Στο «πράσινο» τιμολόγιο ρεύματος θα μεταπέσουν 3 εκατ. καταναλωτές

Στο «πράσινο» τιμολόγιο ρεύματος θα μεταπέσουν 3 εκατ. καταναλωτές

Στην πλειονότητά τους είναι πελάτες της ΔΕΗ. Θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2024

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Τουλάχιστον 3 εκατ. καταναλωτές θα μεταπέσουν στο «πράσινο» ειδικό τιμολόγιο που προωθεί με νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να τεθεί σε ισχύ από 1/1/2024 μαζί με τα «μπλε» (σταθερά), «κίτρινα» (κυμαινόμενα) και «πορτοκαλί» (δυναμικά) που έχει εισηγηθεί η ΡΑΑΕΥ. Πρόκειται, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, για καταναλωτές χωρίς συμβάσεις με κάποιο προμηθευτή που στην πλειονότητά τους είναι πελάτες της ΔΕΗ. Το ειδικό και υποχρεωτικό για όλους τους παρόχους τιμολόγιο έρχεται, όπως παραδέχτηκε χθες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, να επιλύσει και αυτό το πρόβλημα, αφού το ένα τέταρτο περίπου αυτών των καταναλωτών ήταν σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί από τον πάροχο για να αποσπάσει τη συναίνεσή του για υπογραφή σύμβασης. Σε πολλές περιπτώσεις επίσης, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνέντευξης Τύπου ο γ.γ. Ενέργειας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, δεν υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ παροχών και ΑΦΜ, ζήτημα με το οποίο το ΥΠΕΝ έχει καταπιαστεί για τη διόρθωσή του σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ και την ΑΑΔΕ. Εως ένα βαθμό, σύμφωνα με τον υπουργό κ. Σκυλακάκη, το ζήτημα αυτό θα επιλύσει η επιδότηση ρεύματος για θέρμανση, αφού οι δικαιούχοι θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να το λάβουν.

Το ειδικό τιμολόγιο, κατά τον υπουργό, κρίθηκε απαραίτητο για την προστασία των καταναλωτών καθώς είναι το μόνο που μπορεί να είναι εύκολα συγκρίσιμο, αφού θα βγαίνει βάσει ενός κοινού μαθηματικού τύπου και θα διαφοροποιείται μόνο ως προς τα περιθώρια κέρδους κάθε παρόχου και ο οποίος θα καθοριστεί με εφαρμοστική απόφαση αμέσως μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης. Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ειδικό τιμολόγιο θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και σε αυτή την εκτίμηση στηρίζεται ουσιαστικά και η πεποίθηση για μείωση του ενεργειακού κόστους. Ωστόσο το νέο αυτό τιμολόγιο θα ανακοινώνεται κάθε 1η του μήνα και ο πάροχος θα έχει τη δυνατότητα διόρθωσης της τιμής σε περίπτωση που οι προβλέψεις για την πορεία της χονδρεμπορικής τιμής αποκλίνουν. Θα εμπεριέχει δηλαδή ένα ρίσκο αντίστοιχο αν και μικρότερης κλίμακας με αυτό που ενσωματώνουν σήμερα οι προμηθευτές με το υφιστάμενο σύστημα τιμολόγησης, το οποίο παράγει υπερέσοδα. «Ομως ο μηχανισμός της επιβολής έκτακτης εισφοράς για τα υπερέσοδα καταργείται στο τέλος του έτους, που σημαίνει ότι εάν ο ανταγωνισμός στον οποίο προσβλέπει το υπουργείο δεν λειτουργήσει, ο κίνδυνος το νέο τιμολόγιο να καταλήξει τελικά επ’ ωφελεία των παρόχων και εις βάρος των καταναλωτών είναι μεγάλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT