να εξορθολογίσουν τις διαδικασίες παραγωγής. Παράλληλα, όμως, παρουσιάζουν σημαντικούς κινδύνους από την άποψη της απώλειας θέσεων εργασίας, της παραπληροφόρησης και της εθνικής ασφάλειας.

Σε πρόσφατη έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης επισημαίνεται ότι τα συστήματα προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης «μπορεί να βοηθήσουν τους κακόβουλους φορείς να εκτελούν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, να διεξάγουν εκστρατείες παραπληροφόρησης και να σχεδιάζουν βιολογικά ή χημικά όπλα. Χθες το πρωί η κυβέρνηση του Η.Β. κυκλοφόρησε έγγραφο με τίτλο «Η Διακήρυξη Μπλέτσλεϊ», υπογεγραμμένη από εκπροσώπους των 28 χωρών που συμμετείχαν στην εκδήλωση, το οποίο υποσχόταν διεθνή συνεργασία και διαρκή διάλογο για τα θέματα ασφάλειας. «Αποφασίζουμε να εργαστούμε μαζί χωρίς αποκλεισμούς για να διασφαλίσουμε μια ανθρωποκεντρική, αξιόπιστη και υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη». Εντούτοις, η διάσκεψη κορυφής δεν ήταν σε θέση να ορίσει συγκεκριμένους στόχους πολιτικής. Μια δεύτερη συνάντηση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σε έξι μήνες στη Νότια Κορέα και μια τρίτη στη Γαλλία σε ένα χρόνο. Η συνάντηση, που ολοκληρώνεται σήμερα, διεξάγεται στο πάρκο Μπλέτσλι, 50 μίλια βορείως του Λονδίνου, όπου ο Αλαν Τούρινγκ παραβίασε τον κώδικα «Αίνιγμα» που χρησιμοποιούσαν οι ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις συναντήσεις θα συμμετάσχει εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και αναμένονται επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι. Εκπρόσωποι από την Κίνα, μια σημαντική χώρα για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό από πολλές διεθνείς συζητήσεις σχετικά με τη διακυβέρνηση, ήταν παρόντες, μαζί με αντιπροσώπους από Βραζιλία, Ινδία, Σ. Αραβία και Ουκρανία. Κι ενώ κορυφαία συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσονται στις ΗΠΑ και σε ευάριθμες άλλες χώρες, ορισμένοι συμμετέχοντες διεμήνυσαν πως οι κανονισμοί οφείλουν να συνεκτιμήσουν τον αντίκτυπο της τεχνολογίας παγκοσμίως. Ο Ρατζίβ Τσαντρασεκχάρ, υπουργός Τεχνολογίας, που εκπροσωπεί την Ινδία στη διάσκεψη, είπε ότι οι πολιτικές πρέπει να καθορίζονται από έναν «συνασπισμό κρατών και όχι μόνο από μία ή δύο χώρες». Στελέχη κορυφαίων τεχνολογικών ομίλων, όπως οι Anthropic, Google, DeepMind, IBM, Meta, Microsoft, Nvidia, OpenAI και Tencent, συμμετείχαν στο συνέδριο. Ορισμένοι αναλυτές, τέλος, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους μήπως η διάσκεψη επιμείνει στον συμβολισμό και όχι στην ουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT