Τέλος στον 15ετή «πόλεμο» του λιγνίτη

Τέλος έλαβε και επίσημα ο 15ετής «πόλεμος» του λιγνίτη, το καύσιμο που στο παρελθόν διεκδίκησαν με κάθε τρόπο οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, αλλά σήμερα το αποστρέφονται όλοι

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Τέλος έλαβε και επίσημα ο 15ετής «πόλεμος» του λιγνίτη, το καύσιμο που στο παρελθόν διεκδίκησαν με κάθε τρόπο οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, αλλά σήμερα το αποστρέφονται όλοι. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει για διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω προθεσμιακών χρηματιστηριακών προϊόντων προς τρίτους τα τελευταία τρία χρόνια. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκλεισε μια εκκρεμότητα για τη ΔΕΗ και τη χώρα, που κράτησε 15 χρόνια, όταν από το 2008 η Ε.Ε. με απόφασή της απαίτησε την κατάργηση του μονοπωλίου του λιγνίτη από τη ΔΕΗ. Η γνωστή ως υπόθεση λιγνιτών έκλεισε, αφού πέρασε από σαράντα κύματα και από διάφορα στάδια, στο σύνολό τους επιζήμια για τη ΔΕΗ. Η τελική συμφωνία του 2021 υποχρέωνε τη ΔΕΗ να πουλήσει σε τρίτους το 50% της παραγωγής του 2020 και τα έτη 2022 και 2023 το 40% της παραγωγής του προηγουμένου έτους.

Τρία ελικόπτερα για μεταφορά ασθενών και έκτακτες κρίσεις

Τρία ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο θα πραγματοποιούν υγειονομικές αποστολές και το ένα θα μεταφέρει την ομάδα διαχείρισης περιστατικών, πρόκειται να προμηθευτεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. H σύμβαση, συνολικής αξίας 75 εκατ. ευρώ, έχει στόχο την αναβάθμιση του εναερίου στόλου της Πολιτικής Προστασίας, επιτρέποντας την καλύτερη αντιμετώπιση κρίσεων και φυσικών καταστροφών, αλλά και την ταχύτερη μεταφορά ασθενών. H καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών, που εξέπνεε αρχικά χθες, παρατάθηκε έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Από τη Δυτ. Μακεδονία στην Κρήτη για δουλειά

Ανοιξε η πλατφόρμα για τις  αιτήσεις ανέργων από τη Δυτ. Μακεδονία που επιθυμούν να ταξιδέψουν και για ένα διάστημα να δουλέψουν στο Ηράκλειο της Κρήτης, καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής, κυρίως για το μάζεμα των ελιών. Το πιλοτικό πρόγραμμα κινητικότητας για εποχική απασχόληση στον πρωτογενή τομέα ξεκίνησε και οι αιτήσεις θα γίνονται έως την Κυριακή 12 Νοεμβρίου. Το πρόγραμμα θα επιδοτήσει τα έξοδα μετακίνησης και στέγασης. 

Προσφυγή στο ΣτΕ εξετάζει πολυεθνική

Το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης βάσει της οποίας υπολογίζεται η υπέρβαση του πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους, εξετάζει μεγάλη πολυεθνική μεταποιητική εταιρεία, στην οποία μάλιστα επιβλήθηκε πρόστιμο από το υπουργείο Ανάπτυξης. Σ’ αυτή την περίπτωση, μάλιστα, αναμένεται ότι θα έχει την υποστήριξη και άλλων επιχειρήσεων, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι αμφισβητούν έντονα τη μέθοδο υπολογισμού που έχει επιλέξει το υπουργείο. Το θέμα, όπως πληροφορείται η στήλη, έχει συζητηθεί ευρέως και εντός του ΣΕΒ.

Είσπραξη υπερεσόδων έπειτα από ένα χρόνο

Το πράσινο φως για την είσπραξη των υπερεσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας άναψαν τα συναρμόδια υπουργεία. Με καθυστέρηση ενός έτους από τη θεσμοθέτηση της έκτακτης εισφοράς με νομοθετική ρύθμιση τον περυσινό Νοέμβριο, οι υπουργοί Ενέργειας και Οικονομικών υπέγραψαν τη σχετική ΚΥΑ, η οποία καθορίζει τη μεθοδολογία για τον υπολογισμό των ποσών της εισφοράς. Από τα όσα γνωστοποιεί το ΥΠΕΝ μέσω δελτίου Τύπου, αφού η ΚΥΑ δεν έχει κοινοποιηθεί (αναμένεται να πάρει πρώτα ΦΕΚ), η αρμόδια αρχή (ΡΑΑΕΥ)  διενεργεί τρία είδη εκκαθαρίσεων για τον υπολογισμό της εισφοράς (περιοδική, ενδιάμεση και τελική εκκαθάριση). Η πρώτη αφορά το διάστημα από 1ης Αυγούστου 2022 έως 31ης Δεκεμβρίου 2022. Στη συνέχεια, το ποσό της έκτακτης εισφοράς θα υπολογίζεται σε τριμηνιαία βάση, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023. Τα έσοδα θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για την επιδότηση λογαριασμών ρεύματος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT