Aισιόδοξοι οι Ελληνες διευθύνοντες σύμβουλοι για την επόμενη τριετία

Aισιόδοξοι οι Ελληνες διευθύνοντες σύμβουλοι για την επόμενη τριετία

Ερευνα της KPMG με δείγμα 50 CEO ελληνικών επιχειρήσεων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Περισσότερο αισιόδοξοι, συγκριτικά με το 2022, εμφανίζονται οι Ελληνες διευθύνοντες σύμβουλοι που συμμετείχαν στην ετήσια έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας KPMG. Η αισιοδοξία των CEO –συνολικά 50 έλαβαν μέρος στην έρευνα– σχετίζεται με τις προοπτικές ανάπτυξης τόσο της επιχείρησής τους όσο και της οικονομίας. Ωστόσο η γεωπολιτική αβεβαιότητα, που συνιστά μόνιμη πηγή αβεβαιότητας τα τελευταία χρόνια, αποτελεί υπολογίσιμο ρίσκο για έναν στους δύο Ελληνες επικεφαλής επιχειρήσεων. Οχι άδικα, εάν ληφθεί υπόψη ότι το 2020 η πανδημική κρίση προκάλεσε αναταραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και κατ’ επέκταση στην ομαλή παράδοση των προϊόντων, ενώ το 2022 η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία λειτούργησε ως νέος παράγοντας αποσταθεροποίησης. Αντίστοιχα, λόγω της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή οι γεωπολιτικές ανησυχίες εντάθηκαν.

«Οι Ελληνες CEO συμμερίζονται την αισιοδοξία για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και της εταιρείας τους σε βάθος τριετίας, παρουσιάζοντας μάλιστα μεγαλύτερη αισιοδοξία σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, σε έναν γεωπολιτικά κατακερματισμένο κόσμο, είναι φυσικό να κατατάσσουν τη γεωπολιτική και πολιτική αβεβαιότητα υψηλά στους κινδύνους που μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους», αναφέρει ο Νικόλαος Βουνισέας, Senior Partner της KPMG στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της KPMG, το 84% των Ελλήνων εκφράζει αισιοδοξία για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας την επόμενη τριετία, ποσοστό που διαμορφωνόταν στο 62% πέρυσι. Επτά στους 10 διευθύνοντες συμβούλους δηλώνουν ότι θα εκποιούσαν ένα κερδοφόρο κομμάτι της εταιρείας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για τους Ελληνες επικεφαλής εταιρειών, οι μεγαλύτεροι παράγοντες αβεβαιότητας είναι η πολιτική και γεωπολιτική αβεβαιότητα (24%), τα αυξημένα επιτόκια (14%), η αναδυόμενη τεχνολογία και η κυβερνοασφάλεια (10%). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 74% των ερωτηθέντων θεωρεί την τεχνητή νοημοσύνη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ενώ το 88% των συμμετεχόντων αναφέρει ότι είναι προετοιμασμένοι για ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση.

Κατά την έρευνα της KPMG, τα κριτήρια για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG) αποτελούν προτεραιότητα, με το 60% των ερωτηθέντων να σημειώνει ότι τα έχει ενσωματώσει πλήρως στην επιχείρησή του ως μέσο για τη δημιουργία αξίας. Παρ’ όλα αυτά, τρεις στους δέκα CEO δηλώνουν ότι η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι οργανισμοί τους στο πεδίο της υπευθυνότητας δεν είναι αρκετά ισχυρή για να αντεπεξέλθει σε πιθανό έλεγχο από ενδιαφερόμενα μέρη ή μετόχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT